自由講場

跳至

首頁

尾頁

水晶宮

好媽媽勳章

raro 發表於 23-7-24 00:19
佢都係想見咗主任先

其實佢單人排左幾耐?
「知足者,常樂也;不知足者,富亦憂。」

公爵府

認識瑞士牛牛第三回

raro 發表於 23-7-23 18:46
請問有冇人知道,我朋友離婚獨力湊大個仔,多年後,申請排單身公屋,亦等咗好多年,終於明年3月可以見主任 ...

最近有咗男朋友,即新男朋友,就諗結婚,係咪快左啲

伯爵府

虎到金來勳章 牛年勳章

回覆 raro 的帖子

朋友爸爸就係即刻離婚交文件比屋署後不久便派屋,好似話過一過冷河就將會再結婚,只要入息唔過上限,打算之後加埋太太名做家庭成員

男爵府

2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 美好大世界2017勳章 我的育兒心得勳章 畀面勳章 親子王國15週年勳章

patpat234 發表於 23-7-24 07:28
其實佢單人排左幾耐?

佢話好多年,我都唔知具體幾多年

未經本人同意,不得轉載以上內容

男爵府

2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 美好大世界2017勳章 我的育兒心得勳章 畀面勳章 親子王國15週年勳章

ching070707 發表於 23-7-24 07:52

其實個男朋友係佢青梅竹馬朋友,識咗好多年,又去咗美國,最近返嚟追求佢,先一齊,佢都覺得有啲快

男爵府

Kwonglyk 發表於 23-7-24 07:55
回覆 raro 的帖子

朋友爸爸就係即刻離婚交文件比屋署後不久便派屋,好似話過一過冷河就將會再結婚,只要入 ...

謝謝你的分享,相信我朋友都快派到了,真係多一事不如少一事

子爵府

ching070707 發表於 23-7-24 07:52

係囉,仲要幾廿歲年,咁急為咩?考慮清楚好喎

男爵府

回覆樓主:

如果加埋男友收入過唔過收入限額,聽同事講,如果話將會結婚,有可能會編配間大D公屋,但唔知會唔會延遲D排比佢?

男爵府

QQee 發表於 23-7-24 08:41
係囉,仲要幾廿歲年,咁急為咩?考慮清楚好喎

謝謝提醒,我也是提醒佢唔好太急

男爵府

ms.aeroplane 發表於 23-7-24 08:58
如果加埋男友收入過唔過收入限額,聽同事講,如果話將會結婚,有可能會編配間大D公屋,但唔知會唔會延遲D排 ...

男友計劃從美國來港搵工,未知收入幾多呀,如果可以大間啲就好了

男爵府

raro 發表於 23-7-24 12:44
男友計劃從美國來港搵工,未知收入幾多呀,如果可以大間啲就好了
...

不過睇返你資料,只有你一個人,加埋你男友,可能未必會大間D喇,仲以為你有小朋友。
我識人兩公婆都係最細果隻,佢要特快果D,後來有左,即刻申報,好快又分配到間大D。除非你諗住生啦

象牙宮

回覆樓主:

一結婚就再計入息,好大機會會超額!3人單位唔會大,同2人都差唔多!見主任預半年後派第一次!自己衡量張紙重要性

男爵府

ms.aeroplane 發表於 23-7-24 12:49
不過睇返你資料,只有你一個人,加埋你男友,可能未必會大間D喇,仲以為你有小朋友。
我識人兩公婆都係最 ...

係我朋友,佢唔會生啦,已經有個好大嘅仔。佢只係計劃同男朋友一齊住終老嗰隻,不過如果結婚後夠資格買大間啲居屋,預多間房俾個仔都想嘅。

男爵府

無話可說 發表於 23-7-24 12:51
一結婚就再計入息,好大機會會超額!3人單位唔會大,同2人都差唔多!見主任預半年後派第一次!自己衡量張紙 ...

半年都好快,希望佢派到理想公屋

子爵府

raro 發表於 23-7-24 14:31
係我朋友,佢唔會生啦,已經有個好大嘅仔。佢只係計劃同男朋友一齊住終老嗰隻,不過如果結婚後夠資格買大 ...

外國返來,住一二人公屋,你肯定佢哋可以一齊終老?二婚都仍然天真?
記住:攬實啲錢

大宅

我一人公屋排咗6年,跟住結婚加先生,然後仔嘅撫養權我攞返,所以我係1+1+1,唔知等到幾時,都係年年交白表抽居屋,但係都無我份

男爵府

回覆 QQee 的帖子

佢都唔會自己出曬錢,男方應該都會付出,感情冇人保證,希望佢哋都經歷不少磨難嘅人可以長長久久啦

男爵府

回覆 c1224 的帖子

祝你好運,早日抽到!

男爵府

raro 發表於 23-7-24 14:31
係我朋友,佢唔會生啦,已經有個好大嘅仔。佢只係計劃同男朋友一齊住終老嗰隻,不過如果結婚後夠資格買大 ...

咁就唔洗加人啦!叫佢照排啦

象牙宮

raro 發表於 23-7-24 14:32
半年都好快,希望佢派到理想公屋

睇漏左,原來係單人申請,咁我唔知幾耐先有屋了!2人係當家庭,一般審查完等半年派第一次!1人屋好細,2人見使好多,起碼有200幾尺

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊