自由講場

跳至

首頁
12345...8

尾頁

男爵府

雖然覺得佢有呢啲問題,但當真係話確疹時,其實心裡真係有點不知所措

禁止訪問

2024勳章 虎到金來勳章

水晶宮

回覆樓主:

放心。。自己孩子像自己,不用留班及踢出校真係好彩,估現今學生少D發生,讚美方法可,如上次O分,今次I分也讚就好。。。現好似運動有幫助,如游水,功夫,簡單跳舞可

珍珠宮

https://youtu.be/ouZrZa5pLXk

呢個博士講ADHD 患者嘅困難、行為講得好精準,對了解呢個病有幫助。
不過記住ADHD 只係整個人嘅其中一個問題,每個患者都有自己嘅性格,長處,多啲觀察多啲嘗試邊種方法幫到患者整理好生活學習。

男爵府

畀面勳章

我兩個仔都係ADHA無問題吖,我一個帶兩個都係咁樣生活

Martin媽咪    發表於 23-8-14 16:39
eva_nsw    發表於 23-8-13 16:41
yeung_ma    發表於 23-8-13 12:51
opclk99    發表於 23-8-11 18:14

公爵府

brother4 發表於 23-8-11 07:08
放心。。自己孩子像自己,不用留班及踢出校真係好彩,估現今學生少D發生,讚美方法可,如上次O分,今次I分也讚 ...

好欣賞你嗰個「由零分進步到1分都要讚佢」。 只要同自己比較漸漸有進步就得,唔好將小朋友同其他人比。呢個已經係家長比小朋友最大嘅禮物⋯⋯

珍珠宮

回覆樓主:

好好用正確方法教導ADHD小朋友,佢哋唔差,好多都有自己強項,只係有待發掘,其實同其他小朋友一樣,教識佢正確思想,態度,價值觀,慢慢就會懂控制一下自己,當然要花好多心機啦!

我仔ADHD,15歲,在學校老師眼中佢好乖仔,社交能力好,係上堂比較難專心,食藥下改善得到,也讀得到英中,當然過去也有很多難關,係唔容易教,但係慢慢會見到效果。

男爵府

wan_sosin 發表於 23-8-11 10:41
好好用正確方法教導ADHD小朋友,佢哋唔差,好多都有自己強項,只係有待發掘,其實同其他小朋友一樣,教識佢 ...

其實我好confuse,因為老師話佢上堂好專心,咁又點會有專注力不足?

珍珠宮

lukelukeu 發表於 23-8-11 15:42
其實我好confuse,因為老師話佢上堂好專心,咁又點會有專注力不足?

咁你係那裏確診?佢見CP/精神科醫生你有在場?有無話要食藥?你小朋友回家已懂做功點,唔需要你跟?無聽漏聽錯?
你講詳細少少先可以掌握到你小朋友情況,男仔?讀幾年班?

男爵府

wan_sosin 發表於 23-8-11 16:13
咁你係那裏確診?佢見CP/精神科醫生你有在場?有無話要食藥?你小朋友回家已懂做功點,唔需要你跟?無聽漏 ...

我仔學習上唔使我操心,佢會響小息同導修堂做哂功課(升小二),成績全部90以上。我最多有時比其他學校嘅卷佢做。
上月去馬嘉烈精神科見護士時做問卷話有過度傾向,早前都響尤德做評估,佢哋結論係有專注力不足/過度活躍症!
要下個月先正式見精神科醫生,唔知到時會有咩治療比到佢

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章

年紀細?初小課程唔深,發吓夢都跟到課程(少少聰明頂吓),老師見同學答到問題,就會以為佢專心。
我年年都同班主任講阿仔係 ADD,老師都唔信。

珍珠宮

減齡達人勳章

lukelukeu 發表於 23-8-11 16:24
我仔學習上唔使我操心,佢會響小息同導修堂做哂功課(升小二),成績全部90以上。我最多有時比其他學校嘅卷 ...

咁你因乜嘢問題而帶個仔去做評估呢?

男爵府

野原美冴 發表於 23-8-11 16:28
咁你因乜嘢問題而帶個仔去做評估呢?

佢一出世已有心漏症,所以一直跟開政府兒科。bb時已非常活躍,未學行先學琴(爬高), 任何時候都無時停,郁手郁腳,訓覺又訓得唔好,成日紮醒或唔願訓,情緒差,加上各樣原因,我察覺到佢有過度活躍,所以兒科幫我轉介。

珍珠宮

lukelukeu 發表於 23-8-11 16:24
我仔學習上唔使我操心,佢會響小息同導修堂做哂功課(升小二),成績全部90以上。我最多有時比其他學校嘅卷 ...

我都同樣問,咩事去評估?
初小成績唔代表佢無野,我仔初小都成績好,但一路讀慢慢差落去,到中學直情唔掂!
你小朋友成績跟到,暫時估精神科都未必開藥,可能比佢上訓練,但訓練係平日返學時間,請假先去到。
我仔小學醫生都唔開藥,亦揀返學唔訓練,但我有去上堂,到中學先食藥。

子爵府

可能佢本身聰明,同佢有無ADHD系無衝突嘅。

男爵府

wan_sosin 發表於 23-8-11 16:37
我都同樣問,咩事去評估?
初小成績唔代表佢無野,我仔初小都成績好,但一路讀慢慢差落去,到中學直情唔掂 ...

係咪因為上堂專注力差左影響成績?專注力會否因為年紀大而嚴重左?

珍珠宮

lukelukeu 發表於 23-8-11 16:42
係咪因為上堂專注力差左影響成績?專注力會否因為年紀大而嚴重左?

因為課程越來越深,唔係靠小聰明就得,真係要聽到書
加上三年前疫情開始時我仔小六,網課完全不利唔夠專心嘅學生,我仔細個明顯過動,現在大個過動慢慢減少,但明顯分心,唔識講是否大個就會差啲,一定每個小朋友情況有唔同。
但記得當年CP講,大個咗到青春期會有變化,有機會會差咗。

男爵府

wan_sosin 發表於 23-8-11 17:02
因為課程越來越深,唔係靠小聰明就得,真係要聽到書
加上三年前疫情開始時我仔小六,網課完全不利唔夠專心 ...

知道,咁依家你有咩資源提供比仔仔嗎?
我仔除咗有以上問題,佢仲有言語表達差嘅問題,真係好頭痕

珍珠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 牛年勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

我老公都有呀,一樣結婚生仔過正常生活
我搞下笑架咋, 唔好插我呀!!!!!!!!!!

珍珠宮

lukelukeu 發表於 23-8-11 17:09
知道,咁依家你有咩資源提供比仔仔嗎?
我仔除咗有以上問題,佢仲有言語表達差嘅問題,真係好頭痕
...

因為我仔已15歲,已學懂一些生活上幫助自己嘅方法,CP也說無需訓練,所以只係見精神科醫生開藥,跟進藥物效果和副作用,有效就照食。我仔係主動想食藥嘅,大個會明白自己弱點,尋求方法克服。中學亦有申請考試加時,對我仔都有幫助。

首頁
12345...8

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊