少年成長

跳至

首頁

尾頁

別墅

仔自從讀了大學每次出去(不論去返工,同fd去玩,學校活動,回學等),我問佢去邊佢都只會答「去做野」。問佢做乜野佢都只係重覆去做野,唔肯講做乜。堅持要佢有交帶,迫佢講攪到關係唔好但佢都唔講。由得佢又俾 c6話我唔管佢。仔越大越不受父母控制,唔會好似細個時聽教聽話。

男爵府

好正常,我讀大學個陣都唔會同家人交代去邊,除非唔返屋企食飯或好夜先返。講緊我係女仔同埋乖個隻。當然亦會有人係會同屋企人講,睇性格啦。我有個大學男同學,每日夜晚7,8點都會收到阿媽CALL問佢做緊咩,跟住佢好細心交代行程,比著我真係做唔到。
所以你唔洗太擔心。

侯爵府

我女會預先講做乜、同邊個去、大概幾點返,開始回程會再 WhatsApp 講。

別墅

回覆 YolandaTam 的帖子

好有交帶👍

大宅

2024勳章

回覆 hellobyebye 的帖子

我小學2年班開始, 已經不會告訴我老豆亞媽我出街去咗邊都玩. 我老豆亞媽只會要求晚上7點鐘前, 返屋企食飯. 很慶幸我父母信任我, 因為他們讓我這個徙置區長大的細路, 年幼時學會了一個在香港很重要的英文字: cosmopolitan.

1976年, 我小學4年班時, 終於第一次自己一個人遠遊, 我坐巴士去天星碼頭, 從天星碼頭坐天星小輪去中環, 在天星小輪上外國遊客會友善跟我這個衣衫襤褸的細路say hello, 我又用我最有限的英文跟他們簡單交談, 例如問他們是從哪個國家來, 到了中環然後行路去港大 沿途經過舊高等法院(83年改為立法局大樓), 舊郵政總局(79年重建做中環地鉄站) Murray house(77年搬了去赤柱), Gloucester Building(現在置地廣場), 花園道的舊Hilton, 般含道余園(82年拆了), 英皇書院, 港大, 然後坐電車回天星碼頭. 這條路線是因為學校旅行去過山頂, 自己便記下沿途的路徑. 很慶幸童年時見過這些現在已經不再有的香港歐式建築物.

長大了, 終于明白 有種愛叫放手.

別墅

回覆 c27cheun 的帖子

我唔係要佢每次出街都通知我,好多時佢日頭出去唔回來晚飯我都唔問去邊,通常係我在家時見佢出街就會問下佢去邊。我反思番仔女大左自然有佢既生活圈,秘密/唸法。唔會似細個時事事按父母要求做,咩都同我講。或許我要學懂放手。

子爵府

唔會問去邊,只會問今晚返唔返唻食飯,我讀大學時父母都唔會問我去邊

大宅

問咗答唔答尤佢
多數問大約幾點返要唔要食飯

別墅

回覆 CCHINGC 的帖子

明白

別墅

回覆 CCHINGC 的帖子

明白

大宅

hellobyebye 發表於 23-8-2 11:24
仔自從讀了大學每次出去(不論去返工,同fd去玩,學校活動,回學等),我問佢去邊佢都只會答「去做野」。問 ...
換另一個方式去問。

大宅

hellobyebye 發表於 23-8-2 22:26
回覆 c27cheun 的帖子

我唔係要佢每次出街都通知我,好多時佢日頭出去唔回來晚飯我都唔問去邊,通常係我在 ...

如果開口問去邊可能丫仔覺得係管,會唔會試下換個方式問。
樓主時間許可嘅話試睇下年青YouTuber,留意多啲後生仔資訊,到同丫仔食飯時傾下問下,多啲話題, 到出街咪用啲潮語問下丫仔去邊玩,氣氛輕鬆啲。

別墅

回覆 cheungandmoon 的帖子

多謝提點,我會試下

複式洋房

其實點解要咁仔細知?好多時答完,又忍唔住繼續問,仔女出唔到門口就覺得煩

珍珠宮

回覆樓主:

過咗18歲成年人仲要管,想管到幾時?
成年人要聽教聽話?讀得大學蠢唔得去邊,做咩要咁聽話?

珊瑚宮

2018復活節勳章 玩具勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章

回覆樓主:

讀大學唔會問啦!我之前讀大學都可以一星期7日响學校,無堂都番去温書hea吓。宜家阿囡讀大學,最緊要夜晚唔回家食飯要講低,唔好咁夜番,日頭去邊唔會理啦!

大宅

YolandaTam 發表於 23-8-2 16:46
我女會預先講做乜、同邊個去、大概幾點返,開始回程會再 WhatsApp 講。

X2, 我覺得係一種尊重,我都會話俾佢聽我既行程,亦確保大家既安全

侯爵府

mgw 發表於 23-8-30 11:19
X2, 我覺得係一種尊重,我都會話俾佢聽我既行程,亦確保大家既安全

係呀,佢就係由細跟我哋學㗎:佢爸放工上巴士會打電話返屋企;我係 ftm ,但同啲朋友出去都會講低去邊、同邊個去,大約幾點返㗎。

大宅

佢唔講返唔返嚟食飯,咪唔好煮佢飯!佢咁九個餓唔死,肚餓會自己落街買

複式洋房

hellobyebye 發表於 23-8-2 11:24
仔自從讀了大學每次出去(不論去返工,同fd去玩,學校活動,回學等),我問佢去邊佢都只會答「去做野」。問 ...

我嗰個升到上中學已係咁。

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊