自由講場

跳至

首頁

尾頁

子爵府

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 牛年勳章

我懷疑媽媽有腦退化的傾向 (佢呢一兩年成日都好健忘, 同埋點樣都學唔識新技術, 例如換左電視後的 REMOTE, 佢學左兩年都仲係日日問點用, 亦都成日不斷重覆一 D 剛剛提問過的問題, 問完好似無問過我咁, 而我答完佢後佢都似無聽過我的答案咁), 請問係應該帶佢去睇咩科醫生做評估? 又或者有無 JM 家中都有長者有呢個問題, 想請教個求診過程會係點.

因為我係家中獨女, 家人只有父母兩人, 我真係好擔心媽媽, 所以想盡快帶佢去睇醫生, 希望有 JM 可以幫下我, 謝謝.

P.S. 我媽媽日日都唔記得今日係星期幾, 同埋幾月幾號, 其實係咪長者通常都唔會記得今日係星期幾?

子爵府

肯定係, 好彩你有爸爸睇住佢

子爵府

我姑婆係醫院網站揾到就近社區老人服務做咨詢, 你試下....

https://www21.ha.org.hk/smartpat ... CommunityResources/
https://www.jccpa.org.hk/services/day-care-service/
https://pdsp.hk/tc/caregiving-sk ... -options/index.html

子爵府

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章

好好照顧媽媽

珍珠宮

回覆樓主:

要去睇老人科,可以去約政府門診叫醫生轉介專科,如果想容易少少,去睇私家醫生寫紙入政府排都可以。
盡快去睇啦!好明顯係腦退化有認知障礙。

子爵府

子爵府

supertvfans 發表於 23-9-5 14:11
我懷疑媽媽有腦退化的傾向 (佢呢一兩年成日都好健忘, 同埋點樣都學唔識新技術, 例如換左電視後的 REMOTE, ...

睇腦科醫生,照腦,穩定左寫信轉介睇政府!

Search黃家星教授!

我自己媽媽起初睇黃醫生,她有腦退化,柏金遜症,現在好精靈,食藥可以延援!

子爵府

cat_hellobb 發表於 23-9-5 14:55
睇腦科醫生,照腦,穩定左寫信轉介睇政府!

Search黃家星教授!

請問每次診金 + 藥費大約幾錢? 同埋大約幾耐睇一次? 因為收入少, 驚負擔唔到.

別墅

及早睇醫生,藥物可以延慢

大宅

supertvfans 發表於 23-9-5 14:11
我懷疑媽媽有腦退化的傾向 (佢呢一兩年成日都好健忘, 同埋點樣都學唔識新技術, 例如換左電視後的 REMOTE, ...

建議你不要比佢獨自出入
另外 煮食都要有人係屋企

子爵府

michellelaam128 發表於 23-9-5 15:21
及早睇醫生,藥物可以延慢

請問有無醫生可以介紹?

子爵府

KATHY3706 發表於 23-9-5 15:23
建議你不要比佢獨自出入
另外 煮食都要有人係屋企

屋企仲有老豆可以幫手睇住佢, 而星期六日我唔使返工, 都會留係屋企陪佢睇住佢.

男爵府

可以帶去睇普通家庭醫生寫轉介信, 跟住排政府老人科

子爵府

小_魚 發表於 23-9-5 15:25
可以帶去睇普通家庭醫生寫轉介信, 跟住排政府老人科

任何普通家庭醫生都可以寫轉介信? 同埋排政府老人科係咪要等好耐, 要以年計?

大宅

supertvfans 發表於 23-9-5 15:25
屋企仲有老豆可以幫手睇住佢, 而星期六日我唔使返工, 都會留係屋企陪佢睇住佢.
...

噤你最好安裝定 手機定位
明白你有爸爸照顧媽媽
有時兩老 一齊出街
媽媽心血來潮 行一行開 你都GPS到佢位置
佢情況 可能不是一朝一夕 只係一直不察覺
有冇睇開家庭醫生 講晒佢現在情況 再叫佢轉介

子爵府

2024年龍年勳章

回覆樓主:

你試吓問下佢以前啲事,如果記得好清楚,但近排事就係忘記,就係腦退化前期,快d帶佢睇醫生評估
因為另外有一種病叫健忘症,同腦退化症好似

子爵府

聽你講嘅情況九成都似係,最好唔好比佢袋銀包和貴重物品。手機內和出街袋要有家人聯絡電話號碼。

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 hashtag影視迷勳章 貓狗褓姆 認識瑞士牛牛第一回 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章

我老爺都有腦退化,帶佢去睇醫生,醫生建議我地搵老人院俾佢,因佢會偷走出街,但又唔識返屋企,仲要有時都唔記得我地係邊個,加上奶奶年紀都大,又唔鍾意請工人,所以最終我地決定都係俾佢入住老人院
我鐘意你同我講 I Love U, I Love U Too!
You are the sunshine of my life. That's why I'll always stay around. You are the apple of my eye. Forever you'll stay in my heart.

子爵府

yan12345678 發表於 23-9-5 15:28
你試吓問下佢以前啲事,如果記得好清楚,但近排事就係忘記,就係腦退化前期,快d帶佢睇醫生評估
...

佢就一時時, 有時會記以前的事好清楚, 有時就以前的都唔記得, 而近排的事 70% 機會會唔記得,30% 就會記得, 好似撞彩數咁, 唉......

子爵府

supertvfans 發表於 23-9-5 15:18
請問每次診金 + 藥費大約幾錢? 同埋大約幾耐睇一次? 因為收入少, 驚負擔唔到.
...

診金一千,照腦早幾年二千,藥費幾佰至一千,起初睇要試藥,食左ok可配藥,你媽媽有睇開政府可叫醫生寫信叫政府比藥/排政府.

我媽媽起初食政府藥未太穗定,去睇教授轉藥再寫信叫政府醫生加減.

有時政府比藥未必同私加一樣,你快帶媽媽去睇,別擔心,我媽媽起初情況好差,行唔到,亂講野,現在正常,打麻雀.

起初7-14日睇一次,最重要照左CT睇醫生點講先,負擔唔起叫醫生轉介信去政府,醫生好好人,我介紹2-3個朋友媽媽去睇,佢地有政府跟.

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊