懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

別墅

現懷孕20週,陀得好痛苦每日都好累好累,真係全身無力!有時累到野都沒食!
試過全日只醒兩個鐘,訓足全日!周身痛!
但係又點訓都唔舒服,個肚點樣都抽住抽住咁樣!
依家真心連洗隻碗都感到好吃力,成身軟拿拿!但係屋企沒人幫手,所以真係唔容許比自己咁樣落去!
我好想問下大家陀bb果時係咪都係咁?有沒我咁嚴重?
我係咪缺乏左d乜野至會咁呢?
我已經買埋鐵水飲,但係情況沒乜大改善
我真係痛苦到想死!我未試過咁辛苦!依家仲要作感冒!不停咳又有痰,辛苦多幾錢重!請問有沒有經驗人士可以解答下我?
呢兩星期我真係辛苦到想死!

伯爵府

2024勳章

我明天就20w喇
係呢2個星期開始我就覺得有點吃力
先是周身痛,手指關節痛
腰痛,行一陣都覺好累
我覺得肚子越來越大,就開始比較吃力

你有冇買孕婦枕?會好啲的,你試吓買啦

大宅

媽媽是甚麼年紀?可能是高齡懷孕?
另外可以補充葉酸,請醫生開,注意血壓,20週還好,起碼易開藥,我30週時候感冒咳,藥都開唔到,仲要咳到失禁用尿片

大宅

請問你大約咩年齡呀?
係咪所有supplement 都食足?
鈣片、魚油、多種維他命

20週應該係最舒服既時間呀。醫生有冇講點解你咁辛苦?

別墅

Sakuraohno 發表於 23-7-16 21:52
我明天就20w喇
係呢2個星期開始我就覺得有點吃力
先是周身痛,手指關節痛
我有買孕婦枕啊!但係都係訓得好唔舒服!
主要係全身軟拿拿沒力!妳有沒呢個情況呢?

別墅

chungsamantha 發表於 23-7-16 22:14
媽媽是甚麼年紀?可能是高齡懷孕?
另外可以補充葉酸,請醫生開,注意血壓,20週還好,起碼易開藥,我30週 ...
我31歲咋!補充品我都有食足!不過依家感冒我就仲未睇醫生,因為我已經要食番抗抑鬱藥,我擔心再加感冒藥既話會好傷但係感冒之前我已經係全身無力,累到沒法子形容!已經維持左兩星期!我真係頂唔住了

別墅

joanna333 發表於 23-7-16 22:37
請問你大約咩年齡呀?
係咪所有supplement 都食足?
鈣片、魚油、多種維他命
我31歲咋我有食足補充品,一日一粒輪流食!
仲特登買埋鐵水黎飲!睇下有沒改善!
我就係發現自己好唔正常!沒理由累成咁!真係好痛苦!乜都做唔到!
我想正常打理番個屋企,但係全身沒力軟拿拿,真係做唔到!
我又未夠期做私家產檢,我另一方面有排政府的,但係健康院又將我調左去屯門醫院,到依家幾個星期了,都未比期我!
之前驗血佢地又沒話我有咩問題
我真係好無助,所以上黎求教
其實我只係想沒咁累,可以正常做番家務,唔洗好似依家咁痛苦!我真係未試過係累到想死!日日好似個廢人咁,淨係攤係床度訓,係屋企行兩步都累到要抖!我只得20w已經咁樣,點樣捱到落去?
我咁唔正常應該真係身體上缺乏左乜野或者有咩問題出現左?
咁我係咪去睇醫生就可以知道咩事呢?
我問過診所姑娘,佢地淨係答我荷爾蒙影響同埋bb搶晒我既營養都會咁樣!我呢個幾星期瘦左3-4磅了

大宅

回覆 ahyan. 的帖子

我覺得姑娘講法正確呀,你有冇check 過係咪唔夠鐵?我有左後都好瞓得,好易攰,我孕前好活躍,孕後狀態差個時行幾步都唔想行,18週去旅行,行兩行就要瞓晏覺,我都覺得自己好廢呀,但你要相信唔係你嘅錯,懷孕就係身體經歷快速大改變,身體都要d時間適應。我狀態都反覆,一時差兩星期,之後覺得身體適應左好兩星期,然後又差返,如此類推。做唔到家務就睇開d,唔好咁執,相信家人會體諒你,放輕鬆,做d鐘意嘅野分散注意力。

男爵府

2024年龍年勳章

陀b係有一個時期特別攰同唔舒服嘅,身體由無乜特別會明顯地有一日覺得幾不適,但你撐過咗適應咗又會好D。
陀B及湊初生嬰兒時要將「屋企清潔度」嘅期望同指數降低,因為身體同時間方面唔許可,唔使執著嘅,做到就做,家人會體諒,自己亦要體諒自己。
拎唔到地拖咪用除塵紙拖把,執唔到地上嘅嘢就用撿物夾。
孕反應個個唔一樣,我未見肚前都係攰到唔想郁,中後期更加郁唔到咁濟。啲能量要share埋比BB用,所以好正常嘅。
呢個時期係一個過渡期,幾唔舒服都好都總會完結。一日一日咁倒數BB出世果日來臨,生咗出嚟之後身體就會活動自如返如同未懷孕之前咁free.
加油!

伯爵府

2024勳章

ahyan. 發表於 23-7-16 23:11
我31歲咋我有食足補充品,一日一粒輪流食!
仲特登買埋鐵水黎飲!睇下有沒改善!
我就係發現自己好唔 ...

TM醫院唔會打電話來比期架
要自己上HA Go 睇的

大宅

會唔會係抗抑鬱藥副作用?
你平時身體好嗎? 有冇做運動?
其實好多香港女士肌肉不足, 中期懷孕閒閒地都增重5kg, 好易勞損
如果真係好冇精神, 試下蟲夏草煲雞, 我產後都係飲佢, 飲完好好多

別墅

09142023 發表於 23-7-16 23:56

我覺得姑娘講法正確呀,你有冇check 過係咪唔夠鐵?我有左後都好瞓得,好易攰,我孕前 ...

之前驗血醫生一直都沒話我缺鐵啊,但係我已經飲埋鐵水又飲滴雞精,都沒改善!如果依妳所見,我呢個情況係正常的嘛?妳都係累到行兩步就要抖嘛?

好多謝妳!!

別墅

babyfung61 發表於 23-7-17 06:54
陀b係有一個時期特別攰同唔舒服嘅,身體由無乜特別會明顯地有一日覺得幾不適,但你撐過咗適應咗又會好D。
...
明白!我依家都沒辦法唔將清潔度降低了,因為我真係搞唔掂!但係我由知道自己有左到依家,都沒一個適應期,一直都係咁累,仲越黎越嚴重!所以我至懷疑自己係咪有咩問題
我真係全身沒力,日日都係咁好痛苦。。我唔敢想像依家至20w,點樣捱到生

別墅

Sakuraohno 發表於 23-7-17 08:25
TM醫院唔會打電話來比期架
要自己上HA Go 睇的
我keep住有睇ha go,但係都係未比期我我只係第一次去過健康院,之後pass我去屯門醫院,然後到依家都沒聲氣!只做左唐氏篩查咋

別墅

awless 發表於 23-7-17 11:20
會唔會係抗抑鬱藥副作用?
你平時身體好嗎? 有冇做運動?
其實好多香港女士肌肉不足, 中期懷孕閒閒地都增重 ...
抑鬱藥都係呢幾日覆診後食番咋,食番藥之前情況已經係咁了!而且醫生開番藥比我,就係因為話隻藥可以提高精力,希望可以幫到我,但係因為只食番幾日,所以未見成效
我平時身體不過不失,之前都有踩下單車,有左bb之後就累到做家務都做唔到,誇張到吸塵吸幾格階磚就要抖果隻!依家直頭係連力都沒!我依家已經有買滴雞精飲,但係沒改善我真係沒誇張,真係累到好痛苦,所以頂唔順上黎求救!!我都唔知點解會咁樣

男爵府

回覆樓主:

你睇中醫啦
我開頭好攰又唔夠氣,行樓梯都好辛苦,睇咗中醫好返好多

但而家又有其他好辛苦嘅嘢,又仲未醫好,不過日子總要過

伯爵府

2024勳章

ahyan. 發表於 23-7-17 11:45
我keep住有睇ha go,但係都係未比期我我只係第一次去過健康院,之後pass我去屯門醫院,然後到依家 ...

不如你打電話去問下
我果次都係由健康院轉仲過去TM醫院
2,3日就比到期喇

大宅

狀態差時真係成日行下就唔想行,係屋企坐低左唔想起身,因為起身用好多力。我仲要係教練,孕前一星期4-5日操練,好了解自己身體。孕後反差咁大,初時覺得自己好廢,都好唔開心,覺得身體唔係自己控制到,感覺好差,所以明白你,只好安慰自己依d情況會過,只要大小平安就好啦,加油

大宅

同埋會唔會血壓問題?我孕中前有出現血壓偏低,數字比孕初期低,但未去到唔合格,但咁嘅數字已令我成日暈暈下,冇力水。問過醫生話孕中期血壓低左d係正常,多數孕後期血壓會上返,又真係比佢講中,到28週血壓上返同冇暈。

大宅

咁奇怪?即係你對上一次覆診係幾多週?而家健康院同醫院都冇覆診期?新界東威院生仔做法係
醫院抽左產前血,做左唐氏,見左醫生,留左生仔床位,比左催生紙。冇咩野就比期你回區內健康院定期覆診,個d覆診係四星期一次,驗尿磅重度肚聽胎心,有需要問醫生拎葉酸。然後到孕中期飲糖水(如有需要),打百日咳針,孕後期做B鍊。
中間有問題,健康院會寫紙叫你回醫院覆診。

唔知屯門係咪咁

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊