自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

我女10歲。有個家長同細佬

我覺得我連呼吸都係錯,我自己都本身有情緒病,但我都好想去解決同佢關係,但佢負面情緒同脾氣指數勁到爆炸。令到我既情緒更加跌到落谷底。。我已經都失眠左3個禮拜啦

上網搵過啲咩咩熱線,但全部都好似係話想自殺既人先打既熱線。。
無既,可能呻左出黎,有人同我講下好快就無事掛。。

子爵府

BK Milk勳章

發生咩事關係咁差?
貓也好,狗也好,請愛護尊重每個生命體

翡翠宮

2024勳章 2023年兔年勳章 笑得好勳章 最關心BB問題熱投勳章 hashtag影視迷勳章 大廚勳章 炎夏勳章 畀面勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 親子王國15週年勳章

自己放鬆啲吧,冇事的。

男爵府

mayymlam 發表於 23-7-15 21:53
發生咩事關係咁差?

佢本身有adhd, 所以成績都唔好,每科都唔合格,但我從來都無鬧過佢,叫佢加油,每次進步一分,我都會讚,但呢幾個月開始,我愈來愈勁,佢頭先整細佬,將佢雙手拉後,如果唔小心既話,就會整到細佬手,咁家姐已經好聲好氣叫佢唔好整,因為你會整痛佢,講左4次都唔忍,我就出聲,我嚴厲咁講,請你放手,因為會令到人受傷,佢即時係走左唔知去左邊到,咁當時我等緊外賣,我就叫家姐同細佬原位等,我去揾佢,但搵唔到。之後過左20分鐘佢返黎搵我地,但我地一齊行返屋企,佢離我地好遠好遠,我就等埋佢,但當佢見到我,佢就唔行,企左起到。

伯爵府

茶走 發表於 23-7-15 21:44

我覺得我連呼吸都係錯,我自己都本身有情緒病,但我都好想去解決同佢關係,但佢 ...

互相影響
你地應該都係高敏,少少都會互相受對方影響,一個表情,講野個tone, 都會觸動神經,要重新學習溝通

伯爵府

回覆樓主:

你自已本身情緒病失眠都好辛苦
訓吾到情緒更差。。。
不如搵一個可以同你女傾到計嘅人同個女傾下先。。

男爵府

a-mi 發表於 23-7-15 21:57
自己放鬆啲吧,冇事的。

我已經落左樓,自己冷靜下。
我係到諗緊,究竟我要做啲咩,我先會令佢開心,其實都仲有好多佢自己問題,明明自己做左既野,就屈落細佬到。
其實我知,佢好想得到我既關注我既愛錫,但其實有時佢做錯野,我都已經無鬧,我話,我知你好唔開心,做錯左野好驚比我鬧,但你做錯野,誠實同我講,我會好開心,因為我有一個好乖好誠實既女

洋房

我覺得我連呼吸都係錯,我自己都本身有情緒病,但我都好想去解決同佢關係,但佢 ...

排中間係敏感一些、因為最容易被忽略

男爵府

annie133 發表於 23-7-15 21:59
互相影響
你地應該都係高敏,少少都會互相受對方影響,一個表情,講野個tone, 都會觸動神經,要重新學習溝 ...

唉,我明你講咩。。
但我呢個女,如果佢一發脾氣,所有人會都唔會彩。當佢無事個陣,有人同佢傾下計,講呢啲問題,佢都只係哦,我知呀。。媽咪錫哂細佬,都唔錫我。
但其實每次都係佢整細佬先,咁我應該要點做?佢上次已經夾到細佬手指洗血,要去縫針。。

男爵府

mroptimus 發表於 23-7-15 22:03
排中間係敏感一些、因為最容易被忽略

係呀,呢個問題好多人講過,我都知自己有時係忽略左佢。

男爵府

annie133 發表於 23-7-15 21:59
互相影響
你地應該都係高敏,少少都會互相受對方影響,一個表情,講野個tone, 都會觸動神經,要重新學習溝 ...

你呢個解答,我會好好去參透下,多謝你

大宅

茶走 發表於 23-7-15 22:02
我已經落左樓,自己冷靜下。
我係到諗緊,究竟我要做啲咩,我先會令佢開心,其實都仲有好多佢自己問題,明 ...

JM我本身都有情緒病 初初睇政府街症 同醫生講 情緒好差 失眠多天 !!佢會幫你轉介的!電話熱線只是止咳!

最尾我去左九龍醫院 確診產前抑鬱症和焦慮症!

我諗你最緊要處理自己的情緒先
加油

寶石宮

2024年龍年勳章

佢十歲點解情緒就已經咁爆炸?

學校上有壓力遇到唔開心?

放鬆啲 我哋喺度支持你

男爵府

maymay123a 發表於 23-7-15 22:13
JM我本身都有情緒病 初初睇政府街症 同醫生講 情緒好差 失眠多天 !!佢會幫你轉介的!電話熱線只是止咳! ...

我有keep住精神科食藥。
我女都有食adhd藥。
但呢幾個月真係好苦惱,我真係好自責,點解令到個女咁樣,係未我忽略左佢,係未我做得唔夠好?係未我生佢出黎害左佢?係未我唔逼佢讀書,令佢成績唔好?

大宅

你先令佢 《覺得》你最錫佢,之後就有得傾。

我睇過網上有專家講過,小朋友一做錯父母即講道理係最低EQ最冇用嘅表現,父母應立刻給予擁抱,小朋友嘅情緒過咗先講返件事。

我自己都係咁樣做。

子爵府

佢整細佬,係因為覺得你只錫佢,所以要報復細佬?

男爵府

BBJOJO 發表於 23-7-15 22:13
佢十歲點解情緒就已經咁爆炸?

學校上有壓力遇到唔開心?

其實佢之前係好好,好大家姐既感覺,佢好識令人開心。倒如:個老師要離職,佢會寫張卡,整啲手工送比佢。暑假前,所有老師都會收到佢親手整既小手工。
係街有人跌親,佢會好擔心,唔知個果人最後會點。。好有同理心,我病左佢會比杯水我,又會叫家姐細佬安靜啲,唔好嘈我訓覺。。
但真係,真係疫情之後,變到好似乜野都差左。。

男爵府

MerryMe 發表於 23-7-15 22:16
佢整細佬,係因為覺得你只錫佢,所以要報復細佬?

夾親細佬手指,應該係唔小心。個時細佬去緊廁所,佢推佢出去,咁細佬就比佢推左出去,當佢關門個刻,細佬手指就係條隙到

大宅

茶走 發表於 23-7-15 22:16
我有keep住精神科食藥。
我女都有食adhd藥。
但呢幾個月真係好苦惱,我真係好自責,點解令到個女咁樣,係 ...

你女有乜興趣?有Adhd既人仕 係某方面係專! 加油

水晶宮

情況和我差不多,我女7星女,bb已經成日病,又adhd 又強迫症又抑鬱
我都好金下架 我成日話佢仲有撩人忿怒 博打症
我都試過想去c, 但諗下連我都頂佢唔順,就無人湊得佢掂,一陣後媽虐待佢咁點算……諗諗下……算了,頂硬上

豬小B    發表於 23-7-16 11:49
有人話,人一生要找到四個人1) 自己2) 深愛你的人3) 你最深愛的人4) 共你過一生的人             在你出世一刻,我一次過找到這四個人

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊