自由講場

跳至

首頁

尾頁

公爵府

虎到金來勳章

我想問下有冇人剝咗隻大牙之後又唔會植牙又唔會裝隻假牙到而家仍然可以生活又冇影響呢?

大宅

十一哥 發表於 23-7-16 10:57
我想問下有冇人剝咗隻大牙之後又唔會植牙又唔會裝隻假牙到而家仍然可以生活又冇影響呢?
...

我廿幾年前剝咗隻大牙,嗰時又冇諗過要整,到而家都冇乜特別喎,感覺一啲都冇影響,不過你咁問,我就會話食嘢會用多另一邊牙。

珍珠宮

減齡達人勳章

回覆樓主:

我係剝了最入面嗰隻大牙, 食嘢無任何影響。

已刪除用户

回覆樓主:

侯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 牛年勳章

人體本身大牙5止一隻!剝既位置可以影響牙E 判斷是否需要有後續步驟。
每人本身case 狀況個個不同,如有疑問, 問下牙E

過來人真心建議, 牙科問題5講得笑。
請勿轉載。搬字過紙不是記者的工作,未經同意, 即屬抄襲。

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

...

有剝,冇整假牙
冇影響
不要從別人的嘴裡去認識我

珍珠宮

剝一隻已經起碼八年,無理倒,又冇乜嘢….

公爵府

虎到金來勳章

kwhkwh 發表於 23-7-16 11:17
人體本身大牙5止一隻!剝既位置可以影響牙E 判斷是否需要有後續步驟。
每人本身case 狀況個個不同,如有疑 ...

我而家剝咗上顎最入左邊第二隻,但係因為身體嘅情況又未必可以植牙,我想睇下繼續咁樣生活會唔會有咩影響!

公爵府

虎到金來勳章

叮妹 發表於 23-7-16 11:17
脱左2X年又冇野喎

咁大家有冇牙齒疏落呢個情況? 有啲人話如果唔整番佢就會走位!

水晶宮

2018復活節勳章 wyeth冷知識勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

回覆樓主:

13年前剝左隻大牙,一直冇理佢,冇特別影響,牙都冇移位。今年同一邊再剝多一隻大牙,變左主力用另一邊咬野。
感激遇上你~

侯爵府

畀面勳章

回覆樓主:

我有1邊少1隻大牙,生活如常

伯爵府

回覆樓主:

我,之後出左隻智慧牙,當係,其實冇影響

已刪除用户

男爵府

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 畀面勳章

...

我下面無左四隻大牙 三年左右 除左食硬野 其他都無問題!
http://hk.photos.yahoo.com/chanhokaling

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 開心吸收勳章

我30年前剝咗一隻上邊大牙,果時無話咩值牙果D,一直無理佢又暫時無咩移位之類問題。

珍珠宮

回覆樓主:

下排左右共無咗兩隻大牙,一隻已2x年,一隻約10年前,之後睇的牙醫又無叫我整牙橋……。
宜家有少少想種牙。

象牙宮

...

65歲24顆牙、80歲要有20顆
1。最好處理佢。
你可以不理。年輕時,生活冇影響呢。
2。香港植牙貴, 可以去深圳。近口岸貴,可以去另一区。深圳植牙<6K起。
3。65岁後,也得處理。

80/20定律  80岁还拥有20颗健康牙齿
世界口腔健康日
(能够正常咀嚼食物、不松动的牙)。

想不開、就別想. 得不到、就不要.  失去了、繼續笑.  擁有了、要珍惜。
快乐不是拥有的多,而是计较的少。  

生悶氣,發脾氣,煩躁,焦慮,失眠.   是指因生气(生闷气、怒气、着急上火生成的火气、思虑生成的郁气)。
理性討論交流者。

公爵府

虎到金來勳章

俊浩BB媽 發表於 23-7-16 12:26
我下面無左四隻大牙 三年左右 除左食硬野 其他都無問題!

我想問下大家,即係大家嘅意思係冇裝隻假牙肉得佢得個牙窿喺度,都冇影響?

男爵府

十一哥 發表於 23-7-16 12:10
咁大家有冇牙齒疏落呢個情況? 有啲人話如果唔整番佢就會走位!

牙係會走位,幅度未必明顯,但年紀漸大,呢個情況會嚴重。

水晶宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章

回覆樓主:

剝咗隻大牙,冇植,冇影響

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊