自由講場

跳至

首頁

尾頁

伯爵府

係咪計最後一年的成績? thanks

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

amazing 發表於 23-9-9 16:34

全部拉暈GPA

大宅

2024勳章

amazing 發表於 23-9-9 16:34

好似每個sem 都有grade A 先有,由大一至大四,不是最後一年才計算!

但每間大學計first hon都唔同喎!

大宅

2024年龍年勳章

全部成績

伯爵府

抹茶控 發表於 23-9-9 16:47
好似每個sem 都有grade A 先有,由大一至大四,不是最後一年才計算!

但每間大學計first hon都唔同喎!

咁好有難度、即係一入大學就要好畀心機讀書.唔怪得知咁難攞

大宅

2024勳章

amazing 發表於 23-9-9 16:58

係!
好似我家小姐大四成績才好好,每科都有A ,但在入大一頭一年成績不理想,初初讀大學又唔適應教學模式! 所以最後畢業都冇first hon ,就算最後兩年成績好都無用,仲要唔可以retake啲course,的確係好高難度!

男爵府

開心吸收勳章 我的育兒心得勳章

好難,我記得我嗰陣我嗰屆得一個同學仔拎到,即係佢係第一名

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

難架
我同同學最叻都係second hon
有人冇hon畢業
不要從別人的嘴裡去認識我

伯爵府

hashtag影視迷勳章 BK Milk勳章

我讀嗰陣, 第1年第1個sem GPA得3.0, 但最後都有1st hon
只係想講都有得追既, 但可能我的學科1st hon要求唔算好高, 3.6+就有

水晶宮

太易就唔矜貴啦
xoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxo

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 hashtag影視迷勳章 開心吸收勳章

抹茶控 發表於 23-9-9 17:08
係!
好似我家小姐大四成績才好好,每科都有A ,但在入大一頭一年成績不理想,初初讀大學又唔適應教學模式 ...

我個女都係, year 1 hea 讀, 之後一路追, 差0.3 先攞到 1st hon, 宜家得 2nd hon up.

大宅

回覆樓主:

我個仔都係,佢4年成績都好平均,因有次唔小心send email 遲交功課(以為自己交咗)而扣分,最後就係差0.01攞唔到first hon, 畢業時,好彩學校都頒個dean's honour list比佢

子爵府

我果個年代(70後)獲1st Hon果啲宿友/同學,根本個個本身已係A Level 3A/4A (即係睇下係3個AL 定 2AL+2AS, 唔計中英文呀)地入大學,我從來唔覺佢地有用心讀書,打機我見佢地好有系統,print晒啲攻略貼滿宿舍的牆壁

佢哋話,如果undergrad都要讀書,就唔駛諗有1st Hon。咁我見佢地有用心做FYP的~

(泄露年齡系列:當年科大有10.75金牌,呢個先係佢哋嘅討論範圍)

水晶宮

畀面勳章

金黑街矇 發表於 23-9-9 17:45
我果個年代(70後)獲1st Hon果啲宿友/同學,根本個個本身已係A Level 3A/4A (即係睇下係3個AL 定 2AL+2AS ...

讀得叻既,多數係讀得又玩得

子爵府

CathyChan1126 發表於 23-9-9 17:49

無錯,上莊、打機、1st Hon 樣樣齊~

伯爵府

牛年勳章

成績好,只靠努力真係唔夠
每年都好成績一定唔係好彩

水晶宮

ChloeMa 發表於 23-9-9 17:29
我個女都係, year 1 hea 讀, 之後一路追, 差0.3 先攞到 1st hon, 宜家得 2nd hon up.
...

0.3其實好多
xoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxo

侯爵府

crystal媽咪 發表於 23-9-9 17:14
難架
我同同學最叻都係second hon
有人冇hon畢業

我覺得無hon畢業仲難過1st hon. 係點樣做到

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

CathyChan1126 發表於 23-9-9 17:49

都未必
我識兩個first hon 都係好摺
我roommate果時d獎學金係自己送上門(間中就突然收信攞獎學金),畢業後考Acca 都可以攞到全球x% top嘅人,真係好勁,抵佢成功

王國長老

imlcc 發表於 23-9-9 18:08
我覺得無hon畢業仲難過1st hon. 係點樣做到

畢業有場刊,寫晒每一個畢業生名字同hon
同學話,大部分人都係second up 或second low, 突然短咗嘅,係first hon就威威,唔係就…..都幾肉酸

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊