自由講場

跳至

首頁

尾頁

侯爵府

請問大家有無住過Air bnb? 其實加埋清潔費一啲都吾平,是否真的比酒店好?有無jm可以分享下經驗,點揀才不會中伏。

大宅

減齡達人勳章 食得好勳章 親子王國15週年勳章

一人之下 發表於 23-7-30 21:35
請問大家有無住過Air bnb? 其實加埋清潔費一啲都吾平,是否真的比酒店好?有無jm可以分享下經驗,點揀才不 ...

如果多人一齊住,而又會試下買d野返去煮下,真係好過酒店。我只住過日本,試過全佔一間屋,又試過同日本人一間屋,有d又包埋車位,好方便!暫時未試過伏。主要揀多好評同星級屋主。

男爵府

請問大家有無住過Air bnb? 其實加埋清潔費一啲都吾平,是否真的比酒店好?有無jm可以分享下經驗,點揀才不 ...

住過2次,地方大D,有廳,有洗衣機咁。

我2次都無問題,但之後都係住番酒店。

主要係安全考慮同酒店地點方便D。

公爵府

2024勳章 虎到金來勳章

另一種體驗!睇comments

別墅

因為想改行程唔知咩事嗰日特別full連民宿同酒店都唔多選擇得幾間酒店揀而且仲好貴.
7.2book左住札幌Mystays Aspen 三人房都唔駛$1000,如果我book 7.1住多晚要港幣$3100好彩最後見到有間近狸小路民宿9百幾蚊一晚好ok

翡翠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章

我經BNB都係揀左酒店住
冇收清潔費

大宅

多人去租別墅先會用

民房

疫症前後都住Airbnb,我覺得好過住酒店

侯爵府

如果得自己一家就唔會住bnb,反而同其他朋友就會,可以有個地方一齊傾下計煮下野食係幾正,多數係日本租,日本果d有法例規管
我沒有很多朋友, 但有你們就足夠~~~我沒有很多錢,但我所擁有的東西已經比別人多~~~我沒有很多老公, 但有一個把我寵壞就已經足夠

大宅

要揀有多d評語,有星級嘅屋主會穩陣d

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 育兒性格勳章 趣教勳章 叻叻勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

我住過十次八次,總括經驗係一定要揀super host,而且我覺得除非間屋有設施/decor/配套你係覺得好吸引(我住過一間係90年代文化主題屋,嗰間真係好難忘,仲有另一間屋主養好多得意動物),又或者你係多過四個人出遊的唔想酒店搵家庭房/相連房煩,如果唔係都係酒店方便

珍珠宮

2024年龍年勳章 玩具勳章 冬日勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章

Noahyip0909 發表於 23-7-30 23:55
要揀有多d評語,有星級嘅屋主會穩陣d

對。

有得揀我會住返酒店。

水晶宮

我住過幾次,大阪,東京,福岡
因為有仔有女,酒店無咁方便
一定要睇評語,
有人話,人一生要找到四個人1) 自己2) 深愛你的人3) 你最深愛的人4) 共你過一生的人             在你出世一刻,我一次過找到這四個人

翡翠宮

2023年兔年勳章 減齡達人勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 玩具勳章 BK Milk勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章

住過幾次, 都係泰國, 我覺得唔錯喎,地方夠大,我住間屋又有私人泳池, 平過住酒店

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

lovececing 發表於 23-7-30 23:43
如果得自己一家就唔會住bnb,反而同其他朋友就會,可以有個地方一齊傾下計煮下野食係幾正,多數係日本租,日 ...

如果細路超過12歲,住酒店要分開,咁不如租airbnb, 起碼夜晚一家可以聚吓

侯爵府

試過台灣,ok既,都係睇返d人對間屋既評價黎試吓

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

租過幾次,So far經驗都好嘅,試過房比較細,我都有反映(預咗會p圖但估唔到有d位咁細)亦試過host係退休奶奶,真係超級正,雪櫃裝滿晒任食(包括新鮮水果雪糕啤酒汽水鮮果汁,屋內用嘅食嘅全部高級嘢,檯面幾盒手信任食,臨走仲有手信,真係仲熱心過自己阿媽,唔係講笑
之前網上聽過屈人嘅房東,所以入住同退房我都拍定晒片,一粒米咁大嘅瑕疵都影清楚,保障自己

男爵府

我在歐洲旅遊中、其中去東歐其中幾日一家五口住3 房airbnb, 唔想一日三餐出去食、其中幾乎晚去supermarket 買菜自己煮來食、好方便。

子爵府

chanti 發表於 23-7-31 01:19
我在歐洲旅遊中、其中去東歐其中幾日一家五口住3 房airbnb, 唔想一日三餐出去食、其中幾乎晚去supermarket ...

我不能日日食西餐,中菜又唔平,就算唔住airbnb都要租酒店有full kitchen。

伯爵府

回覆樓主:

BNB地方闊落D,舒適D。試過唔係市區嘅餐廳冇夜市,好彩有廚房可以去超市買餸打邊爐。

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊