自由講場

跳至

首頁

尾頁

洋房

我由8月中,第一聽Ms Celine FB talk
前前後後聽左 4次有多
每次special offer 都係$19800
如果有 senior 用戶code 可減多 $400

其實我英文本身麻麻,係哋細個讀書年代,根本無「Phonics」

我有啲想join 起碼可以自學、又教埋小朋友

但屋企又嫌貴,我好忐忑

但個女出去學Phonics 前後學左一年,連Blending都唔係好識,好困擾唔知點算(emoji)

男爵府

mihome 發表於 23-9-11 00:34
前前後後聽左 4次有多

chinglish
要比咁多 我搵 net 仲好

子爵府

phonics唔難學,大人學我覺得兩個月可以學識哂,所以唔值呢個價。

伯爵府

2024年龍年勳章

呢個價錢搵到外國老師教啦
做咩仲要學chinglish?
同埋phonics係容易野
你有心學都可以自己教

伯爵府

2024年龍年勳章

你女幾大?本身邊度學?

男爵府

前前後後聽左 4次有多

搵有點讀筆的教材學便可以, e.g. rass 的phonics kids.

唔好浪費金錢,佢啲片大人睇都悶到瞓著。讀個Ha 音叫你畫隻蝦喺隔離記…..

男爵府

前前後後聽左 4次有多

唔好以為俾左錢就會識,都係要自己付出時間心機去學,如果你有心學,絕對唔洗俾2萬…只係你俾左2萬唔去學,會對唔住自己,覺得自己咁蠢俾人棍

伯爵府

2024年龍年勳章

我仔女細個用咗十幾萬學英文
唔止phonics仲有其他
唔好以為洗咗錢唔使自己跟
自己跟效果點都再好啲
無後悔花錢花時間

男爵府

前前後後聽左 4次有多

米傻、坊間大把好phonics course ,冼鬼比19800!phonics 其實只一星期上一堂只學個音作用不大、倍讀+writing 作用才大、eg RWI

男爵府

唔值得,2年大概2年前我俾左1萬蚊佢,我覺得坊間仼何一套教材都做到,只係要每日拎10分鐘出黎練,唔好一星期半個鐘,日日練先會記得快

洋房

udonchu 發表於 23-9-11 19:28
唔值得,2年大概2年前我俾左1萬蚊佢,我覺得坊間仼何一套教材都做到,只係要每日拎10分鐘出黎練,唔好一星 ...

你join左覺得學成點?
我朋友都係一年前買 一皮
一年後給2皮
(emoji)(emoji)佢哋既然咁有heart 去幫小朋友,點解加得咁鬼貴,又無短期course 可以試下,真係好難搞(emoji)

子爵府

一啲都唔值甘貴, 其實好多幼稚園都有教phonics, 根本就唔駛比錢出去學
就算學校冇教, 出去學都唔需要甘貴

男爵府

mihome 發表於 23-9-12 16:50
你join左覺得學成點?
我朋友都係一年前買 一皮
一年後給2皮

學到既,都學得快,但我成套教材只化用左5%都冇,純粹係覺得每日練就得,唔係套教材有用

子爵府

回覆樓主:

我細個都冇學phonics,我既英文係死記死背,不過AL英文居然有B。
到我女學phonics,我都報了同一補習班的大人phonics班,一共12小時。老實說我學完都係唔識。我覺得phonics對我好難。
至於你講個個,我見多數的comment都係話好伏。

伯爵府

前前後後聽左 4次有多

唔駛用咁多錢學。
我啲細路嘅年代,其中一隻好出名好受歡迎既phonic 品牌,識人係嗰度office上課之後教番小朋友。
有人上YouTube播phonics片比小朋友
有人好似用leapfrog 教材學
本身比細路去Learning centre度學,但到blending成效唔好,教材又麻麻。有家長介紹上老師屋企學,大人小朋友一齊上堂。返屋大人可以同小朋友練習及伴讀。

子爵府

回覆樓主:

我幾個小朋友都係靠私幼教phonics(每月學費約6000,日日有)+自己練習+睇下片+伴讀。so far 英文都好好。小學默書大部份都係靠拼讀,唔點需要溫。

侯爵府

2024年龍年勳章

回覆樓主:

唔值,唔好買,呃錢

侯爵府

2024年龍年勳章

Vengerov 發表於 23-9-12 22:35
我幾個小朋友都係靠私幼教phonics(每月學費約6000,日日有)+自己練習+睇下片+伴讀。so far 英文都好好。 ...

每月6000

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

佢地group入面好多「用家」分享,佢地小朋友又真係好勁,我聽過話一堂就學識26個字母既音,唱歌好易學咁話,其實當時我都心動,岀面一堂先學識一個音,而佢呢度一堂就學識26堂既野

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

Vengerov 發表於 23-9-12 22:35
我幾個小朋友都係靠私幼教phonics(每月學費約6000,日日有)+自己練習+睇下片+伴讀。so far 英文都好好。 ...

$6000一個月,即一堂$200算平喎

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊