自由講場

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

本人照左MRI, 確認腰椎間盤脫出,位置L5/S1, 骨科醫生建議做手術,手術之後有都會復發。現時情況右腰痛, 已經扯落小腿,開始有麻痺,非常困擾。本人想先保守治療, 想試下例如推拿正骨拉腰有冇幫助,最後唔得先做手術大家,大家有冇好醫生介紹,謝謝!!!

男爵府

WangkinYu_FB 發表於 23-9-3 18:58
本人照左MRI, 確認腰椎間盤脫出,位置L5/S1, 骨科醫生建議做手術,手術之後有都會復發。現時情況右腰痛, ...

我同我阿爸條腰歪咗, 都係搵呢個醫師拗返直條腰, 14日癒合期內一定要戴腰箍, 同埋叫佢教你做護腰運動

子爵府

我做mri話我都有

醫生叫我游水

我每星期都做運動

游水。打拳。拉筋。跳舞

雖然唔係好番。但就冇麻痺

最近做埋針灸

覺得做運動血氣運行好啲

不過每個人都唔同

希望妳早日康復

公爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章

flower0885 發表於 23-9-3 20:11
我做mri話我都有

醫生叫我游水

打拳 跳舞都得? 好勁喎,你腰骨邊個位凸出左?

子爵府

回覆 granja 的帖子

醫生話345節
因為我做文職

坐了全曰。條腰好唔舒服

放工後做運動。啲血氣行番

我覺得舒服啲。

所以幾攰。都堅持要郁

大宅

flower0885 發表於 23-9-3 20:59

醫生話345節

坐成日,去醫療用品店,樂康軒,真善美等買坐墊

幾日前在fb見到講座,可以聽聽
如果你在樂康軒買,可以聽完講座再買,
我聽過關於肩頸痛,講座有優惠券送

*我都有這病
attach0/tmp/phpA5TOW4

公爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章

flower0885 發表於 23-9-3 20:59

醫生話345節

多謝分享,祝早日康復。 坐成日真係好傷腰骨。

flower0885    發表於 23-9-3 22:16

珍珠宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章

本人照左MRI, 確認腰椎間盤脫出,位置L5/S1, 骨科醫生建議做手術,手術之後有都會復發。現時情況右腰痛, ...

幾星期前抽筋時突然好痛,發現脊椎骨突出一粒,其實唔太痛,只係咳時會感到少許痛,請闊應該睇骨醫/物理治療?

伯爵府

2024年龍年勳章

唔好做手術住,我舊年都係呢個位,最嚴重時行路唔可以超過5分鐘,企一陣都唔得,經過反覆食藥,物理治療,游水,步行等,已經完全好返晒,加油

子爵府

我都有腰椎間盤突出,L4/5,L5/S1。西醫話可以單杠吊&游水係最好,中醫理療都可以,我上個月開始係深圳安仁堂睇正骨(之前睇fb深圳谷介紹),佢有好多醫師,可以睇番簡介搵番個岩自己時間,診金rmb100+療程另收費,我自己每次約rmb450,平過HK睇。 我大仔寒背我帶埋佢去做,佢費用比我更平。

同埋抖音有好多腰突資訊,可以了解下,我都不太建議做手術,因為呢個症太易復發,除非嚴重影響生活品質或去到失禁程度。

醫生千叮萬囑我唔好拎重野,唔好成日向前彎,所有跳躍運動都唔可以做,無病發時可以鍛鍊腰背,要注意日常姿勢。

男爵府

我老公3年前嘅情況同你差不多,係哩度jm介紹咗個中醫,用針灸,手法復位,敷藥等療程,有需要的話可pm我

複式洋房

回覆 mongng 的帖子

你物理治療係做D咩阿?我依家去做,都係電15分鐘,跟住就有個電熱墊敷30分鐘,就甘乍。。

複式洋房

回覆 hnh_mami 的帖子

請問你係深圳安仁堂睇完效果怎樣?就你尼個病情醫師會幫你做啲咩治療? 請分享一下,謝謝

大宅

unasze 發表於 23-9-3 19:38
我同我阿爸條腰歪咗, 都係搵呢個醫師拗返直條腰, 14日癒合期內一定要戴腰箍, 同埋叫佢教你做護腰運動
...

你好,老人家慘受腰背肩痛纏身,一係痛到瞓唔到,一係就半夜痛醒,可否介紹你嗰位師傅,同埋pm價錢!!唔該曬你

伯爵府

2024年龍年勳章

WangkinYu_FB 發表於 23-9-5 00:31
回覆 mongng 的帖子

你物理治療係做D咩阿?我依家去做,都係電15分鐘,跟住就有個電熱墊敷30分鐘,就甘乍 ...

有電有拉,但其實熱fu最有用,我淘左張小暖毯晚晚fu半個鐘,有效。醫生話要等時間好,如果痛就食藥,堅持步行,慢慢行,游水等運動。我最後轉左個係物理治療師,佢幫我鬆返肌肉,熱fu,一共睇左三次就醫好。由病發至好返晒大約用左10個月。祝您早日康服

伯爵府

你边隻腳麻痺?

伯爵府

mongng 發表於 23-9-3 21:20
唔好做手術住,我舊年都係呢個位,最嚴重時行路唔可以超過5分鐘,企一陣都唔得,經過反覆食藥,物理治療, ...

你有冇腳痹?我已經醫左近二年、最難過的痛症已沒有、剩下腳痹、時好時差

伯爵府

2024年龍年勳章

amazing 發表於 23-9-5 08:42
你有冇腳痹?我已經醫左近二年、最難過的痛症已沒有、剩下腳痹、時好時差
...

已經冇啦,有時有小小唔舒服,我會用暖毯熱fu唔舒服位置,fu 2日又冇事,我估你痹可能係血氣行得唔好,你都試下熱fu,淘好平,細細張好方便。我宜家都好敏感,小小唔舒服都好驚返發

男爵府

mongng 發表於 23-9-5 10:00
已經冇啦,有時有小小唔舒服,我會用暖毯熱fu唔舒服位置,fu 2日又冇事,我估你痹可能係血氣行得唔好,你 ...

可唔可以分享得連結?謝謝

伯爵府

2024年龍年勳章

Elsa媽咪 發表於 23-9-5 10:10
可唔可以分享得連結?謝謝

【淘宝】https://m.tb.cn/h.5VeWfD7?tk=YEOldyRbX1T CZ0001 「跨境家用远红外热敷理疗加热垫迷你小电热毯暖身用发热毛毯多用」
点击链接直接打开 或者 淘宝搜索直接打开

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊