自由講場

跳至

首頁
12345...7

尾頁

伯爵府

2024勳章

香港人注重效率步伐快而聞名!有穿梭中港的內地女士在小紅書發帖,表示「香港有6大怪」,力數港人「怪行」,包括;鍾意揹背囊、走路快,其中一點更指公共交通工具及場所冷氣大,令網民公認最難頂,力斥「不要說了害人不淺!」。

該內地女士自稱「離異阿姨」,於8月2日在小紅書,以「有人到了香港,總結香港有六大怪!」為題發帖,配上一張士及車輛停在旺角馬路的照片,文章列出6項港人文化、生活及飲食習慣,她更hashtag香港生活、真實的香港和香港印象。

第1怪:揹背囊 香港人每天出門不管男女老少都背雙肩包,裡面裝了什麼不知道了。

第2怪:喜歡牽手走路 香港的情侶、夫妻、無論老少在街上都喜歡牽手走路。

第3怪:冷氣大很冷 香港的地鐵,公交、出租車,商場及公共場所空調開的永遠都是特別大感覺很冷。

第4怪:雨天穿波鞋 香港人下雨天在街上很少有人穿拖鞋,基本都是運動鞋(波鞋)。

第5怪:走路快聲音小 香港人走路很快,但說話聲音很小。

第6怪:注重飲食 香港人特別喜歡綠葉菜,水煮放點蠔油或清炒,還特別喜歡吃白切雞(骨頭帶血絲的那種),蒸魚、飲食都是特別健康的,清淡,少油,少鹽的,因為注重飲食所以香港人也是全球人均壽命最長的城市。

貼文掀起網民熱議,大批人異口同聲否定樓主的第3點,「第三點求你別說啦」、「第三點絕不同意!以上機構死抱著不能超過25度,但實際溫度是28、9度!真的热死了」、「絕對認同這幾年我都快熱死了 坐地鐵會滴汗 好辛苦」、「今年就嚟東鐵線熱死,又臭,好Q臭,商場要入人地舖頭先有冷氣feel,人都癲」、「冷氣大?咪玩啦,港鐵熱死呀」,有網民更指有人走去港鐵投訴冷氣大,「都唔知邊啲人,走去投訴港鐵話冷氣大,搞到而家焗到死」。

男爵府

回覆樓主:

有一點是肯定的:
香港傳媒喜歡網上取材,專找可挑撥中港關係嘅言論。

babycam    發表於 23-8-11 12:36
czl115    發表於 23-8-11 09:19

公爵府

14億人,只要有一人講過,就係新聞。依家既新聞,都唔怕比雷劈

yeung_ma    發表於 23-8-12 12:36
myfaye    發表於 23-8-11 14:15
czl115    發表於 23-8-11 09:20

水晶宮

2024年龍年勳章

蛋花湯 發表於 23-8-11 09:00
香港人注重效率步伐快而聞名!有穿梭中港的內地女士在小紅書發帖,表示「香港有6大怪」,力數港人「怪行」 ...

將佢講的6大怪現象,反差了就是佢在內地自己地頭的現象,所以在佢眼中覺得怪。年老夫婦拖手出街我都不知覺得幾浪漫

從天空到大地, 心臟在持續著令人眩暈的擺動, 那是初戀

琥珀宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子探索遊 畀面勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 瞓得好勳章

回覆樓主:

揹背囊,情侶拖手,著波鞋,有幾怪呀!

侯爵府

文化差異之一, 係內地用詞的"怪"呢度唔係指奇怪, 係指"分別"的意思

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章

Rita 發表於 23-8-11 09:07
將佢講的6大怪現象,反差了就是佢在內地自己地頭的現象,所以在佢眼中覺得怪。年老夫婦拖手出街我都不知覺 ...

拖手好,唔拖好易走失

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 FUN享自然‧郊遊一夏

回覆樓主:

你睇佢張作狀嘅相,都知又係博流量嘩眾取寵嘅女人嚟

男爵府

naicha 發表於 23-8-11 09:09
文化差異之一, 係內地用詞的"怪"呢度唔係指奇怪, 係指"分別"的意思

內地呢個term係咁解? 唔用「分別/特點」?

百度既解釋係咁:

怪:guài ㄍㄨㄞˋ。《说文解字》:“怪,异也。从心第四声[1]。
本义:奇异、不平常。如:怪诞(离奇古怪)、怪事、怪物、怪讶、怪圈(quān )、怪话、怪异、奇形怪状。[2]
衍义:引申指“惊奇”。如:大惊小怪、怪不得。[3]
衍义:引申指“传说中的妖魔之类”。如:鬼怪、妖怪。[4]
衍义:引申指“性情乖僻或行为异样的人”。如:怪癖(古怪的癖好)、怪僻(古怪)。[5]
衍义:引申指“怨,责备”。如:不怪你、怪罪、怪怨[6]。

大宅

回覆 naicha 的帖子

如果"怪"係指分別就可以接受,但若佢認為係奇怪,就係佢思維有問題,不用理會

公爵府

回覆樓主:

發覺好多大6人去到邊,都楂住自己响大6嘅生活模式做指標,一同中國唔一樣,就話人怪,不合理。

我都要睇小D小紅書,睇得多,見到佢哋D觀點,都開始唔係咁鐘意佢哋,尤其成日踩香港果D

珊瑚宮

2024年龍年勳章

stagea 發表於 23-8-11 09:09
揹背囊,情侶拖手,著波鞋,有幾怪呀!

係囉,唔通去迪迪尼同行山都著高踭鞋先係正常?

孭背囊唔知入面裝咩先好笑,佢哋孭透明手袋架咩

男爵府

2024年龍年勳章 醒目開學勳章

每個地方都有自己嘅特色

水晶宮

2024勳章

只見到香港傳媒十分關心內地人如何看香港,日日轉載人地點評價自己

大宅

2023年兔年勳章

唔覺香港飲食習慣健康

琥珀宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子探索遊 畀面勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 瞓得好勳章

李豆豆 發表於 23-8-11 09:19
係囉,唔通去迪迪尼同行山都著高踭鞋先係正常?

孭背囊唔知入面裝咩先好笑,佢哋孭透明手袋架咩

死啦!我今日放假入屯門,真係著左波鞋同狽左背囊

水晶宮

BGCOME08 發表於 23-8-11 09:18
發覺好多大6人去到邊,都楂住自己响大6嘅生活模式做指標,一同中國唔一樣,就話人怪,不合理。

我都要睇小 ...

我認同好多內地人以中國作為標準,出門旅行,唔會預期/接受其他地方同中國唔一樣。

子爵府

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章

回覆樓主:

拖手都奇怪 佢哋唔係拖手嘅咩?

水晶宮

kelly_bb1212 發表於 23-8-11 09:22
唔覺香港飲食習慣健康

比較北方濃味飲食就算,比較嚟 ~

公爵府

呃view

首頁
12345...7

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊