自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

想問如搭航空公司A去東京, 再搭航空公司B 去歐洲, 想問是否要在東京機場入境取行李, 然後即日在東京機場出境去航空公司B託運行李去歐洲?

thanks.

男爵府

bb19770101 發表於 23-8-20 21:57
想問如搭航空公司A去東京, 再搭航空公司B 去歐洲, 想問是否要在東京機場入境取行李, 然後即日在東京機場出 ...

你轉機要多少時間?要可地勤講直掛就不用取行李了。

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

bb19770101 發表於 23-8-20 21:57
想問如搭航空公司A去東京, 再搭航空公司B 去歐洲, 想問是否要在東京機場入境取行李, 然後即日在東京機場出 ...

如果是同一張單就應該唔使、聯盟都可能要取回行李再託運、在香港問一下航空公司地勤職員~

大宅

蘭開夏道 發表於 23-8-20 21:59

轉機得兩小時半, 是否在香港機場向航空A公司地勤說行李到東京後不用取行李, 直接轉去航空公司B直飛歐洲?

大宅

大力大力 發表於 23-8-20 22:04
如果是同一張單就應該唔使、聯盟都可能要取回行李再託運、在香港問一下航空公司地勤職員~
...

不是同一張單, 分開訂

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章

bb19770101 發表於 23-8-20 23:24
轉機得兩小時半, 是否在香港機場向航空A公司地勤說行李到東京後不用取行李, 直接轉去航空公司B直飛歐洲?
...

問第一程機航空公司,多數無直掛,要攞行李出境,再入境,兩個半鐘,同一個機場都未必趕得切

珍珠宮

bb19770101 發表於 23-8-20 23:25
不是同一張單, 分開訂

你好大膽,分開訂兩程機但只得2.5小時轉機,如果你第一程 delay,第二程都可以唔使坐。

珍珠宮

蘭開夏道 發表於 23-8-20 21:59

唔同航空公司點直掛行李呢~

珍珠宮

減齡達人勳章

...

唔同航空公司應該做唔到直掛,即你要攞行李後,再去B航空公司counter 做check in , 再寄行李。
你最好打電話去航空A公司問清楚

伯爵府

...

攞行李 -> 入境 -> check in / 寄行李 -> 出境,得兩個半鐘 (你計第二程機起機時間? 你其實要睇第二程機幾耐前要 check in,仲要預行去閘口同埋幾點 gate closed),中間太多變數人,我覺得忟水。我飛歐洲,轉機,同一間 airline, 行李直掛,不用入境再出境,預兩個鐘都係啱啱好。

1. 第一程機會唔會準時起飛?
2. 到達目的地幾耐先攞到行李?
3. 入境唔知多唔多人?
4. 第二程機 check in 要排幾耐?

我上星期飛歐洲 (轉機,同一航空公司),早三個鐘去機場 check in,排咗個幾鐘。而到達目的地等攞行李差不多等多兩個鐘。

男爵府

兩個半鐘頭轉機,我真係覺得好抆水!

我上次去LA 經日本轉機,同一間航空公司出晒兩程機票,行李直去LA,預留四個鐘頭轉機!

點知㗎飛機一落地前轆有故障,困住咗架飛機入面成個幾鐘!我都算係頭幾個出㗎飛機,門口個職員已經攞住個牌叫我快啲轉機!

又要重新安檢,最後跑到去登機閘口,已經係尾二上機!好彩行李已經響香港講明直送去LA,如果唔係,肯定出事!

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章

回覆樓主:

唔同公司應該唔會幫你直掛,你得兩小時多d, 直接唔寄行李好d...

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

bb19770101 發表於 23-8-20 23:25
不是同一張單, 分開訂

分開訂就一定超級趕、仲要加運氣~

到東京後要去排隊出境、如果排長龍、拿住機票同職員解釋、要趕下一班機、比你排頭、保祐行里順利取到、然後出境、再跑去另一家航空公司、辨登機手續...........
大力理財篇 之 子女理財!

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3868590&extra=page%3D1
買基金真係好傷
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3294843&extra=page%3D1

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

MissMaMa 發表於 23-8-21 01:28
你好大膽,分開訂兩程機但只得2.5小時轉機,如果你第一程 delay,第二程都可以唔使坐。
...

三月自己飛福峝、會合釣魚朋友、也是唔同航空公司在首爾轉機、中間3.5小時、祗多出60分鐘食飯、之前要分爭奪秒、首爾那邊航空公司職員、找上級給我問了很多問題、質疑我為什麼一到首爾又飛走、以為我帶貨掛、直至我出示回程機票、才順利出登証~

魚友們大多估我、唔夠時間轉机、但買過首爾飛飛升福崗机票、都係約$800、而且每小時也有航班、而同時間CX直航、因為剛是賞櫻日子、來回要7000幾、所以值得一博~

.
attach0/tmp/phpedfaM6

男爵府

MissMaMa 發表於 23-8-21 01:30
唔同航空公司點直掛行李呢~

我買了國泰同一機場轉英航,國泰話可以直掛,但我轉機時間是3小時20分鐘。

珍珠宮

大力大力 發表於 23-8-21 04:15
三月自己飛福峝、會合釣魚朋友、也是唔同航空公司在首爾轉機、中間3.5小時、祗多出60分鐘食飯、之前要分爭 ...

你唔同樓主,你首爾飛福岡,萬一轉唔切機,坐車坐船去福岡仲得。但樓主轉機飛歐洲,仲要唔同航空公司嘅2程機,而且得2.5小時轉機。前題係佢要第一班機準時,之後得1小時多少少取行李+入境,然後再去離境大堂check in再出境,比我就會擔心。

買機票要轉機冇問題,但問題係轉機時間要預多d。如果同一間航空公司行李直掛,2.5小時轉機就 okay ,不過而家唔係呀。

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

MissMaMa 發表於 23-8-21 07:25
你唔同樓主,你首爾飛福岡,萬一轉唔切機,坐車坐船去福岡仲得。但樓主轉機飛歐洲,仲要唔同航空公司嘅2程 ...

同意~ 因爲我風險、只係$800~

不是同一航空或聯營公園、用轉機方法風險大、如果第一間航空公司延誤、或趕不上航班、第二班航空公司機票、就要報廢~

珍珠宮

蘭開夏道 發表於 23-8-21 06:51
我買了國泰同一機場轉英航,國泰話可以直掛,但我轉機時間是3小時20分鐘。
...

你應該係同一訂單兩程機吧,樓主係兩張唔同訂單

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

MissMaMa 發表於 23-8-21 07:31
你應該係同一訂單兩程機吧,樓主係兩張唔同訂單

如果我趕不上、也要從新再買、第二程機票~
大力理財篇 之 子女理財!

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3868590&extra=page%3D1
買基金真係好傷
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3294843&extra=page%3D1

大宅

曾經Book位問過航空公司,佢話有delay就捉住第一班航空公司,佢會安排俾你。當然啦delay有分上機前已知delay、上機後先知delay,睇吓你是那一樣,要地勤人員幫你搞,英文好,一定搞到,但有可能因此玩少一兩日

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊