想生BB

跳至

首頁

尾頁

男爵府

岩岩去左QM開針,返去照卵時吳教授話有粒1cm左右嘅瘜肉,佢話要切左先可以放胚胎,所以肯定今個週期冇得放,想請問下有冇JM都係咁,排公立姑娘話大約4~6個月,亦可以轉介去私家到做,咁細粒我估應該係微創,但問題我上年年尾先切左粒肌瘤又係同一邊,再做多次感覺子宮會好傷尤其為1cm去做好無謂,二黎做完微創應該要抖半年先可以懷孕?咁放胎最少要等多半年。想問下我咁理解岩唔岩呀?求意見,謝謝

子爵府

回覆 wingyee1230 的帖子

瘜肉唔係用宮腔鏡做? 如果係,應該唔使等六個月,係做完下個月已經放得

同埋瘜肉位置係咪會影響著床?如果係,唔切係會有影響喎

男爵府

HOPEFORBB 發表於 23-8-16 15:31

瘜肉唔係用宮腔鏡做? 如果係,應該唔使等六個月,係做完下個月已經放得
我都未知呀,今日先知道呢個消息,醫生話抽蛋時會用顯影劑睇清楚先,確實到就一定要切左先比放胎
宮腔鏡即係經陰道做?我以為又要經肚皮肚臍鑽入去微創做呀

大宅

wingyee1230 發表於 23-8-16 22:23
我都未知呀,今日先知道呢個消息,醫生話抽蛋時會用顯影劑睇清楚先,確實到就一定要切左先比放胎
宮腔鏡即 ...

我做完微創都係兩個月可以放胎

子爵府

宮腔鏡係經陰道入子宮腔

男爵府

Monmonfu 發表於 23-8-17 00:49
我做完微創都係兩個月可以放胎
你排公立定公立轉介出面嘅私家呀?等4~6個月好似好耐咁呀,係全麻定半麻呀?可以分享下嗎

男爵府

HOPEFORBB 發表於 23-8-17 09:20

宮腔鏡係經陰道入子宮腔
經陰道都好少少,我肚皮暫時受唔起再鑽微創嘅手術啦,大約手術做幾耐呀?

子爵府

我無做過切瘜肉,但做過宮腔鏡,半個鐘左右,好快

複式洋房

做宮腔鏡即時切埋(1粒), 不過我響台灣做, 過程半個鐘內, 唔洗麻醉~ 做完之後個月就可以植入LU~

大宅

wingyee1230 發表於 23-8-17 09:37
你排公立定公立轉介出面嘅私家呀?等4~6個月好似好耐咁呀,係全麻定半麻呀?可以分享下嗎
...

威院私症,4-6個月係醫生同你講架?
微創一定全麻喇,但我唔係切息肉個d喎,我只係想講微創都係可以兩個月放胎,切息肉反而要咁耐?

大宅

我都係抽蛋前照到粒瘜肉,唔大但都要我切左先放得胎
我5月抽蛋,6月出私家全麻切瘜肉,7月就放胎
主要原因自己心急同唔想再等,心掛掛咁
而且我好確定自己身心已經ready

大宅

宮腔鏡切咗息肉之後下個月複查冇問題就可以放,宮腔鏡唔需要開刀,可以選擇局部麻醉或者全麻。我今年港安做全麻,休息半日就可以出院。其實呢啲婦科手術去私家做穩返你保險公司claim完做咗佢好啲,因為息肉都影響著床。

複式洋房

我7月尾做咗息肉手術。用宮腔鏡的。政府要排3,4個月至半年,我冇等直接叫醫生寫referral letter。私家醫院搞,快靚正!反正有得claim保險嘛,唔駛又再等咁耐先有得放胎。西醫話做完就可以放胎,但我都係打算休息多個月先。

珍珠宮

玩具勳章

做完瘜肉 之後黎m正常就可以放

男爵府

HOPEFORBB 發表於 23-8-17 10:06

我無做過切瘜肉,但做過宮腔鏡,半個鐘左右,好快
咁應該有少少唔同,照宮腔鏡應該係睇,切瘜肉應該有感覺啲

男爵府

SandraK 發表於 23-8-17 10:20
做宮腔鏡即時切埋(1粒), 不過我響台灣做, 過程半個鐘內, 唔洗麻醉~ 做完之後個月就可以植入LU~ ...
台灣可能同香港唔同,切野有感覺點可以冇麻醉架不過下個月就可以植入就好啲唔駛又等太耐

男爵府

Monmonfu 發表於 23-8-17 10:43
威院私症,4-6個月係醫生同你講架?
微創一定全麻喇,但我唔係切息肉個d喎,我只係想講微創都係可 ...
你係本身威院私家做ivf呀?係幫我打針嘅醫生,我睇唔到佢名牌不過著白袍我估係醫生啦,即係應該要等耐啲呀?太耐我應該轉介去私家到做,有公立轉介應該會平啲嘅,我之前切肌瘤時醫生話抖半年,就算生bb都建議開刀,唔係怕撐爆子宮

男爵府

amelie522 發表於 23-8-17 11:07
我都係抽蛋前照到粒瘜肉,唔大但都要我切左先放得胎
我5月抽蛋,6月出私家全麻切瘜肉,7月就放胎
主要原因 ...
係啦公家真係好嚴呀,1cm瘜肉都要切走先得,你5月抽完蛋後佢比公家切瘜肉個期你排到幾時呀?你去左私家係咪政府轉介出去果啲地方呀?切左幾錢呀?需要留院嗎?
公立等左咁耐真係唔想再等呀,拿拿地切左佢算了

男爵府

claudia99103 發表於 23-8-17 12:18
宮腔鏡切咗息肉之後下個月複查冇問題就可以放,宮腔鏡唔需要開刀,可以選擇局部麻醉或者全麻。我今年港安做 ...
唔駛開刀同係經陰道微創冇咁驚呀,你做左幾錢呀?點解你唔揀局部麻醉嘅?全麻好似傷啲,我ivf多都係全麻,感覺記性係差左好多,我已經claim過子宮肌瘤,依家唔知比唔比claim瘜肉呀,吳教授都係咁講,都要做呀唔係佢都唔比放胎

男爵府

siuling337 發表於 23-8-17 21:51
我7月尾做咗息肉手術。用宮腔鏡的。政府要排3,4個月至半年,我冇等直接叫醫生寫referral letter。私家醫院 ...
政府排3個月真係好快,不過對我地ivf黎講就好耐,我地要爭分奪秒呀,你轉介信係去自己揀嘅定佢介紹比你嘅醫生到做呀?用佢指定有合作應該可以平少少,你做左幾錢呀?我已經claim過子宮肌瘤都未必可以再claim瘜肉呀你爭取左時間可以抖多個月嘅,不過政府冇催你返去放胎嗎?佢地好chur架喎

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊