自由講場

跳至

首頁
12345...12

尾頁

子爵府

rayrayus 發表於 23-8-17 23:19
加上我嫂情緒管理好差,佢可以係我地面前發脾氣 — 在呢個關頭你睇唔過眼你應該出聲呀,自己父母俾人恰噃, ...

係囉,我接受父母比$新抱使,但絕對接受唔到新抱鬧父母,我會同佢開拖,你做女要保護父母,我會連呀哥都鬧埋

珍珠宮

咁似我家姐嘅
情緒管理極差,一唔順心就大吵大鬧,人人都俾佢鬧過

港女升格為港媽更難頂

個仔2歲,平日婆婆湊,婆婆要買餸煮飯洗碗

次次返娘家食飯,家姐個仔每次都發脾氣、用頭撞人、推晒玩具落地下…..我家姐都話因為我返咗嚟,佢個仔同我唔熟

婆婆洗緊碗,家姐大聲吆喝點解唔同小朋友沖涼先

大熱天時,自己湊仔出街唔帶水,個仔叫要飲水,餐廳啲水太熱,家姐又發脾氣
呀媽好聲好氣提佢應該帶水俾小朋友,佢又大聲咆哮

想靜靜哋食餐飯都唔得………

stagea    發表於 23-8-18 13:25

子爵府

加上我嫂情緒管理好差,佢可以係我地面前發脾氣 — 在呢個關頭你睇唔過眼你應該出聲呀,自己父母俾人恰噃, ...

係囉,我接受父母比$新抱使,但絕對接受唔到新抱鬧父母,我會同佢開拖,你做女要保護父母,我會連呀哥都鬧埋

侯爵府

冇用,通常呢啲父母仲會覺得你多事,破壞大家感情,累佢哋連粒孫都見唔到

侯爵府

冇用,通常呢啲父母仲會覺得你多事,破壞大家感情,累佢哋連粒孫都見唔到

大宅

cecelc 發表於 23-8-17 23:52
你同父母保持距離好喇,日後父母年老需要人照顧,有佢乖仔好身抱照顧架喇。
...

你諗野夠長遠,你點醒我!

大宅

Crystalivy 發表於 23-8-17 23:55
係囉,我接受父母比$新抱使,但絕對接受唔到新抱鬧父母,我會同佢開拖,你做女要保護父母,我會連呀哥都鬧 ...

之前已經鬧過一次大獲,但無用,佢地咪會覺得我地係衰人囉,我父母仍然覺得佢地係乖仔乖新抱呢!好快連間屋都比埋佢地喇

大宅

foggyao 發表於 23-8-17 23:47
老人家唔想嘈,叫你收聲我都明。但佢去到瞓人哋張床,我就真係唔明

...

由我阿嫂生完個仔坐月就咁喇,老奉唔洗幫手,但個奶奶做到狗咁囉,當時我仲細都唔知咩回事!到而家佢5x歲都係咁,我阿嫂都會做人奶奶,我黑心講希望無女仔受害

水晶宮

鴨鴨比 發表於 23-8-17 23:45
你搞錯咗啲嘢
記得你係女,遲早嫁出去(可能你未有呢個打算)始終最後都係外人,所以係家事層面上你叫多事 ...

吓,嫁左就係外人,sorry,唔認同!

水晶宮

你搞錯咗啲嘢
記得你係女,遲早嫁出去(可能你未有呢個打算)始終最後都係外人,所以係家事層面上你叫多事 ...

水晶宮

你搞錯咗啲嘢

水晶宮

你搞錯咗啲嘢

父母enjoy呢點認同!
但絕對不認同嫁左出去就係外人,而家生於咸豐年代?

大宅

Samsumsansun 發表於 23-8-17 23:49
你媽媽會唔會因為覺得阿嫂唔係自己親生,唔好意思所以要對佢好D?不過你阿嫂都要知足啦,有咁好既奶奶
...

都係架,始終人地個女
唉,只好話我阿嫂前世做好事積福囉!
佢將來都會做人奶奶,希望佢會醒覺

伯爵府

回覆樓主:

一個願打一個願捱,無限輪迴,我盡自己本份就算,其他唔會参與意見。

水晶宮

你搞錯咗啲嘢

絕對唔認同嫁左出去嘅女就係外人!

男爵府

你嫂5x歲?叫佢離婚?
唔同住佢又返去瞓?被叫食飯但唔岀嚟幫手?瞓邊?

早年我都唔入99廚房 幫手更唔會 因為我會洗過一次碗再比幼兒食 佢哋唔理裝生肉後用清水沖下再重用碗碟 萬年碗布抹嘴 洗潔精一年用一技溝水溝到起唔到泡先用 碗碟永遠有層油
舊時人衞生係有問題
我洗一洗比幼兒就岀大事 有是非
衛生問題我企硬 話我不孝就不孝
未靠過99一手一腳 怕咩

伯爵府

我就咁睇,阿哥阿嫂嘅嘢,影響唔到你,又唔關你事,咪唔出聲囉。
一般老人家都重男輕女,無計㗎!

珍珠宮

回覆樓主:

明白你睇唔過眼,不過呻完就算la!
你以為父母俾人虐,可能佢地兩老樂在其中,什至覺得自己做得唔夠好,如果唔係都唔會俾仔同新抱埋怨~
你唔理解證明你正常,我勸你都係顧好你自己,結左婚就重心放係自己頭家上,娘家嘅事,如果你睇唔過眼,就要有做醜人同吃力不討好嘅準備,同埋我唔會覺得咁做係孝順或講義氣,我只覺得係on.....
唔好介意我咁直接,因為現實就有人係咁,依加後悔俾娘家搞到自己咁煩,根本一早就唔應該理娘家嘅事!

男爵府

回覆樓主:

你講話唔同住,其實1個月食幾多晚飯?照計果個係人地個女,你媽咪又點可以開口叫人地個女去洗碗?咁其實解唔叫你阿哥做呢?果個老婆係佢娶,佢老婆唔做咪你阿哥做囉,或者,你係咪想以後你阿嫂唔上黎食飯,咁你覺得係咪最好?

伯爵府

serenakk 發表於 23-8-17 23:23
我出聲就會比人叫停唔好嘈,我試過!
我父母對我阿嫂好過對我,可能佢大學畢業又高人工掛,連我哥都怕佢, ...

傻瓜嚟㗎、唔使肉赤佢哋、佢哋心甘命抵佢開心、你如果你出面指責阿哥阿嫂、佢哋會唔開心由得佢哋啦、我阿媽都係對新抱好我對女、因為佢好錫個仔、所以老實講我而家都冇咁孝順、盡咗自己做仔女嘅責任就得喇

首頁
12345...12

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊