自由講場

跳至

首頁

尾頁

子爵府

遲吓諗住去深圳玩,禮拜六日去,如果喺福田站搭高鐵返香港,過關會唔會少啲人?唔使排咁耐?

水晶宮

唔係長假期,會少d人,我通常做法: 去程坐東鐵線到落馬洲,回程福田坐高鐵返香港. 目前覺得呢個配搭最舒服最方便.

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章

高鐵即係西九龍站過關,人流同蓮塘差唔多,閒日半個鐘內完成過關。
福田站去西九,班次比深圳北去西九少好多。

子爵府

高鐵比起口岸應該唔算多人。但帶小孩都係要人工通道。預早啲好。weekend當然比平日人多。

翡翠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章

man11981 發表於 23-8-25 10:11
遲吓諗住去深圳玩,禮拜六日去,如果喺福田站搭高鐵返香港,過關會唔會少啲人?唔使排咁耐?
...

x

複式洋房

whywhite22 發表於 23-8-25 10:17
唔係長假期,會少d人,我通常做法: 去程坐東鐵線到落馬洲,回程福田坐高鐵返香港. 目前覺得呢個配搭最舒服最方 ...

呢種方式唔錯,我下次試下

男爵府

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 笑得好勳章 開心吸收勳章

回覆樓主:

我自己就喜歡坐高鐵來回,不過福田太多人,我喜歡去深圳北站,出去就有大型商場,人流比較少

翡翠宮

醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

回覆樓主:

好似係七十五元
羅湖到紅磡都要四十零元
不過高鐵始終都唔方便
香港撒瑪利亞防止自殺會熱線:23892222
撒瑪利亞會熱線(多種語言)︰28960000
生命熱線︰23820000
東華三院芷若園熱線︰18281
社會福利署熱線︰23432255
醫院管理局精神健康專線(24小時精神健康熱線諮詢服務):24667350
明愛向晴熱線:18288

水晶宮

高鐵過關麻煩d同過安檢嚴厲好多

水晶宮

1314625 發表於 23-8-25 10:40
高鐵過關麻煩d同過安檢嚴厲好多

返香港唔嚴,落咗車一直行,唔使過 x-ray

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

我通常都係落馬洲返,ok啊(我去親都星期六日)
最多多人搭頭等
都要睇西九方唔方便自己,我就唔會揀九西因對我好唔方便

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章

其實差唔多, 每次過關一架列車既人
列車係來自唔同地方, 唔止係福田, 仲有來自內陸
最塞滿人既等掃健康碼果度
其餘都好快

別墅

我通常都深圳灣,舒服方便,而且南山區比較乾淨安靜。
淘宝达人,网购狂人

水晶宮

回覆 pauline_c 的帖子

我搭過, 要所有野過安檢機, 反而口岸未必要

子爵府

Thanks all, 我哋帶住三個小朋友,其中一個三歲,我見fb啲share,啲人話福田口岸星期日返嚟好多人,要排成個鐘…
我已經book咗福田區酒店,近崗廈站,都會主力係購物公園站附近幾個商場活動,我住港島區, 搭高鐵福田 15分鐘可以返到西九站都幾快,所以考慮緊,如果我去到高鐵站先買飛,仲會唔會有位呢?

水晶宮

1314625 發表於 23-8-25 11:31
回覆 pauline_c 的帖子

我搭過, 要所有野過安檢機, 反而口岸未必要

入高鐵站要,西九過關行李唔使入機,直行直過,好快。最塞係黑碼,唔知幾時先可以取消。
蓮塘口岸全部行李要過機。

水晶宮

man11981 發表於 23-8-25 11:32
Thanks all, 我哋帶住三個小朋友,其中一個三歲,我見fb啲share,啲人話福田口岸星期日返嚟好多人,要排成 ...

我喺福田站經 12306 買唔到車飛,比錢嘅時候信用卡個 sms 收唔到,自動售票機買唔到,好似話我未登記,我都唔知仲有咩要登記。排人工窗口買,都排幾長,雖然有獨立隊買西九車飛,個個買都買好耐,唔知咩原因。
如果預計到時間,下次我會喺香港買定回程,而家有彈性改票,改票唔知會唔會方便過即場買。

伯爵府

pauline_c 發表於 23-8-25 11:45
我喺福田站經 12306 買唔到車飛,比錢嘅時候信用卡個 sms 收唔到,自動售票機買唔到,好似話我未登記,我 ...
12306 可用支付寶或wechat比錢, 唔需要收sms也能付錢, 我會在走當天早上買晚上的票. 即場票比較難買, 否則就要買10點附近嘅票

水晶宮

EMILY03 發表於 23-8-25 11:54
12306 可用支付寶或wechat比錢, 唔需要收sms也能付錢, 我會在走當天早上買晚上的票. 即場票比較難買, 否則 ...

唔知點解我唔得,我一直用香港信用卡比錢

子爵府

man11981 發表於 23-8-25 10:11
...

要早我星期六10:30過關好快,同事遲我一小時過關排左成個鐘.

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊