自由講場

跳至

首頁
12345...8

尾頁

珍珠宮

kk1186 發表於 23-8-18 15:29
HKU social science vs UBC Sauder 商學院,請問應該簡邊間,將來唸住係香港發展,不用考慮學費,HKU 都係 ...
Ubc

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 hashtag影視迷勳章 貓狗褓姆 認識瑞士牛牛第一回 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章

Mokakall 發表於 23-8-18 16:16
恆生同UBC比?
我都 0 晒咀
我鐘意你同我講 I Love U, I Love U Too!
You are the sunshine of my life. That's why I'll always stay around. You are the apple of my eye. Forever you'll stay in my heart.

翡翠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章

熊熊老婆 發表於 23-8-18 16:27
贊同!除非讀得好出色,如果唔係都唔知你讀咗啲乜!

一係major社工, 來做社工,
一係major Public Admin(叻到似聶局長,由AO做到局長),但如考唔倒入政府做,social science係閒科, 難找工

男爵府

回覆 bu-b 的帖子

本來只有HKU Social Science offer , 最近剛收到UBC 商學院offer, 當初簡海外大學是back up, 因為驚DSE考得唔好。多謝你的認同,綱上問意見,作出比較好的選擇。

伯爵府

kk1186 發表於 23-8-18 15:29
HKU social science vs UBC Sauder 商學院,請問應該簡邊間,將來唸住係香港發展,不用考慮學費,HKU 都係 ...

不用考慮學費,首選UBC 。
HKU和UBC.各有千秋,到了外地讀書,除了學業外,個人經歷,眼界已經不同曬。
在短短的時間,你會發現自己子女長大了,已經不是記憶中的孩子(emoji)(emoji)。
唯一不好之處的是子女嘗試過自由自在生活,未必會肯返香港,在家享受父母黑白天鵝的關愛

水晶宮

hashtag影視迷勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

Jasmine-4711 發表於 23-8-18 16:32
一係major Public Admin(叻到似聶局長,由AO做到局長),但如考唔倒入政府做,socia ...

如果仔女係一心想讀social Science,我唔會因為其他原因要佢讀其他科。第日搵工到時有佢自己嘅際遇啦…..

最緊要搞清楚佢自己想讀乜

公爵府

牛年勳章

Jasmine-4711 發表於 23-8-18 16:32
一係major Public Admin(叻到似聶局長,由AO做到局長),但如考唔倒入政府做,socia ...

社工已經獨立成科,要計實習時數同埋工作時數用嚟攞牌!
所以social science係非常極之難搵工!
講開又講,好多人唔明白恆生大學其實商科做得好唔錯,喺商界有唔錯嘅評價

男爵府

回覆 Jasmine-4711 的帖子

如果在HKU social science 再加double major 商科,HKU 可以雙主修,唔知係唔係簡HKU

公爵府

牛年勳章

kk1186 發表於 23-8-18 16:33
回覆 bu-b 的帖子

本來只有HKU Social Science offer , 最近剛收到UBC 商學院offer, 當初簡海外大學是back ...

咁樣就一定係UBC啦

子爵府

回覆樓主:

UBC sauder取錄率得6%,好難入的。 No.1 business school in Canada, no. 11 in North America and no. 35 in the world.

大宅

2024年龍年勳章

20091 發表於 23-8-18 16:33
不用考慮學費,首選UBC 。
HKU和UBC.各有千秋,到了外地讀書,除了學業外,個人經歷,眼界已經不同曬。
在 ...

我外甥仔就是這樣,高中開始去了加拿大讀書,讀完隨即移民不想回來!! 幸好現在資訊發達,就算移民,感覺上也不是離開很遠!

翡翠宮

Mokakall 發表於 23-8-18 16:28
咁講的話,李加超大學都冇讀都做特首,可以大家小朋友直接大學都唔洗讀
...

咁又不是, 政府有資助佢讀大學,才有得升到更高位值
attach0/tmp/phpoqirWP

伯爵府

SmallTungmama 發表於 23-8-18 16:39
我外甥仔就是這樣,高中開始去了加拿大讀書,讀完隨即移民不想回來!! 幸好現在資訊發達,就算移民,感覺上也 ...

我反而想子女趁年輕時,到外地歷練一下,但是同他們講,
家門永遠為你們打開,無論你們在何地,隨時歡迎回家

伯爵府

唔需要考慮學費。 一定UBC。

男爵府

回覆 SmallTungmama 的帖子

請問你外甥喺加拿大讀咩科?喺加拿大容易搵到工嗎?我主要係擔心加拿大畢業之後喺加拿大會唔會好難搵嘢做?

男爵府

回覆 Debbie0331 的帖子

可以講原因嗎?

公爵府

牛年勳章

kk1186 發表於 23-8-18 16:53
回覆 SmallTungmama 的帖子

請問你外甥喺加拿大讀咩科?喺加拿大容易搵到工嗎?我主要係擔心加拿大畢業之 ...

就算加拿大搵唔到,你ubc畢業返嚟香港都一定搵到啦

伯爵府

Jasmine-4711 發表於 23-8-18 16:25
先不講名氣,
學費係幾萬一年同幾十萬一年之分別

波叔應該係
中文大學
修讀會計

翡翠宮

kk1186 發表於 23-8-18 16:36
回覆 Jasmine-4711 的帖子

如果在HKU social science 再加double major 商科,HKU 可以雙主修,唔知係唔係 ...

可以double major,
但在本科以外的系,
是否隨佢揀課程, 一定收呢?

或只撥有限位俾非本科生?
必定要問清楚
attach0/tmp/phpV4KiLL

複式洋房

UBC

首頁
12345...8

尾頁

跳至