自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

屋企冇工人姐姐,我同老公湊,屋企就得一個仔。我個仔唔上心嘅程度令我真係頂唔順,求教可以點做。
-唔提佢可以唔飲水唔去廁所
-一星期唔見咗三個水樽
-功課做左右兩頁,只係做左邊
-上PE 堂個日著普通校服出門口
-出左門口行一半先發現冇書包
-叫佢拎d衫入洗衣機,之後個桶可以是但放係路中心
-食完野叫佢放碟去星盤,但次次都冇
-佢自己生日會,叫佢問d同學邊個會到,日日都話唔記得問

我已經試過溫柔提醒,哦佢,每次都提佢,暴龍式鬧佢,但都冇用,教左幾年,以上嘅事仍然不斷發生。 請問過來人,可以點搞?

Sissieshopping    發表於 23-9-12 02:29

已刪除用户

已刪除用户

已刪除用户

子爵府

回覆樓主:

係咪專注力不足

珍珠宮

減齡達人勳章

回覆樓主:

其實佢得9歲啫, 唔好要求同成人一樣獨立。
耐心提醒, 提完再提。

莫講話9歲, 好多老公幾十歲都一樣要老婆執手尾, 提住呢樣嗰樣......

大宅

回覆樓主:

我仔都時常都係咁,但當佢自身覺得有問題就會改善,試過著pe衫但著皮鞋,結果上堂比老師話。
叫佢拎衫去洗衣機都係放係半路就走左去,我唔理, 由得d衫阻住佢行出行入。
食完野叫佢放入 星盤都無做,我咪唔執佢碗筷。
做完功課,佢比我睇前我必叫佢由尾檢查一次,佢就睇到自己做漏。
總之外人提極都唔改,係因為佢自身唔覺有問題。

Sissieshopping    發表於 23-9-12 02:30

男爵府

fong2005 發表於 23-9-11 18:20
唔見野仲易⋯喺零用錢扣
扣得幾次自然記得
已經扣過都仲係唔見
佢一個月有100蚊, 唔見3個扣到突,
但都仲係可以唔見
我覺得佢連錢都唔係好上心
(可能生活得太好, 應有盡有, 冇左100蚊最多唔買無聊野)

男爵府

野原美冴 發表於 23-9-11 18:29
其實佢得9歲啫, 唔好要求同成人一樣獨立。
耐心提醒, 提完再提。

多謝你美冴, 呢幾年我一直都係用提完又提, 講完又講,
有時都諗係唔係自己要求太高, 想阿仔可以自理+做D家務,
最近係提到我覺得自己好煩, 每日大部份時間溝通都係提佢做A做B,
但唔提佢又真係會出事, 慢慢大家關係都冇咁好, 所以先想睇下仲有冇咩方法可以試下

男爵府

ren609 發表於 23-9-11 18:33
我仔都時常都係咁,但當佢自身覺得有問題就會改善,試過著pe衫但著皮鞋,結果上堂比老師話。
叫佢拎衫去洗 ...
睇你留言好似見到自己個仔咁...

伯爵府

Mikor 發表於 23-9-11 18:09
屋企冇工人姐姐,我同老公湊,屋企就得一個仔。我個仔唔上心嘅程度令我真係頂唔順,求教可以點做。
-唔提佢 ...

我仔同你仔有7成似
但佢已11歲
係PE衫會記得, 因佢鐘意上PE

男爵府

-唔提佢 ...

佢學習有冇上心?學習成績如何?

伯爵府

2024年龍年勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章

回覆樓主:

有機會是專注力缺乏症,可找專家評估一下

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 最關心BB問題熱投勳章 我的育兒心得勳章 2011精緻種植勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

回覆樓主:

你同老公湊,咪多提點佢,跟貼d啦

9歲只係一個小朋友,唔好一下子就放晒手要佢獨立處理咁多野,有d小朋友真係要step by step咁教同不停講…

男爵府

留意是否ADD

子爵府

虎到金來勳章 HiPP勳章(1) 好媽媽勳章

未訓練好自理,繼續督導下,逐個問題擊破,直至完全改善
我B仔10月4日出世. 3.78KG
18MTH 15KG,84.5CM
13MTH 13KG,82.5CM
10MTH 12.42KG(連衫)
6MTH 10.08KG,72.5CM
5MTH 9.8KG(連衫)
4MTH 8.73KG,68CM
3.5MTH 8.98KG(連衫)
3MTH 8.4KG(連衫)
2MTH 6.9KG,61.5CM
1MTH 5.2KG

珍珠宮

好睇性格
我仔都好似
最嚴重係佢對物質更係無慾無求
我用盡方法,又扣零用錢又威脅唔買玩具、限制打機時間
佢都無所謂
一直互相折磨到上中學
我放手,反而佢好咗

禁止訪問

男爵府

-唔提佢 ...

功課唔做,唔穿PE衫等佢俾老師鬧 ,尤佢瀨尿俾同學笑 書包唔記得背唔好提佢,等佢直接返到學校。

男爵府

我岩岩睇左專注不足呢個問題,
但我個仔佢坐得好定, 係學校上堂老師話係最專心個個, 又好肯答問題,
(不過佢學校老師唔係好嚴個D, 比較偏向鼓勵, 好少會罰同鬧)
佢入戲院睇2個鍾戲都冇問題, 之前陪我睇BARBIE佢好悶都係最多郁幾下。

幼稚園個陣老師話覺得佢有情緒問題, 因為好易喊, 一路就喊好耐,
其實而家都有, 佢做數唔上心, 成日錯D大意位, 但佢接受唔到自己錯,
有時同佢講答案佢就流眼淚...
叫佢做野要小心D留心D, 如果唔係喊都冇幫助,
不過過2個星期又係咁

Sissieshopping    發表於 23-9-12 02:31

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊