網購天地

跳至

首頁

尾頁

男爵府

需要購買窗簾, 家中的窗口大小, 濶度長1.04米, 高度為0.89米, 淘寶窗簾選擇, 沒有我所需要的大小, 所以跟客戶服務溝通, 想知道如何下單購買, 裁剪適合的尺寸, 難跟客戶服務的溝通, 令我個人覺得好無語, 你哋購買窗簾時, 會遇到跟客戶服務溝通問題嗎? 附上我跟他的對話, 是否很難理解我所需要的尺寸要求?
attach0/tmp/phpAaWtX4
attach1/tmp/php6xrQyw
attach2/tmp/php0fPfaY
attach3/tmp/phpEbvILp
attach4/tmp/phpqC4cnR
attach5/tmp/phpavKKYi
attach6/tmp/phpC4CkAK
attach7/tmp/phpiCNXbc
attach8/tmp/phpyIfDND
attach9/tmp/phpmyolp5

男爵府

回覆 vwethk 的帖子

你試過買,信得過作。

男爵府

Adrio77 發表於 23-7-22 22:02
回覆 vwethk 的帖子

你試過買,信得過作。

未試過, 就因為未試過, 所以未知如何跟客戶服務溝通, 有感而發

男爵府

回覆樓主:

嘗試於另一間商舖購一塊窗簾, 看看效果如何? 效果好的話, 之後再加加購。先下單, 加了備註要求, 再跟客戶服務溝通, 客戶服務要求額外補回差額款項, 用客服提供的連結,已經付了差額, 現在等待貨品出貨及送運
attach0/tmp/phprgkJQr
attach1/tmp/phpwINgAh
attach2/tmp/php9QSWj7

子爵府

樓主和內地溝通, 應該用簡體字,

買窗簾可先提供[窗口大小], 由小二給你建議, 你再作窗簾呎吋的修改, 這樣會比較按步就班.
1號閑人: 外汇牌价再加1.5%手續費,簡化了的公式: 101.5/"港币现汇买入价"

大宅

唔好意思
咁你又叫我
窗簾嘅裁剪
你嘅回答

廣東話、繁體字,佢識應你應該要感恩。。。。。

琥珀宮

窗口濶度長1.04米, 高度為0.89米

CS叫你買一米料( 1米 x 2.7米),用2.7米果邊,已經足夠濶度 1.04米 x 2 啦

侯爵府

2024年龍年勳章

回覆樓主:

當累積經驗啦
語言文化有差別係需要耐性

我試過一次安裝 打印機 碳粉匣搞錯咗個客服拍條片教我搞返掂好感动

Adrio77    發表於 23-7-25 13:43

男爵府

木土土 發表於 23-7-24 23:00
窗口濶度長1.04米, 高度為0.89米

CS叫你買一米料( 1米 x 2.7米),用2.7米果邊,已經足夠濶度 1.04米 x 2 ...

我都覺得係, 但係佢只佢哋只係提供免費改短, 冇話可以將一塊窗簾改成2塊

琥珀宮

vwethk 發表於 23-7-27 21:19
我都覺得係, 但係佢只佢哋只係提供免費改短, 冇話可以將一塊窗簾改成2塊
...

寫咗要加工費

別墅

系淘宝买野同客服沟通,尽量用书面语同简体字,避免误会。
淘宝达人,网购狂人

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊