夫婦情感

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

每日都見到個女好唔開心,好掛住媽媽,但太太都現在還是堅決要離婚,已經初步去法院辦兩願了,現在是冷靜期,有冇人可以比D 意見我,可以點做?我已經比之前心理上放開了,唔會因為怕離婚而去哀求另一半唔好離開,但要點做先可以比另一半見到我真係改過?睇咗好多書,好多視頻,但都係講就生猛,但執行就好難入手。

男爵府

MiguelAngelo_FB 發表於 23-7-1 19:23
每日都見到個女好唔開心,好掛住媽媽,但太太都現在還是堅決要離婚,已經初步去法院辦兩願了,現在是冷靜期 ...

似乎是發生了事引起,是什麼問題?

侯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 牛年勳章

睇番舊文,加埋今個post
樓主似乎仍舊不是好認同女方提出分開的理由,最低限度不認為標題的「大錯」
從源頭著手啦, 你認為不是「大錯」(我認同你好味?) , 但能令女方提出分開既, 絕非「小錯」。
請勿轉載。搬字過紙不是記者的工作,未經同意, 即屬抄襲。

男爵府

2024年龍年勳章

一世人既野 想開就明白 其實佢都只係你生命中既過客 , 放開啲 放過佢等於放過你自己

子爵府

回覆樓主:

你老婆咁堅定離婚係咪有第二個男人?正常女人會帶埋仔女走,你老婆有古惑囉

男爵府

Crystalivy 發表於 23-7-2 21:18
你老婆咁堅定離婚係咪有第二個男人?正常女人會帶埋仔女走,你老婆有古惑囉
...

樓主好似喺之前嘅post提過佢太太可能有第二個

大宅

MiguelAngelo_FB 發表於 23-7-1 19:23
每日都見到個女好唔開心,好掛住媽媽,但太太都現在還是堅決要離婚,已經初步去法院辦兩願了,現在是冷靜期 ...

甚麼是大錯!甚麼是小錯?

侯爵府

maymay123a 發表於 23-7-2 22:17
甚麼是大錯!甚麼是小錯?

樓主老婆已經死心,仲執抝大錯定小錯
如果樓主老婆見到,仲有信心佢會改好嗎?

子爵府

畀面勳章

回覆樓主:

每個人心入面把尺唔同,其實冇大錯少錯之分,你太太連個女放棄都同你離婚,其實你仲可以做啲乜嘢呢?你見到個女唔開心,不如叠埋心水代替埋阿媽嗰份畀多啲愛佢仲好啦

男爵府

咁有決心離開、一係就有第二個、一係就你好錯

別墅

https://youtu.be/bGXFZk2G-4M
純粹睇完有感受
片中 父女關係好好,雖然係單親

複式洋房

john1977 發表於 23-7-5 12:34
https://youtu.be/bGXFZk2G-4M
純粹睇完有感受
片中 父女關係好好,雖然係單親

我明白到,單親唔係罪,單親也不代表沒有幸福給仔女,但個女得個4歲,要佢接受單親的話係好難拎佢明白,還有心理瘡傷會好深。完整的家對仔女是最好,成人的世界可以有好多方法去解決問題,但小朋友就無得選擇。

民房

回覆樓主:

即係咁
樓上咁多人問你都唔答
連網上係d陌生人面前都選擇性逃避
都諗到 你太太點解會離婚了
你放過你太太啦
下定決心離婚本就不易
單親無罪

珍珠宮

與其拎 小朋友需要媽媽 來留著太太
不如 安排太太與小朋友 有單獨相處 嘅親子關係活動
你雖然唔再有機會做她的好丈夫
你還有機會繼續做個支持她當好媽媽的 好爸爸

不好拿小朋友來做hostage 做留著她 的交易
這只會使她對你更死心
Love is when the other person’s happiness is more important than your own  ~ H. Jackson Brown

大宅

你既標題係沒有犯大錯,會唔會你自己覺得小問題既事,但其實已經深深傷害左對方,令對方已經死晒心呢

侯爵府

Nasaph 發表於 23-7-7 22:33
你既標題係沒有犯大錯,會唔會你自己覺得小問題既事,但其實已經深深傷害左對方,令對方已經死晒心呢 ...

樓主上一個post有講過:問太太有咩不滿,佢太太話以前講過哂,佢無在意啫。這可能係令佢太太心死,不肯回頭嘅原因吧。

侯爵府

Nasaph 發表於 23-7-7 22:33
你既標題係沒有犯大錯,會唔會你自己覺得小問題既事,但其實已經深深傷害左對方,令對方已經死晒心呢 ...

的確,女人重視果個人,佢對果個人嘅依賴,信賴同要求都相應提高。男人認為小事,女人可以睇得好大。

侯爵府

858D 發表於 23-7-6 05:02
與其拎 小朋友需要媽媽 來留著太太
不如 安排太太與小朋友 有單獨相處 嘅親子關係活動
你雖然唔再有機會做 ...

正如他離開前妻同個仔,佢哋一樣是一個不完整的家。

珍珠宮

回覆 yantung2010 的帖子

我唔係好明 點為之 「完整的家」我這Asperger 思維而言
我唔理父母嘅關係如何
總之唔好要我揀企邊一方
物理距離要近我
我要媽時得媽媽
我喊爸時得爸爸
未成年時 衣食住行 父母供我不缺乏
這就是我完整的一個家
Love is when the other person’s happiness is more important than your own  ~ H. Jackson Brown

複式洋房

佢去到咁死心堅決離婚時你都只係叫佢為咗個女,咁下半世唔想再同你一齊都唔難明。

除咗游說佢婚輔同叫佢為咗個女,呢段時間你又有無做D咩只係為佢?俾返心動感覺佢?

如果只係一般噓寒問暖,仲要覺得佢無乜反應你又唔繼續,佢都真係唔會回頭
好多男人包括你都覺得唔係衰嫖賭飲吹就唔係大錯,但呢四點其實只係兩夫妻相處嘅基本道德標準
呢一刻都仲未覺得佢死心嘅原因係你嘅大錯,咁又點挽救?

最後,作為女人提一提你,為人母咁堅決離婚仲肯離開小朋友,原因未必只係對你死心,可能已經有新對象,甚至有新歡,其他人提過但唔見你有回應,另外又可能佢健康出現咗問題

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊