親子旅遊

跳至

首頁
12345...6

尾頁

男爵府

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 笑得好勳章 開心吸收勳章

MissMaMa 發表於 23-9-14 11:37
上次新年去大阪,我換機票去,貴我就唔會去。btw,從未試過買$7000 機票飛日本
...

我哋要就小朋友假期去,紅日去一定貴

珍珠宮

karen125 發表於 23-9-14 11:40
我哋要就小朋友假期去,紅日去一定貴

我以前都成日帶小朋友去旅行,一定係學校假期,通常邊度平就去邊度。不過,去咁多次日本,都真係未試過買超過$4000的機票。btw,今年去咗一次大阪,一次福岡,一次鹿兒島,福岡同鹿兒島暑假去,機票$2000左右。

男爵府

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 笑得好勳章 開心吸收勳章

MissMaMa 發表於 23-9-14 11:48
我以前都成日帶小朋友去旅行,一定係學校假期,通常邊度平就去邊度。不過,去咁多次日本,都真係未試過買 ...

$2000暑假去福岡係唔係Hong Kong express?包埋行李都要$3000一個人

珍珠宮

牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018母親節勳章 2018復活節勳章 Poo得好勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 最關心BB問題熱投勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章

karen125 發表於 23-9-13 13:10
認同,之前見深圳飛東京,直航坐ANA,都係$3600來回

我都睇緊想坐ana深圳飛羽田

男爵府

Lqueenie 發表於 23-9-14 12:02

我朋友買咗聖誕節深圳飛,坐ANA去羽田,羽田方便好多

珍珠宮

karen125 發表於 23-9-14 11:56
$2000暑假去福岡係唔係Hong Kong express?包埋行李都要$3000一個人

唔使$3000,鹿兒島去程每人10kg,回程20kg,機票$2359。福岡去程換Asiamiles ,回程每人20kg 行李(其實買多咗,2人加埋唔夠30kg ),單程機票$1407。

價錢已經唔係最平,promo可以再平幾百。

男爵府

回覆樓主:

其實點解ANA深圳飛平香港飛咁多?

珍珠宮

牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018母親節勳章 2018復活節勳章 Poo得好勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 最關心BB問題熱投勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章

karen125 發表於 23-9-14 12:03
我朋友買咗聖誕節深圳飛,坐ANA去羽田,羽田方便好多

我睇出年暑假,係怕打風會比香港飛麻煩好多,同埋我睇直通巴士都要2個鐘

dw0501    發表於 23-9-14 13:32

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

karen125 發表於 23-9-14 12:04
其實點解ANA深圳飛平香港飛咁多?

Airline訂價好難明
有時飛遠d反而仲平
試過去off-site,香港去Colombo (好似係,去過幾次唔記得邊次)價錢,貴過同事北京-香港-Colombo (大家嘅香港-Colombo 係同一班機)

好似話因為Airline想爭取某一批客所以平賣之類

不過亦有原因,Airline營運樣樣都係錢(朋友讀aviation management我有幫手做功課),運行李,租gate, 租車,租橋。所以廉航平就要搭巴士又去到老遠就係咁解。咁深圳成本一定平過香港嘅

男爵府

回覆樓主:

如果唔嫌遠,廣州飛大阪,坐日航,都係$3XXX

侯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018父親節勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

MissMaMa 發表於 23-9-14 12:04
唔使$3000,鹿兒島去程每人10kg,回程20kg,機票$2359。福岡去程換Asiamiles ,回程每人20kg 行李(其實買 ...
暑假鹿兒島 $2359, nice price !!!

借此一問, 自己plan 緊旅行, 可能一人快閃, 未去過鹿兒島, 不是自駕行, 見鹿兒島航班比日本其他地方少, 如訂機票, 有什麼留意? 請問可share 行程? 另外, 多年未去過福岡 (2019 至今), 請問福岡變化大嗎? 可share 行程? Thanks.

侯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018父親節勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

Charlotte_mom 發表於 23-9-14 12:10
Airline訂價好難明
有時飛遠d反而仲平
試過去off-site,香港去Colombo (好似係,去過幾次唔記得邊次)價 ...
BTW, 估不到香港有 aviation management 讀. 睇 BK post 可增廣見聞

珍珠宮

dw0501 發表於 23-9-14 13:32

借此一問, 自己plan 緊旅行, 可能一人快閃, 未去過鹿兒島, 不是 ...

都冇乜特別嘢要注意, 留意幾時做promo,機票價錢會係二千元以下。不過HK Express 有機會cut航班, 甚至航線 ,所以訂酒店都會訂免費取消的。

珍珠宮

借此一問, 自己plan 緊旅行, 可能一人快閃, 未去過鹿兒島, 不是 ...

✈️暑假5日4夜鹿兒島行程✈️

Day 1 香港-鹿兒島-霧島
香港至鹿兒島空港, 午餐@高千穗牧場 (已訂包車接機)晚餐@旅行人山莊
,赤松の湯溫泉

Day 2 霧島-鹿兒島市
赤松の湯溫泉,包車去道の駅 霧島 神話の里公園/霧島神宮,最後送往APA酒店@鹿兒島中央站,AMU Plaza shopping

Day 3 鹿兒島市
櫻島火山,水族館,Aeon Mall,晚餐@ 黑毛豬涮涮鍋

Day 4 鹿兒島市
成山展望台,仙巖園,午餐@櫻華亭,天文台館購物

Day 5 鹿兒島-香港
早餐後前往機場

PS: 原本6日5夜,住2晚霧島+3晚鹿兒島中央。但因為打風,所以變成5日4夜,實際得3日半, 第5日係搭飛機。唔好意思,回覆出唔到咁多字,所以行程好簡略。

dw0501    發表於 23-9-14 19:05

珍珠宮

至於福岡,同疫情前差不多,變化不大

侯爵府

karen125 發表於 23-9-13 12:51
深圳國際機場出發

我同老公講,佢話no

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章

karen125 發表於 23-9-14 11:34
call架中港車都係$900,屋企樓下直接到深圳機場。
香港飛大阪最平機票$7000起跳,夠去兩次大阪
...

中港車$900,係非法嗰種,定係你住得好近關口?

男爵府

pauline_c 發表於 23-9-14 16:42
中港車$900,係非法嗰種,定係你住得好近關口?

點會非法,你自己上KLOOK睇下,上網約要$1082

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章

Lqueenie 發表於 23-9-14 12:02

我都睇過,好抵,可惜嚟緊農曆新年唔飛,否則真係可以諗吓 ~

珍珠宮

pauline_c 發表於 23-9-14 16:50
我都睇過,好抵,可惜嚟緊農曆新年唔飛,否則真係可以諗吓 ~

我係睇暑假轉飛

首頁
12345...6

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊