家庭理財

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

滿6年,每年派7%到128歲。

子爵府

有買幾份,當年利息很低。當是退休有份收入。最近買的寫仔女名,可以傳下去。

複式洋房

funnyukyuk 發表於 23-9-3 22:17
例如full pay 10萬

幾年後回本同派錢果啲?

你可以去10life到睇,佢有齊哂咁多保險公司既plan比較

我自己都係係10life到睇,然後搵agent買左份供5年。岩岩回本就拎緊少少錢去左個旅行。

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

funnyukyuk 發表於 23-9-5 08:44
其實應該都係差唔多,只係你供八年,之後幾年時間回本,我就full paid收埋當睇唔到

只係喺度諗,買好多份 ...

痴線、供到101歲、大家不要忘記、這世上是有通脹的~

大力理財篇 之 子女理財!

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3868590&extra=page%3D1
買基金真係好傷
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3294843&extra=page%3D1

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

回覆樓主:

上星期、我有1M定期到期、新來啲客戶經理、死都叫我落去分行、剛我要去重慶大廈換外幣、哪家分行就在.印度廟對面、同佢閒談了個多小時、終於入正題、sell 我份1M的掛羊頭賣狗肉的人壽儲蓄保、先比100萬、頭5年給回4萬、第6年、每年5萬.....20年才能取回本金~

她問我怎樣?我老實同佢講、根本就一份、挷死20年的五年定期、我不如今日合埋眼、將100萬買入#2800富基金、20年後回報一定好過,買份噉嘅嘢、而且中途隨時可以賣出套現~

Adrio77    發表於 23-9-28 10:30

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3868590&extra=page%3D1
買基金真係好傷
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3294843&extra=page%3D1

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

回覆樓主:

我答:哦!即係保險融資~

早兩年、好多保險公司叫agent 、大力推這隻坤人產品、上年初美國加息週期開始、如果四倍孖展借入、利息會升1%、即是本金要輸4%~

其實坊間、好多銀行及保險公司、推出的產品、都是同客人對賭,他們有財務分析師、精算師.....而開出盤口、銀行輸的機會甚少、所以好多客人、贏粒糖輸間廠~

買基金真係好傷

別墅

簡單嚟講就係記住人壽只買純人壽保險,其他儲蓄類別嘅自己處理(定期/股票/債券),唔好交比銀行或者保險公司,MPF你無得揀除外!

伯爵府

睇真D,要18年先保證回本 ......

BO_NG 發表於 23-9-4 19:48
咁我買嗰個 plan ,應該同你嗰個差唔多,都係八年回本

我個人覺得:中資保險公司好啲

別墅

TinyTomato 發表於 23-9-28 09:49
睇真D,要18年先保證回本 ......

落咗疊嘅人唯有硬食啦!

珍珠宮

KaQuick 發表於 23-9-28 09:33
簡單嚟講就係記住人壽只買純人壽保險,其他儲蓄類別嘅自己處理(定期/股票/債券),唔好交比銀行或者保險 ...

人壽只買純人壽,兩睇啦。我慶幸自己28年前買咗份人壽儲蓄&危疾,供廿年,已供滿唔使再供,人壽保到100歲,危疾保到65歲,而家現金價值大約係總供款額1.5倍,每年至少3%利息,收息之餘又繼續有保障,其實唔錯。

珍珠宮

KaQuick 發表於 23-9-28 14:40
落咗疊嘅人唯有硬食啦!

而家d plan ,好多都麻麻

別墅

funnyukyuk 發表於 23-9-3 22:17
例如full pay 10萬

幾年後回本同派錢果啲?

我屋企人最like 買呢啲

子爵府

回覆 大力大力 的帖子

但真的多間銀行都推銷保險融資,又說客人不會蝕的,賺利息賺息差,連中資保守銀行都賣。還說很好賣。我最後有買了儲蓄的保險(保證每年近5%),5年期滿取走,當5年比較長些的定期。但不選擇融資,覺得好複雜,世上邊有這麼着數的?

複式洋房

回覆 funnyukyuk 的帖子

12900full pay 係美金?

複式洋房

回覆 大力大力 的帖子

其實如果係一次過繳付整筆保費的話,仲要1m,都有中短線,第二年攞都可以攞返8成,有興趣可以私訊俾資料你

伯爵府

akiraaki1986 發表於 23-10-6 20:00
回覆 funnyukyuk 的帖子

12900full pay 係美金?

Yes

禁止訪問

禁止訪問

別墅

回覆 Kacy_107 的帖子

識既當然自己買

大宅

融資果類真係唔敢掂

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊