自由講場

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

sofayefung 發表於 23-8-30 22:37
UST = University of Stress and Tense

我女同我講嘅,應該大部份高中生都知

呢個我都聽過

珍珠宮

978212 發表於 23-8-30 16:41
普通話嗰班佢哋最著緊GPA,喺因為佢哋接落去要申請美國大學碩士,目標喺留喺美國。 ...

正解,通過科大爭取去美國讀研讀博,因為呢條路比直接申請本科容易&便宜太多(起碼4-6倍嘅分別)

珍珠宮

靚靚C9 發表於 23-8-30 22:32
科大個library景觀一流,胃口都好D

宿舍、游泳池最好,背山面海風景一流

水晶宮

畀面勳章

靚靚C9 發表於 23-8-30 22:44
Library開通宵架咩?

我又唔知科大喎,不過我估係誇張多

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

ocarebear 發表於 23-8-30 23:01
所以我仔唔肯報科大

我仔都唔鍾意,情願揀中大。

侯爵府

洋蔥頭媽咪 發表於 23-8-30 23:45

都唔知應該話佢醒目, 定懶

大宅

mizuho 發表於 23-8-30 23:14
宿舍、游泳池最好,背山面海風景一流

風景真係 一流,好舒服

大宅

lamlamabc 發表於 23-8-30 12:47
我女話間間大學都有人食草,佢上年去晒3大O Champ玩,不過無人公開出來者

...

我仔係3大之-,報ocamp前會有人核實學生身份,除非係舊生如果唔係讀同-個department 都唔會隨便俾參加,更何況其他U嘅學生。想知妳個女其實讀邊間U點樣可以去晒3大ocamp玩?

大宅

靚靚C9 發表於 23-8-30 22:44
Library開通宵架咩?

Library 考試前會通宵開放
Learning Commons 平時已經通宵
仔話開學初期,已經好多人,想搵個位都難,更何況考試前

大宅

一樣米養百樣人

公爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章

mizuho 發表於 23-8-30 23:07
正解,通過科大爭取去美國讀研讀博,因為呢條路比直接申請本科容易&便宜太多(起碼4-6倍嘅分別)
...

點解咁樣去美國讀博會平咁多?

子爵府

sugarbean 發表於 23-8-30 23:59
我仔係3大之-,報ocamp前會有人核實學生身份,除非係舊生如果唔係讀同-個department 都唔會隨便俾參加, ...

我估嗰位jm個囡唔係freshman了,啲ocamp組爸媽未必系同科,甚至乎係來自其他大學,好奇怪。

男爵府

ocarebear 發表於 23-8-30 22:59
而家最大問題係, 醜聞聽咗咁多年, 都繼續有, 係咪因為學校冇嚴肅處理, 冇後果, 咪繼續偶有發生
...

其實我覺得學校都好兩難, ocamp唔係學校搞, 係學生自己搞, 事發時又可能唔係喺學校內, 有事除非學生自行去報警, 唔係點處罰, 依家呢單嘢如果事主已報警, 證實係真確, 咁大學當然要做嘢作出懲罰啦!
一係就全面禁止ocamp活動, 一係所有ocamp活動以後由大學去搞, 但大學生啦, 大學仲要幫學生統籌及管理埋宿營活動...

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

ocarebear 發表於 23-8-30 23:50
都唔知應該話佢醒目, 定懶

又唔係嘅,唔係樣樣都谷都行先叫好嘛。
科大讀書風氣亦唔係人人都喜歡,學校經常有人自殺,都有其原因

珍珠宮

granja 發表於 23-8-31 01:15
點解咁樣去美國讀博會平咁多?

美國top嘅大學學費US$4-7萬一年,唔同地方唔同生活費,Boston、NY大概us$3萬一年,4年大學需要US$40萬+。本科收生競爭激烈,要考到好嘅大學,除了要讀SAT/ACT補習班,也可能需要請external counselors,4年高中可能要US$5-12萬,去美國讀好嘅大學隨時要HK$400萬
如果大學4年讀香港,每年HK$8-10萬應該都有找,冇必要請external counselor,香港讀可能用HK$40萬畢業就已經好好。等到碩士甚至博士才去美國讀,可以慳幾球港幣

子爵府

畀面勳章

回覆樓主:

關讀咩學校咩事? 唔使講咁遠 ,就算自己屋企人或公司,入面咁多人,總有d會好,亦總有d會壞。呢d跟本睇佢自身嘅人格或道德觀問題。。

試諗下一個咁細嘅圈子都咁,更何況咁大間學校 咁多人,仲包括埋海外嘅學生等。就算所謂嘅老師或校長都未必咁正人君子啦,更何況入世未深嘅大學生?!

侯爵府

sofayefung 發表於 23-8-30 22:37
UST = University of Stress and Tense

我女同我講嘅,應該大部份高中生都知

其實有D誇張咗,我好多年前讀嗰時已經係咁公認,但讀落都唔覺有D乜,起碼我識的都無人畢唔到業,一樣有抄功課、走堂,去library都唔係只為讀書,只係堂與堂之間搵個落腳點, 搵啲朋友仔吹下水, 其實每個人都係讀自己間大學, 點樣去評論人哋間大學chur唔chur, 都無親身感受過,有點人云亦云。

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 hashtag影視迷勳章 貓狗褓姆 認識瑞士牛牛第一回 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章

洋蔥頭媽咪 發表於 23-8-30 23:45
我有好多朋友嘅仔女今年都係棄 HKU 選 CU
我鐘意你同我講 I Love U, I Love U Too!
You are the sunshine of my life. That's why I'll always stay around. You are the apple of my eye. Forever you'll stay in my heart.

珍珠宮

esmehouse 發表於 23-8-31 09:14
我有好多朋友嘅仔女今年都係棄 HKU 選 CU

近年的確多咗人揀CU, 你睇下啲尖子讀醫 都揀CU就知。

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章

imlcc 發表於 23-8-31 09:11
其實有D誇張咗,我好多年前讀嗰時已經係咁公認,但讀落都唔覺有D乜,起碼我識的都無人畢唔到業,一樣有抄 ...

唔同科都好大分別,壓力大係 general 嘅情況

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊