自由講場

跳至

首頁

尾頁

水晶宮

canicelok 發表於 23-9-2 18:56
其實真係要調整心態
我4X尾, 之前份工由底層做到算中層(文員仔-會計文員-做到會計經理), 走時人工4萬幾, 做 ...

你心態好好,加油!

翡翠宮

好媽媽勳章 畀面勳章

回覆樓主:

不要留在過去,向前望,加油 ,自己想法,後面有幾十條數追住我,所以必須向前行,大家加油

水晶宮

scytsin 發表於 23-9-2 23:27
政府工依家好多都係合約制
做一兩年如果唔續約米又要再搵?

你去政府公務員空缺網頁,寫明「公務員職位」(上半頁),呢啲就係政府長工,佢會列明有三年試用期。

而如有下半頁,寫住「合約非公務員職位」,就係合約制,有機會不續約。

合約位會多啲。長工係少,aco, ca 呢啲位,二年才有一次招聘,考了等入職預半年至1年。要預時間等得起。入去要捱三年試用期。

水晶宮

kitkit218 發表於 23-9-3 07:09
不要留在過去,向前望,加油 ,自己想法,後面有幾十條數追住我, ...

係,能屈能伸好重要。

大宅

lovebb2 發表於 23-9-2 19:28
https://csboa1.csb.gov.hk/csboa/jve/JVE_001_text.action?languageType=1

一邊報政府工 (可穩陣做到 6 ...

香港前景好差, 大家努力
attach0/tmp/phpuZbajr

大宅

newuser 發表於 23-9-3 01:44
有沒有用 LinkedIn,執好自己個 profile, 及試下在上面找公司問下。

有呀,執好咗先夠膽apply

試過幾份都無回音….不過有時越睇Linkedln 越無信心,見其他人好多oversea graduated 、又做過好多大公司,覺得呢啲先係Linkedln 啲僱主target嘅人選

男爵府

回覆樓主:

2萬頭,易揾

2.5萬以上,難d, 除非有其他優勢

大宅

家人也試過中年失業,所以意識到後生時儘量要找良心大企業 、重要公司嘅部門屬於發展緊嗰啲,職位無噤容易俾人取代嗰啲,時刻儲錢,加人工不亂花,年紀越大越要跟足老細指示做,什麼都忍,職場打滾一定要有利用價值,有事老細都想起找你去處理。當儲夠錢,供滿按揭,最好多一舊退休金,自然唔愁中年轉工啦

大宅

pizzafat 發表於 23-9-2 19:09
正正係大家講嘅最難搵嗰批……人工50k

我面試過2次,面試的妹妹仔直情問我甘嘅年資同人工點解想轉工
我當同佢傾下計,完全接吾倒我的話題 所以有經驗又高齡又高人工,直情係死症。

大宅

Jandr 發表於 23-9-3 21:22
我面試過2次,面試的妹妹仔直情問我甘嘅年資同人工點解想轉工
我當同佢傾下計,完全接吾倒我的話 ...

請問你人工咁高點解會想轉工呀?

我唔介意under 年輕人,只係佢地可能會覺得怪,根本唔會考慮中年人

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊