家庭理財

跳至

首頁
12345...9

尾頁

侯爵府

ABC_mama 發表於 23-7-20 16:47
回覆 BO_NG 的帖子

請問扣稅可以扣足多少年?

新供款的第一年可以扣稅,每年上限60000元,即最多$60000*17%

男爵府

blinknogood 發表於 23-7-20 17:18
請問你說的情況係供滿10年後要等幾多年才可每月收$3665至108歲?若當事人未能活到108歲,他的後人可以繼續 ...

若當事人未能活到108歲:

我個plan 就會計當年身故賠償
後人應該唔可以繼續收款 (呢個我唔肯定)
attach1/tmp/phpA13hpb
attach2/tmp/phpcLNA3m

男爵府

blinknogood 發表於 23-7-20 17:18
請問你說的情況係供滿10年後要等幾多年才可每月收$3665至108歲?若當事人未能活到108歲,他的後人可以繼續 ...

我用我嘅本金嚟計:

$60000x0.88 (首年折扣12%) x1年 + $60000 x9 年 = $592800

年金每個月保證收到 $3665,一年:
$3665 x 12月 = $43980

年利率:
$43980/$592800 x 100% = 7.4%
(未包括頭嗰10年慳到$100,000既稅)

Remark:
咁當然你要諗吓:供完10年,仲要等16年先可以攞到年金,呢16年係完全冇利息!

如果唔係為咗扣稅,我唔會買年金

男爵府

小mama 發表於 23-7-19 15:29
除非有折同有得扣晒1萬蚊稅,如果唔係我覺得唔抵,攞晒你啲錢,每個月分少少比你
上次行山銀行,個plan每 ...

恒生個 plan 好差吓喎…

男爵府

blinknogood 發表於 23-7-20 17:44
是否加埋扣稅effect有7.4%?

冇加

珍珠宮

BO_NG 發表於 23-7-21 08:27
我用我嘅本金嚟計:

$60000x0.88 (首年折扣12%) x1年 + $60000 x9 年 = $592800

唔可以咁計息率

bopomofo2405    發表於 23-8-16 17:47

男爵府

MissMaMa 發表於 23-7-21 10:00
唔可以咁計息率

係呀,我都知…

所以第10年扣晒稅,我好大機會攞返本金就算

珍珠宮

BO_NG 發表於 23-7-21 08:13
我34歲買,我已經供咗幾年

供10年後44歲,60歲開始攞每月年金,要等多16年…

你咁後生就買年金,成26年流流長,將錢放係人地度,其實好大風險
我差唔多50歲 先買,如果係政府個隻年金,其實60歲買都未遲,不過唔可以扣稅因為退左休,所以我先係依家買,人工夠高扣稅抵,我買約6x歲可以攞返晒錢,到時再睇睇環境

珍珠宮

BO_NG 發表於 23-7-21 08:30
恒生個 plan 好差吓喎…

何止差,簡直人在天堂,錢在行山既感覺
我真係唔會為行山打工。。

珍珠宮

我用我嘅本金嚟計:

係咪未計機會成本?
咁大舊錢比你自己儲,做定期又好,買政府債券又好,會唔會儲得多過佢比你?

成幾十萬放幾十年,會唔會複式滾存隨時多過佢?

珍珠宮

我用我嘅本金嚟計:

所以我選左最短年期用黎扣稅
5 年後如果仲有工做就再買一份
我睇短線就算,長期到終身,幾十年流流長乜事都可以發生

男爵府

小mama 發表於 23-7-21 10:37
你咁後生就買年金,成26年流流長,將錢放係人地度,其實好大風險
我差唔多50歲 先買,如果係政府個隻年金 ...

我買年金,淨係為咗扣稅

如果唔買年金,每年交稅要比多$10,000
供$60,000,已經比少$10,000 政府 (成16%)

供到第10年無得再扣稅,而且冇蝕本金,我好大機會會攞返筆錢

男爵府

小mama 發表於 23-7-21 10:50
所以我選左最短年期用黎扣稅
5 年後如果仲有工做就再買一份
我睇短線就算,長期到終身,幾十年流流長乜事 ...

我嗰陣時唔知道有五年 plan
如果有五年,我都想買五年…

子爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 牛年勳章

買唔買年金真係要自己計,如買完有資格攞長生津就抵,我年齡雖未夠65,但有長糧食,計過買完年金資產/入息都會超額,攞唔到長生津,所以冇諗住買,仲有年金每月派嘅錢會當作收入計算,咁我不如做定期,真係唔多明。

珍珠宮

BO_NG 發表於 23-7-21 10:56
我嗰陣時唔知道有五年 plan
如果有五年,我都想買五年…

冇呀,銀行計過度過,最短都要供5年加10年攞返晒,一諗到15年咁長,我就唔想買。。但計落有稅扣,同埋第一年有8折,先買咋,講真,個舊錢我仲做定期加買收息股,隨時多過佢講既2%回報

識計算就知所謂年金真係好搵笨,只係鬥長命,攞黎攞去都係自己啲錢

同阿媽問仔攞9成家用一樣,口講幫你儲為你好,驚你洗晒,實質攞左你舊錢每月少少出返比你,邊有比多過,有都係得1,2厘。

珍珠宮

makm 發表於 23-7-21 11:09
買唔買年金真係要自己計,如買完有資格攞長生津就抵,我年齡雖未夠65,但有長糧食,計過買完年金資產/入息都會 ...

你又好啦mak哥 有長糧食,我退休後只能食自己

珍珠宮

小mama 發表於 23-7-21 11:17
冇呀,銀行計過度過,最短都要供5年加10年攞返晒,一諗到15年咁長,我就唔想買。。但計落有稅扣,同埋第一 ...

年金搵唔搵笨視乎唔同公司 ,我買嗰份年年都係4厘息

珍珠宮

2018父親節勳章 2018復活節勳章 美好大世界2017勳章

回覆樓主:

其實樓主係咪講終生年金?比100萬政府,每月攞幾千果啲?

我覺得如果高息年代就唔抵,如果好似之前得0.幾厘息就買得過

子爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 牛年勳章

小mama 發表於 23-7-21 11:20
你又好啦mak哥 有長糧食,我退休後只能食自己
我呢D低级人員,嗰份長糧僅可維持我同老婆最基本生活開支,唔敢奢望仔女畀家用或供養,有感現今一代不如一代,佢哋唔向你攞已心足。好彩退休之前間居屋已供完,就算冇錢都可以逆按揭。

珍珠宮

MissMaMa 發表於 23-7-21 12:02
年金搵唔搵笨視乎唔同公司 ,我買嗰份年年都係4厘息

邊間公司,可否分享一下

首頁
12345...9

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊