自由講場

跳至

首頁
12345...6

尾頁

彩鑽殿

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 好媽媽勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 wyeth冷知識勳章 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 認識瑞士牛牛第四回 最關心BB問題熱投勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 HiPP勳章(1)

大力大力 發表於 23-9-11 22:03
我同意、女人搵份工準時放工、留返辛苦給男人,男人是應該為家庭妻兒、去拼搏~
...

我老公都唔拼搏

彩鑽殿

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 好媽媽勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 wyeth冷知識勳章 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 認識瑞士牛牛第四回 最關心BB問題熱投勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 HiPP勳章(1)

大力大力 發表於 23-9-11 22:00
這些唔使講喇~

如果老公突然失業大家坐左係度(依家環境好難講)

寶石宮

2024年龍年勳章

cheriechan01 發表於 23-9-11 17:14
香港地好難做到balance
晚晚返到屋企基本上冇me time
沖完涼碌陣電話又要瞓覺起身做社畜 ...

幸福可以好簡單

寶石宮

2024年龍年勳章

pomanlife 發表於 23-9-11 22:29
我老公都唔拼搏

你住半山梗係啦

幸福可以好簡單

彩鑽殿

BBJOJO 發表於 23-9-11 22:37
你住半山梗係啦

保民樓呀

寶石宮

2024年龍年勳章

pomanlife 發表於 23-9-11 22:37
保民樓呀

定保民街,成條街
幸福可以好簡單

侯爵府

webarebears123b 發表於 23-9-11 17:13
我覺得work-life 唔可以balance, life應該大過work㗎嗎!
大家點睇?

如果我喜歡自己的工作, life=work, 這就自然平行.

侯爵府

大力大力 發表於 23-9-11 17:38
年輕時、努力工作、努力儲蓄、中年便開始收成、先苦後甜、一分耕耘、一分收穫。

從年輕時便要 work-life b ...

我係忙到連洗錢嘅機會都無, 所以重來無為錢煩惱過. 都係老闆提我去買層樓咋,唔係依家無可能活得咁逍遙.
好彩做住一份喜歡嘅工, 每日都係life, 唔覺得係work.

大宅

係香港邊有得揀

大宅

大力大力 發表於 23-9-11 19:02
一個勤力 OT、一個準時放工、如果上面有人走、公司會升邊個?

如果2個都做同等的事,勤力ot 可能係唔夠效率
睇下公司係點睇
宜家有公司計產出力

webarebears123b    發表於 23-9-12 11:15

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章

webarebears123b 發表於 23-9-11 17:13
我覺得work-life 唔可以balance, life應該大過work㗎嗎!
大家點睇?

點樣先為之balance?
條界響邊度?

子爵府

父母嗰代無咁多加班,工作亦無咁chur,但近廿年因為成本問題,一個人做兩個人嘢,平日放工或周末仲要加班,辛苦得嚟但搵到嘅錢又追唔上通賬,先令員工想爭取work life balance

子爵府

回覆樓主:

好唔鐘意果啲明明請你係做10小時,比足錢,格硬話要爭取9小時work life balance,好似欠咗你咁,但錢你又收足。

大宅

大力大力 發表於 23-9-11 17:38
年輕時、努力工作、努力儲蓄、中年便開始收成、先苦後甜、一分耕耘、一分收穫。

從年輕時便要 work-life b ...

完全同意

我年輕時普遍八點放工

我唔覺無work life balance , 工作有滿足感,為長遠發展做好準備

大宅

ayalick 發表於 23-9-11 23:22
如果2個都做同等的事,勤力ot 可能係唔夠效率
睇下公司係點睇
宜家有公司計產出力

不同公司不同team
考慮點不同

但普遍來講,願意stay in the office longer after work and wrap up for the day , it indicates that the individual loves his/her job.

珍珠宮

睛靈勳章

回覆樓主:

疫情影響,全世界都係咁

大宅

HappiMom 發表於 23-9-11 23:52
不同公司不同team
考慮點不同

嗯⋯⋯咁幾點放工比較好?
只想了解一下,你係僱主定僱員?
我知道有case係一個人做3人份量的workload
佢離職之後真係搵左3個人先做得掂佢的工作
原本果位員工應該覺得自己好叻,做到3個人的量?定覺得僱主做咩唔加一倍人工黎留住佢,而寧願請3個人?定係當初真係好鍾意份工?

子爵府

jyjy1684825 發表於 23-9-11 23:03
如果我喜歡自己的工作, life=work, 這就自然平行.

Exactly, 我老公正是這類,工作比到佢滿足感,半百都仲好有passion,享受每一天。

珍珠宮

回覆樓主:

視乎人工與供樓(儿時入市)

大宅

回覆 webarebears123b 的帖子

認同認同

首頁
12345...6

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊