自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

有一份陳年買落的保險,最近買多左份墊底費幾萬的自願醫保。上月尾剛剛做手術全部費用大概十萬,陳年果份應該cover唔哂。咁我應該首先claim邊份保險先會比較好?

大宅

邊間接受長啲時間交claim form,就嗰間second claim

象牙宮

幾錢墊底?

男爵府

mercurycc 發表於 23-8-18 21:16
幾錢墊底?

8萬bupa

象牙宮

VickyCY 發表於 23-8-18 23:05
8萬bupa

點解會買8萬咁高架?你重有公司保險?
Claim 完自願醫保先舊單先,
可能自己都要比錢。

男爵府

VickyCY 發表於 23-8-18 21:06
有一份陳年買落的保險,最近買多左份墊底費幾萬的自願醫保。上月尾剛剛做手術全部費用大概十萬,陳年果份應 ...

陳年先 因你剛買自願嘅未必即賠

男爵府

mercurycc 發表於 23-8-18 23:42
點解會買8萬咁高架?你重有公司保險?
Claim 完自願醫保先舊單先,
可能自己都要比錢。

我自己本身仲有份舊保單呀,計過數分開買兩份仲平過買一份零墊底

子爵府

應該claim有墊底個份先,因為墊底claim唔晒,另外個份無墊底就claim晒佢

男爵府

有一份陳年買落的保險,最近買多左份墊底費幾萬的自願醫保。上月尾剛剛做手術全部費用大概十萬,陳年果份應 ...

你問下agent,好似可以冇墊底嗰份來claim翻墊底費的
與智者為伍 與善者同行

象牙宮

VickyCY 發表於 23-8-19 06:44
我自己本身仲有份舊保單呀,計過數分開買兩份仲平過買一份零墊底

問題係你兩買墊底嗰份應該買2或五萬,
8萬分分鐘自己重要比幾萬元,
你話新買8萬, 如買短時間未必有得claim.

墊底費8萬即你唔夠8萬都無得claim,你明咩叫墊底費?
點解咁問,因為同事係理解錯墊底費意思。

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

8萬墊底費咁高,入院十萬就算claim倒曬都幾乎等於自己比曬

珍珠宮

減齡達人勳章

VickyCY 發表於 23-8-18 23:05
8萬bupa

你真係講緊墊底費8萬? 有冇搞錯? 定係講緊一年比8萬保費呀?

珍珠宮

洋蔥頭媽咪 發表於 23-8-19 14:41
8萬墊底費咁高,入院十萬就算claim倒曬都幾乎等於自己比曬

如果平時身體健康,只想多個危疾保障,想保大單嘢,其實買高墊底費係啱嘅。0墊底費嘅保單,隨時每年比多萬幾2萬保費。如果買完頭幾年冇claim,就已平手,之後如果仍未claim,你就一直賺每年的保費差額,唔知你明唔明條數點計。

當然,成日病成日入院,就唔可以咁買。

珍珠宮

兩份都 claim,問保險agent 點攪

王國長老

好媽媽勳章 王國長老

我份高端住院墊底係3萬,當時我因為申請預先批核免找數,所以係先索償有薦底嗰份,入院碌咗Credit卡3萬,總共洗咗二十幾萬,但我出院一毫子都唔使比。之後我碌左嗰3萬先用舊嗰張住院,賠足。

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 Poo得好勳章

最近即係幾近?正路就claim左陳年果份先,因為新果份有機搞好耐
放下自在

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 Poo得好勳章

洋蔥頭媽咪 發表於 23-8-19 14:41

簡單講,因為平囉

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

cattz288 發表於 23-8-19 16:50
簡單講,因為平囉

有墊底費唔係問題,但如果個墊底費太高 ,就要諗諗值唔值,講真唔係黑心其實用到嘅機會唔算太多,唔係大單嘢的話入院唔會旭下就過十萬

子爵府

2024年龍年勳章

回覆樓主:

就係囉,樓主嘅點解你個薦底費會咁高嘅?咁你每年保費咪好平囉。我薦底費都係萬六蚊,同埋無論你最後手術俾幾多錢或全數賠償,都要自己比八萬蚊出嚟喎。
其實有薦底費嘅保險係用來大手術㗎,即系話手續費要幾十萬或過百萬先會用薦底費啊,如果話照胃鏡照腸鏡,用墊底費就唔抵㗎啦,同埋如果薦底費claim過,下年個保費又會好高

象牙宮

洋蔥頭媽咪 發表於 23-8-19 17:05
有墊底費唔係問題,但如果個墊底費太高 ,就要諗諗值唔值,講真唔係黑心其實用到嘅機會唔算太多,唔係大單 ...

本身已經有份basic, 應該claim 到10萬8萬,咁再加一份大額,好正常
放下自在

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊