自由講場

跳至

首頁

尾頁

侯爵府

片中有大量粗口,不喜勿進
真係形容得非常貼切 ,我都畀人擋過n 次,後面車杯到佢爆都仲慢慢攪,有啲仲特登頂住你, 條路係佢既咁。

https://youtu.be/4d7aall2s9w?si=bJcqAsi3TestjAEa

翡翠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 牛年勳章

近年社會漸趨自我膨脹,唔單單係車主,以往社會上應有嘅公德都沒落

男爵府

我見過一部私家車,靠左泊正紅綠燈行人過路前,佢後面有一部縉住警號救護車,個司機係年青父親,在車廂內同個幾歲細路玩緊,視後面部緊急救護車而無物,我隔條街對面望到都 O 哂嘴,心諗如果部救護車係趕去救佢家人,咁佢係咪仲可以咁自私?

之後我問任職高級消防親戚,佢話佢地縉住警號趕赴現場,大家途人刻意放慢腳步阻延佢地,個樣仲係不屑及不可一世,擺明就係要整蠱消防或救護車都有,真係好離譜 !

而我自己所知及向有關人士查問,香港並冇法例去懲罰該類人士或司機,除非有警察當場見到,勸告離開而不合作,先可票控或控告。

而日本方面就早有法例,及在所有消防與救護車擋風玻璃,安裝有即時攝錄機,由出車進行任務整個過程,就會全程進行攝錄,如有車輛阻礙前行不合作,事後會遭受到檢控。

侯爵府

smart_lam 發表於 23-9-4 12:07
我見過一部私家車,靠左泊正紅綠燈行人過路前,佢後面有一部縉住警號救護車,個司機係年青父親,在車廂內同 ...

就係唔明點解有咁賤格既人,他日到佢或佢個仔要等人救,佢唔好喊!
有d人好得意,仲擺明講條路唔係你既,係佢行先的,仲問番做咩要讓你。

公爵府

2024年龍年勳章

開學日無,平時就好多時有人唔知點解開住車門,半身喺車內搞極都未得,擋住後車無得行

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊