自由講場

跳至

首頁

尾頁

子爵府

smiletigger 發表於 23-8-20 13:33
19歲,好難帶到啦。
反而樓主主動d同佢外出玩下先,讚佢多d,隱青其中好多係無自信,在舒適區(即打機)感 ...

佢唔會跟父母出街嘞,只有我生日、爸爸生日,佢生日,拜年先同我地出炸!其餘一律唔跟!旅行都唔會!
我已經好耐冇閙過佢,次次都苦口婆心架!

子爵府

Charlotte_mom 發表於 23-8-20 13:34
咁佢待人接物點?正常?
我仔都係19,非典型自閉(醫生確診嘅)
比你仔好點,會做兼職(半推半就情況下, ...

其實呢個問題,仔由bb開始講起,細個除了唔食野外,其實真係乖過龍,唔多出聲,唔扭計,由k3幼稚園老師到中學嘅班主任,每次見家長我都唔緊張問學業,只係緊張問班主任個仔在校社交問題,但年年班主任又話佢冇問題,同同學相處融洽!我都冇頭緒!
講到實習我又擔心,怕佢逃避但又冇得避,因為實習完先可畢業!

子爵府

ChristyMum 發表於 23-8-20 13:34
所以我話我明白你,佢地諗野好怪,吾同我地,我覺難相處,好似同佢講乜都冇慾望咁,我以前成日同佢鬧交, ...

係呀!我仔都係獨生子!係有些擔心!

水晶宮

回覆樓主:

都大學生,不是小學雞,做吾做,識吾識,冇辦法。。。。放暑假冇一起去旅行,深圳可,最好日本(打機友多喜)

男爵府

alicewong18 發表於 23-8-20 13:51
係呀!我仔都係獨生子!係有些擔心!

其實佢係細女,有家姐,但性完全相返,所以關係麻麻,同埋家姐已經離港移民,所以都係得佢1個人,做父母係想佢好,其他人仔女吾係咁,所以吾明我地嘅擔心,成日叫放手,其實吾係吾放手,係擔心
我有一個幸福家庭, 大小姐Christy, 二小姐Chloe, 兩位小姐日日激到我飛起, 不過有佢地又真係好開心 :-D  :-D  :-D

子爵府

回覆樓主:

老實講,朋友嘅嘢真係冇乜所謂。有d人一個人有一個人快樂。反而可以同佢分析下有intern經驗第時出來搵野做著數啲。人哋好多y1都開始返intern,年年返,累積不少經驗。第時都早啲有job offer ....理性分析佢聽

已刪除用户

琥珀宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章

仲以為你講緊小學生,小學生冇朋友我會心痛,都大學啦,可能佢好enjoy呢。想佢出塊做野咪唔好俾零用錢囉

侯爵府

2024年龍年勳章

alicewong18 發表於 23-8-20 13:22
你講得啱,佢冇咩慾望!佢連識女仔都冇興趣!

自少其實都唔多出聲,可以講話乖過龍!

佢連想洗錢既地方都無
當然唔會想搵part time賺錢
跟父母出去飲飲食食佢鍾唔鍾意?
如果仲肯跟就拉佢出去
如果有車就放假去兜風

會唔會考慮養寵物?
養狗可以日日落街散步識下啲同好

侯爵府

2024年龍年勳章

雖然好多jm話個仔咁大個唔使父母理,無朋友約出去玩無所謂,但大學時期係最多姿多彩既幾年,正常都會約朋友出街,再咁摺連女仔都識唔到,返工又融入唔到個環境,過幾年出身就仲無得搞

所以我覺得樓主既擔心係正常

水晶宮

alicewong18 發表於 23-8-20 13:39
佢唔會跟父母出街嘞,只有我生日、爸爸生日,佢生日,拜年先同我地出炸!其餘一律唔跟!旅行都唔會!
我已 ...

用啲陰波功係咁哦~~佢,係人都嫌煩啦

水晶宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

其實唔需要朋友多,成日出街應酬朋友,我覺得哂錢、哂時間,識到豬朋狗友仲擔心。

一、兩個普通朋友,得閒先交流下已經夠。

子爵府

yauchuchu 發表於 23-8-20 14:17
雖然好多jm話個仔咁大個唔使父母理,無朋友約出去玩無所謂,但大學時期係最多姿多彩既幾年,正常都會約朋友 ...

你講中我心聲

侯爵府

牛年勳章

其實睇返樓主都唔係第一次呻個仔宅,原來自己都覆過你,放鬆啲放開啲啦。

我由細到大都宅,多年嚟朋友數埋手指得幾個,大學生活都非常平淡,唔係如好多人咁多姿多彩,但我畢業後一直工作順利,工作同生活喺同期中雖未必最好但都算中上,有穩定嘅家庭同事業。工作上好多social嘢埋堆嘢我一律不參與,但我同同事相處融洽,我唔覺得少朋友少social有問題。

其實有時交朋結友係選擇,唔需要將自己或大部分人嘅價值觀套用喺每個人身上,每個人都有自己快樂同幸福嘅定義

珊瑚宮

2018復活節勳章 玩具勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章

yauchuchu 發表於 23-8-20 14:17
雖然好多jm話個仔咁大個唔使父母理,無朋友約出去玩無所謂,但大學時期係最多姿多彩既幾年,正常都會約朋友 ...

擔心係可以理解,但講到心痛會唔會誇咗D呀!

侯爵府

2024年龍年勳章

靚靚C9 發表於 23-8-20 14:46
擔心係可以理解,但講到心痛會唔會誇咗D呀!

如果個仔由細到大都無乜朋友
被啲同學排擠(i mean咩都唔預佢)
咁做父母既見人地細路有班fd
放假去玩開party開開心心
咁又真係會心痛既

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

alicewong18 發表於 23-8-20 13:48
其實呢個問題,仔由bb開始講起,細個除了唔食野外,其實真係乖過龍,唔多出聲,唔扭計,由k3幼稚園老師到 ...

咁睇嚟佢係唔主動啫,無社交障礙,仲融洽tim, 你都唔駛太擔心
我仔係連adhd打孖上,由細見老師社工見到大,問題比你煩多了。好彩大大吓佢都定咗,無咁多騷擾人嘅小動作,係唔在乎社交一樣囉(以前可以同班半年唔知人哋叫咩名)
實習工作嘅喇,乖係有好處,出嚟社會做事帶人,點會唔明唔同新人有唔同性格長短呢。as long as 佢唔騎呢,一切好話

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

我仔去實習,夾另一男生,個男生女友都有去實習,所以好多時兩個會去拍拖,我仔就落單。佢又唔會主動搵人陪,所以日日自己叫外賣
我又無特別覺得佢好慘定點。佢同roommate相處愉快我已經萬幸
我仔唔會特別講佢自己嘅嘢(咁大個人!)有時要從佢講嘢蛛絲馬跡去知佢做過咩,例如佢會話「學我roommate女朋友話齋,咩咩咩啦」我就知哦原來佢哋有傾計嘅

知佢安好就好,放鬆d啦

伯爵府

alicewong18 發表於 23-8-20 13:06
其實我覺得佢唔想隱青,如果朋友約佢必出,但就唔主動約人!我叫佢返part-time都係想佢見人,待人接物同溝 ...

性格內向被動,無得迫,由得佢,有咩問題呢

男爵府

回覆 小艾美 的帖子

請問你咁內向,係邊度識到男朋友?

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊