自由講場

跳至

首頁

尾頁

侯爵府

如果加稅,係淨係伯明翰自己加呀,定全英國加?好似講到呢個市唔掂就自己破產咁,英國好似話唔會幫,真係唔係有呢d新聞都唔知英國咁獨立,獨立到到個城市係自負盈虧咁,如果淨係呢個市加稅,咁更加冇人去啦
我沒有很多朋友, 但有你們就足夠~~~我沒有很多錢,但我所擁有的東西已經比別人多~~~我沒有很多老公, 但有一個把我寵壞就已經足夠

伯爵府

lovececing 發表於 23-9-6 21:48
如果加稅,係淨係伯明翰自己加呀,定全英國加?好似講到呢個市唔掂就自己破產咁,英國好似話唔會幫,真係唔 ...

城市稅是分開

公爵府

回覆樓主:

yc仲唔眾籌救主人

珍珠宮

張導,陶生支持下啦,去幫手掃幾十間屋仔吧

珍珠宮

如果加稅,係淨係伯明翰自己加呀,定全英國加?好似講到呢個市唔掂就自己破產咁,英國好似話唔會幫,真係唔 ...

英格蘭一共有317個市政府,每一個市政府獨立運營,負責各自區域的教育、交通、消防、公共安全、社會關懷、圖書館、廢物管理、貿易標準等人們生活各方面的事宜。

伯明翰市政府是歐洲最大的地方政府(local authority),它於2023年9月5日(週二)已經發布Section 114 notice(也就是大家所說的破產) ,即確認除保護弱勢人群和法定服務外,所有新支出都必須立即停止。

Croydon Council 在 11 月宣布三年內第二次破產後,就將 Council Tax 提高了 15%。Thurrock 和 Slough Council 也曾宣布破產,其後都將 Council Tax 提高了 10%。
attach0/tmp/phptEZFDZ

大宅

Siumei123 發表於 23-9-6 20:14
好彩呢幾年伯明瀚樓價高位時派哂D屋比佢地買,唔係而家更加冇人買。原本全英警察已經cut 緊budget同服務, ...

我補圖
我估政府一早預計油公司(BP,shell, Esso )等唔肯賒數,於是發明四輪人力警車
attach0/tmp/phpmowoEs

公爵府

回覆樓主:

破左產会点嫁?

男爵府

加係加council tax, 一向每個城市唔同,council tax係比市政府提供公共服務比自己個城市嘅居民,好似圖書館,修路,康樂設施etc

大宅

回覆 yan12345678 的帖子

仲有果個爛鬼IT system,竟然要成1億英鎊

珍珠宮

回覆樓主:

伯明翰也是自2020年以來,第七個發布Section 114 notice破產通知的市議會;自2000年起則超過10個。

其中,倫敦Croydon2年內發布了3次破產通知;埃塞克斯郡的Thurrock市政廳去年12月破產,因為其在藉貸大筆資金投資太陽能方面遇到了困難;Woking也在今年6月宣布破產,原因是“由於其歷史性的投資策略導致了極其嚴重的資金短缺,造成了無法負擔的借款、償還借款的措施不力以及無法收回的高額貸款。”

地方政府協會LGA估計,未來兩年各議會將面臨30億英鎊的資金缺口,無法將服務維持在當前水平。
attach0/tmp/phpGSpzBL

大宅

回覆 Yeelim 的帖子

等18年後重新做人

大宅

朋友話今年已經加左6%, 香港加息都係6%左右已經叫苦連天

複式洋房

HoHoHoFun 發表於 23-9-6 22:40
回覆 yan12345678 的帖子

仲有果個爛鬼IT system,竟然要成1億英鎊

你講開個爛鬼IT System,醫院嗰啲都係把鬼,一個病人由一間(emoji)另一間醫院,消息完全唔互通,所以admin要人手去做好多嘢先醫。香港唔會發生。仲有,只有倫敦醫院先可以媲美香港醫療技術,其他鄉下地方人同設施

珍珠宮

好媽媽勳章

回覆樓主:

我未聽過一個地方會破產,一個人破產就話唔唔搭的士負債唔使還姐,一個城市破產係點?真係見識少

大宅

我啲朋友之前好似都講到可以有辦法逃稅

子爵府

平平常常 發表於 23-9-6 22:20
英格蘭一共有317個市政府,每一個市政府獨立運營,負責各自區域的教育、交通、消防、公共安全、社會關懷、 ...

通脹都差唔多雙位數啦!不加10%以上,點cover 債!
所以香港政府都應該要早啲閂定後門,否則呢班人吃裏扒外,又返嚟香港佔用公共醫療服務!稅就向英國政府交,有乜事又返嚟香港醫,香港納稅人埋單

男爵府

pomanlife 發表於 23-9-6 19:57
Bnoer 搬去其他城市囉
倫敦住唔起嘛

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 Poo得好勳章

回覆樓主:

可能state school都要收學費
放下自在

珍珠宮

cattz288 發表於 23-9-6 23:35
可能state school都要收學費

債務重組,開源節流,太陽底下無新事。

之前都已經示範過啦,最好都係揾外來人來劏,補貼英國人。

公爵府

2024年龍年勳章 畀面勳章

KKLLYang 發表於 23-9-6 22:31
我補圖
我估政府一早預計油公司(BP,shell, Esso )等唔肯賒數,於是發明四輪人力警車

笑咗,點解唔整架單車算,如果哩件事發生喺中國,你想唔想像到班黃絲曱甴會點樣瘋傳恥笑?

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊