自由講場

跳至

首頁
34567...8

尾頁

男爵府

fupigpig 發表於 23-8-12 20:04
咁如果放長假時唔食?定係你照俾佢食?唔食就如常難入睡?
我姑仔係擔心會依賴性,驚需要越食越大劑量
...

星期五,六我冇比佢食,因為我唔知會唔會有咩副作用,咁星期五,六佢會訓耐少少訓著,6月中考完試我就停左比佢食,依家唔食通常半小時至一小時內訓著。我覺得唔使返學由得佢。 不過嚟緊九月我會比佢食返。

男爵府

wan_sosin 發表於 23-8-12 20:12
最初我都覺得好煩腦,慢慢就適應了。只係盡快再幫佢買份好啲嘅醫保,怕佢第日出咩事就買唔到,保險公司查 ...

我agent聽到我同佢排心理科(已完成),精神科就唔like咁話做咩同佢排咁多呢啲野。會影響買保險(之前有心漏所以有好多唔保,我就無買)..

珍珠宮

lukelukeu 發表於 23-8-12 20:42
我agent聽到我同佢排心理科(已完成),精神科就唔like咁話做咩同佢排咁多呢啲野。會影響買保險(之前有心 ...

ADHD買到保險但可能要加保費,而家查過病歷話唔需要加,所以快快去買。你仔心漏情況點樣?

男爵府

wan_sosin 發表於 23-8-12 20:48
ADHD買到保險但可能要加保費,而家查過病歷話唔需要加,所以快快去買。你仔心漏情況點樣?
...

4歲時checked過已埋左口,所以正想買保險時,agent聽到我排緊心理學家同精神科,就話我搞咁多野 會影響買保險。 如果真係確診都可以買。咁就好啲

男爵府

wan_sosin 發表於 23-8-12 18:22
明白,比較易教係7歲前!9歲都近青春反叛期了!
我仔BB未識行已見到「與眾不同」,無玩得完嘅時間,坐車都 ...
我個一出世已經睡眠失調. 五歲前未好過. 三歲前都仲係每晚上床後三個鐘都未訓著. 半歲已經懷疑佢係ADHD

珍珠宮

lukelukeu 發表於 23-8-12 20:53
4歲時checked過已埋左口,所以正想買保險時,agent聽到我排緊心理學家同精神科,就話我搞咁多野 會影響買 ...

我仔有一份兩歲時買嘅,但太基本所以想買過份,我自己有重病,醫保都claim到爆額,所以覺得保險係有需要嘅。

珍珠宮

fasola 發表於 23-8-12 20:56
我個一出世已經睡眠失調. 五歲前未好過. 三歲前都仲係每晚上床後三個鐘都未訓著. 半歲已經懷疑佢係ADHD
...

原來都有類似情況,真正ADHD真係好細就見到有分別,以前有朋友覺得係我太過緊張,話我仔唔係有咩問題,真係有苦自己知。

男爵府

wan_sosin 發表於 23-8-12 21:00
我仔有一份兩歲時買嘅,但太基本所以想買過份,我自己有重病,醫保都claim到爆額,所以覺得保險係有需要嘅 ...

你自己ok嗎?醫生有咩講呀!加油呀

珍珠宮

lukelukeu 發表於 23-8-12 21:11
你自己ok嗎?醫生有咩講呀!加油呀

而家都算穩定,只係經常覆診或入日間醫院,幾年前病毒入心臟引致急性心肌炎,做咗心臟移植但唔肯定有幾長命,加上我有好多唔輕嘅併發症,過幾年見到仔成年大個都于願足矣!
講開病,真係慘,慘在我入醫院半年,個仔半年無人管教,打回原形,又學識埋打機,沉迷咗落去,我覺得慘過個病。

男爵府

社交有影響. 如果只係AD 或者唔係問題. HD 就影響大.

佢時時唔等其他小朋友或者導師講完, 就自己插嘴講

然後我發現, 我媽媽都係一樣. 應該係遺傳. 大人咁做. 其他人實唔鍾意. 但我媽媽完全唔察覺

男爵府

wan_sosin 發表於 23-8-12 21:30
而家都算穩定,只係經常覆診或入日間醫院,幾年前病毒入心臟引致急性心肌炎,做咗心臟移植但唔肯定有幾長 ...

唔好咁灰心,凡事都有轉機。
小朋友每日都在改變,成長,就算佢打機,如有分寸都唔係太大件嘅事。祝您哋一家平安幸福。加油

珍珠宮

lukelukeu 發表於 23-8-12 21:44
唔好咁灰心,凡事都有轉機。
小朋友每日都在改變,成長,就算佢打機,如有分寸都唔係太大件嘅事。祝您哋一 ...

佢就係無分吋,幾年前完全係上癮,而家大個啲先好咗,識得放低部機啦

珍珠宮

wan_sosin 發表於 23-8-12 20:15
難得適應網課,但中學網課跟返time table, 一上兩三堂,平均兩個鐘左右先有得休息。
...

如果上實體課,就小學生都咁上下,而且忍到小息都限制多,又可能我姪仔唔係嚴重過動、專注亦冇太影響學業,加上我地一早對ADHD認知太少,亦有誤解,以至遲左去幫佢。
其實呢d「統稱」下,真係令更多人容易誤解。

珍珠宮

fupigpig 發表於 23-8-12 22:22
如果上實體課,就小學生都咁上下,而且忍到小息都限制多,又可能我姪仔唔係嚴重過動、專注亦冇太影響學業 ...

都係!都要好了解個病同自己個小朋友,我仔細個都唔覺得佢太過唔專心,反而越大越明顯,隨著年紀又會有改變。

珍珠宮

wan_sosin 發表於 23-8-12 20:15
難得適應網課,但中學網課跟返time table, 一上兩三堂,平均兩個鐘左右先有得休息。
...

佢哋d野千奇百怪,所謂適應,都只不過咁啱夾到佢嘅需要啫⋯⋯
前提係香港嘅中小學生本身都好忙,學習形式係悶,相對家長要幫SEN小朋友就一定係吃力,唔一定係關學業成績事,係日常生活中,香港生活模式都係偏向「坐定+文靜」嘅小朋友比較適合!地小人多,SEN小朋友大聲d、大反應d,事實又真係影響到人嘅,有時家長自己都俾佢嚇一嚇啦!

珍珠宮

fupigpig 發表於 23-8-12 22:37
佢哋d野千奇百怪,所謂適應,都只不過咁啱夾到佢嘅需要啫⋯⋯
前提係香港嘅中小學生本身都好忙,學習形式 ...

香港小朋友真係郁下都唔得,要所謂好「乖」先得,容不下差異,話你影響到同學學習,咁事實都係真嘅,但人總有異數,唔會有一日全部人一樣,呢種矛盾都無沒完沒了,家長要承受住壓力,又怕自己做得唔好,教得唔好個小朋友,所以SEN家長好需要互相支持。

珍珠宮

wan_sosin 發表於 23-8-12 22:35
都係!都要好了解個病同自己個小朋友,我仔細個都唔覺得佢太過唔專心,反而越大越明顯,隨著年紀又會有改 ...

又咁啱我地一堆小朋友都係活躍型呀,幾個運動hea玩都入校隊嗰類,我哋係湊慣d所謂活躍小朋友,所以當遇上姪仔時,我地大人係知佢活躍,但又覺得佢「有d唔同」,而大家又一直誤解ADHD個「過度活躍」定義,以為係失晒控嗰類至係「過度活躍」,又以為「佢又可以坐定睇書2小時喎」即係專注冇問題⋯⋯的確太多誤解而令我哋遲左幫佢。
早期我地亦唔會主動詳細傾,始終唔係我小朋友,係直至P3可能姑仔冇對象傾,老公(我哥)唔明,佢娘家又係唔明,成日話細路仔百厭啫,終於一搵我呻,大家開心見誠去傾,亦每次都係我陪佢一齊去見醫生。

珍珠宮

wan_sosin 發表於 23-8-12 22:44
香港小朋友真係郁下都唔得,要所謂好「乖」先得,容不下差異,話你影響到同學學習,咁事實都係真嘅,但人 ...

因為香港冇選擇,講國際都要考慮經濟能力、日後升學條數等等等等⋯少一個家長工作去協助管教、亦代表少一份收入,好多野要衡量。
香港所謂「乖」就係坐得定、唔駁咀先,如果教學方法係需要多活動、多思考,相對ADHD好多小朋友都符合「乖」嘅定義了

珍珠宮

lukelukeu 發表於 23-8-12 20:38
星期五,六我冇比佢食,因為我唔知會唔會有咩副作用,咁星期五,六佢會訓耐少少訓著,6月中考完試我就停左 ...

咁其實冇食退黑而1小時內瞓著都可以接受,我姪仔情況係偏差太大,由以前勁易瞓著又熟睡9小時,明顯一食ADHD藥就最少都1小時瞓著,多數1.5小時才瞓著。
即使佢試左幾次退黑1mg,我姑仔係話30-45分鐘瞓著。
可能我本身係呢類人(我冇ADHD),如果我嗰日工作忙,全日個腦要plan好多野,到夜晚我係99%失眠,由細到而家都係咁。我自己食退黑效果都差,食到10mg加gaba一齊食,有時照失眠,有時瞓到都會發惡夢,所以之後都冇食。

珍珠宮

fupigpig 發表於 23-8-12 22:46
又咁啱我地一堆小朋友都係活躍型呀,幾個運動hea玩都入校隊嗰類,我哋係湊慣d所謂活躍小朋友,所以當遇上 ...

我好在係教會教兒童主日學好幾年,見過嘅小朋友都好多,容易咗觀察到有分別嘅小朋友,所以望見自己個仔都好快知佢有唔同,亦見過一啲明顯有行為差異嘅小朋友,父母唔信佢哋出問題,要到好大個先得知確診,比較多係ASD,有時都真係會錯過早期訓練,有啲固執行為難於轉變,而且同人相處唔到。
其實個小朋友唔係你自己嘅,你真係好有心,仲要每次陪診!好難得,聽你所講你姪應該未算嚴重,有啲長大咗又會慢慢輕微一啲。

首頁
34567...8

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊