婦女醫護

跳至

首頁

尾頁

大宅

我因為月經滴滴不乾淨,要拖十幾天才乾淨。醫生叫我吃了三個療程的Norcolut。來經第五天開始,一天三次,連吃21天。連續吃三個月。
我已完成了3個療程,但吃了這個藥之後,覺得全身骨好似有風濕。早上手指關節僵硬,要隔幾分鐘才正常,肩膀,手臂的骨,有扭親的感覺。膝頭哥一蹲下去,就比較難立即起身,感覺膝頭哥腫腫地。
請問有沒有人吃過這只藥?有冇好似我一樣的反應?停藥後會唔會好轉?謝謝你們!

男爵府

vww 發表於 23-8-30 21:18
我因為月經滴滴不乾淨,要拖十幾天才乾淨。醫生叫我吃了三個療程的Norcolut。來經第五天開始,一天三次,連 ...

我有食過半年,都係一日3次,食左6個月,好彩我冇乜不適,淨係記得睇呢度有個 jm講,食一個月肥左9磅

大宅

回覆 sman 的帖子

多謝你的回應。請問你是什麼原因要吃這個藥?吃完之後,病情況有好轉嗎?

男爵府

vww 發表於 23-9-3 16:40
回覆 sman 的帖子

多謝你的回應。請問你是什麼原因要吃這個藥?吃完之後,病情況有好轉嗎?

我E媽唔停,雖然唔多但唔停,煩C

大宅

回覆 sman 的帖子

和我情況一樣。你吃了半年藥,請問現在月經正常了嗎?我今個月正式停藥,不知道是無效,還是因為做了婦科檢查,現在第九天,還未乾淨。

男爵府

vww 發表於 23-9-3 22:36
回覆 sman 的帖子

和我情況一樣。你吃了半年藥,請問現在月經正常了嗎?我今個月正式停藥,不知道是無效, ...

你食左幾耐?我都係7月先停葯,7,8月黎大約8,9日
我本身有肌瘤,醫生初頭話可能都有影響,建議我割左個子宮,後尾見我流咁耐驚生 cancer,攞左D內膜去驗,好彩正常,醫生話可能荷爾蒙分秘失調,唔停就食葯咋

子爵府

sman 發表於 23-9-4 01:17
你食左幾耐?我都係7月先停葯,7,8月黎大約8,9日
我本身有肌瘤,醫生初頭話可能都有影響,建議我割左個子 ...

你地唔停係血定啡?

男爵府

JNF 發表於 23-9-4 12:42
你地唔停係血定啡?

我紅色的

大宅

回覆 sman 的帖子

我吃3個月。七月中開始停藥。我到今日仲未乾淨,第十天。第六天,做了婦科檢查和柏氏抹片。

大宅

回覆 vww 的帖子

JM, 想問你依家點? D血停左未?

大宅

我因為月經滴滴不乾淨,要拖十幾天才乾淨。醫生叫我吃了三個療程的Norcolut。來經第五天開始,一天三次,連 ...

醫生有講過這隻藥食左會有水腫既副作用,但每個人反應各異。如你情況穩定,其實可以減藥,你下次覆診問下醫生。當作調經,問下醫生1日食一次,連食21日,副作用應該少左。

大宅

回覆 nganfung 的帖子

我現在停藥後,已來了三次月經。月經來了八天,但第五天後其實已好少,只係幾滴啡。
第九,第十無血無啡。
第十一,十二又有啡
我有子宮肌瘤和朱古力瘤。

大宅

CellT 發表於 23-10-6 20:01
醫生有講過這隻藥食左會有水腫既副作用,但每個人反應各異。如你情況穩定,其實可以減藥,你下次覆診問下 ...

我吃了藥之後,出現手指,膝頭哥關節痛痛。
之後我留意到自己是M前大約一星期開始關節痛,來經幾天後,無關節痛

大宅

回覆 vww 的帖子

可能因為我有子宮肌瘤和朱古力瘤既影響? 不過我2年都係食過呢度藥3個月, 最後個一個月都係好似你咁, 流啡斷唔到尾, 結果腸飲中藥之後就停了. 加油. 希望你快D好番晒.

大宅

vww 發表於 23-10-7 15:59
我吃了藥之後,出現手指,膝頭哥關節痛痛。
之後我留意到自己是M前大約一星期開始關節痛,來經幾天後,無 ...

我曾經食過這隻藥令手指關節痛,醫生既解釋係藥物副作用令關節水腫所以痛。

伯爵府

回覆樓主:

呢隻藥我食過。
但每日只食一粒,用嚟延遲M嚟。
最長嗰次食咗3星期,都係每日一粒嘅份量。
但身體又冇你所形容嘅症狀。
可能我每日食嘅份量係你嘅三份一。

大宅

sman 發表於 23-9-3 18:07
我E媽唔停,雖然唔多但唔停,煩C

我最近又係甘,所以又開始食這隻藥。
我早幾年已經試過黎吾停,食左好幾個周期,之後停藥幾年,叫做穩定返。但最近又失調。

大宅

好幾年前也試過月經吾停,醫生開過止血丸都吾到,後來試左這隻藥才控制到。回想返果段時期(月經吾停)前,有一段時間做過油拔法,一路都吾知兩者有無關係,睇過話做油拔法身體會有排毒反應,所有都吾知月經吾停是否排毒反應。
又諗過会吾会食雞多.影響左荷爾蒙,因為以前吾識雞有激素,近年才多了無激素雞。
有荷爾蒙失調的朋友,你地會吾會懷疑係什麼原因,以致荷爾蒙失調呢?我覺得飲食也會有影響。

子爵府

我一向失調食呢隻都止到血,照過咩都正常。醫生叫食3個月療程,食法同你一樣。但上個療程食到14日左右流啡,今次療程由第5日食,今日第9日仲有啡,係咪咁架

大宅

回覆 JNF 的帖子

我吃三個月療程Norcolut,現在己停藥半年,藥一停,我現在都是M不停,到第六七曰,開始有少少啡.一直拖到day 14

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊