自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

各位養貓的人,我屋企近幾個月養左隻貓,都算易養。貓算係乾淨的動物,自己會在貓沙上大小便,但係我有一個關於衛生的問題,我聽講貓的大便可能會有細菌有寄生蟲,最好每日都清理它的大便,我每日都會清掉它在貓沙的大小便。問題係,其實需唔需要幫隻貓沖涼 ?我知道唔應該成日幫隻貓沖涼,因為對佢本身D毛,皮膚唔係咁好,但我諗佢大便時會唔會 HI 到自己啲大便;另外,雖然 D 貓沙會吸乾 D 大小便,我每日都都清掉它的大小便,但我有時諗,清掉左一舊舊大小便之後,其餘淨返在盤上的貓沙又駛唔駛都掉埋 ? D 大便會唔會其實都整污糟其餘的貓沙 ?定係都唔需要擔心 ?唔該哂

伯爵府

newme 發表於 23-9-23 13:36
各位養貓的人,我屋企近幾個月養左隻貓,都算易養。貓算係乾淨的動物,自己會在貓沙上大小便,但係我有一個 ...

我每次見到有大小二便都即清,但如果返工就有可能留喺沙盤幾個鐘,沙盤一星期洗一次及換沙,由佢地1個月大開始養,今年2隻 12及13歲嘅唐貓,從未沖過涼,身無異味亦從冇皮膚問題,所以唔覺有乜問題

子爵府

juniormiu 發表於 23-9-23 13:49
我每次見到有大小二便都即清,但如果返工就有可能留喺沙盤幾個鐘,沙盤一星期洗一次及換沙,由佢地1個月大 ...

同你一樣,除咗第一隻入屋浪貓,我哋因為唔識,第一日沖涼之後,另外入屋嘅五隻,都成世冇沖過涼,十幾年啦,啲貓真係香噴噴
attach1/tmp/php76Okna

子爵府

各位養貓的人,我屋企近幾個月養左隻貓,都算易養。貓算係乾淨的動物,自己會在貓沙上大小便,但係我有一個 ...

我一兩個月同佢冲一次涼,因為佢會同我瞓,又通屋走,梗係要香噴噴

珍珠宮

回覆樓主:

我都養左兩隻,沙盤基本上次次都筆到好乾淨,然後再倒D新沙~
我之前都睇過D報導,話貓嘅糞便之所以容易有寄生蟲,係因為有食生肉~貓食生肉係比食貓糧更健康!台灣有D人養,係真係會長期餵生肉~
而且野貓係有機會捕捉老鼠、野鳥等嘅肉類進食~
但其實家貓基本接觸生肉可能性係零,感染寄生蟲嘅可能性都好低,所以唔好太擔心~
反而話貓痾完D毛掂到,我都有諗過,所以我每日都會同佢地抹手抹腳,同菊花,毛就搵貼紙碌一碌
如果我有錯請更正,謝謝

大宅

我早晚剷一次大小便,一星期洗一次貓盆同換新貓砂。

沖涼就一年一兩次。

朝早會幫佢抹下眼仔、下巴、耳仔,順便抹下4隻肉枕。

珍珠宮

2024年龍年勳章 睛靈勳章

貓貓幾個月大時曾經用過不同物料貓砂
都係好多粉塵黐喺貓貓身上

貓貓去完廁所
找到啲貓砂週圍都係

之後訓練佢用貓廁所板
去完廁所按個掣廁所水沖走
好方便又衛生
已經十一年了
貓貓從未沖過涼

不過如果用貓砂
貓貓都唔使沖涼嘅
佢自己會成日舐自己身體清潔

水晶宮

Anka 發表於 23-9-23 14:40

咁利害

珍珠宮

2024年龍年勳章 睛靈勳章

llmom 發表於 23-9-23 16:21
咁利害

新聞報導過, 既衞生清潔, 環保, 方便又節省金錢.

公爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章

我諗過你既問題,d貓砂一沾過便便會污染晒其他砂,而且有貓小便時d尿會射到砂盤側邊,對貓又周圍坐。 我直頭想日日幫貓如廁後沖涼/抹身,日日屋企同砂盤大消毒等,但我冇能力同埋做得太盡我怕對貓既健康有壞影響。

我只做基本野,隻眼開隻眼閉就算...例如日日清大小便至少2次,抹沙盤邊,定期大洗和消毒砂盤,日日吸塵,針對性消毒,間中會刷牙抹耳仔剪指甲,餐餐洗食具等,d貓冇沖過涼,只食熟食。我有隻貓痾軟便,間中對腳沾到屎,咁當然見到即會抹。佢地用完砂盤個身有粉塵,我摸到佢地的話都會拍走d塵。幾年黎托賴貓同人都健康。

大宅

Thank you 各位嘅意見,真係獲益良多

大宅

newme 發表於 23-9-23 23:50
Thank you 各位嘅意見,真係獲益良多

貓是怕水動物,同佢沖涼等如殺佢咁,會極度反抗,沖完後我兩隻手都是血爪痕。。。之後一直無再沖。

男爵府

Anka 發表於 23-9-23 22:04
新聞報導過, 既衞生清潔, 環保, 方便又節省金錢.

謝謝各位,很有用的post

公爵府

好媽媽勳章

你可以幫佢抹屁股,用尿墊就無粉塵殘留大小二便問題,沖涼要睇咩貓,好油果啲係要沖涼既

子爵府

回覆樓主:

唔使沖涼,佢哋會自己清潔自己身體,我每晚都會幫猫抹臉抹耳仔抹手仔腳仔抹身。猫沙盤定期大清潔一次。其實,猫沙盤有異味唔乾淨,猫好醒會投訴,所以不大存在猫沙盤衛生問題。

珍珠宮

回覆樓主:

一歲前嘅小貓,未必有能力完全清潔到自己乾乾淨淨,就會兩三個月沖一次涼,一歲後貓貓完全成熟,就成世貓都無再沖涼,pat pat, 手仔腳仔污糟就用毛巾抹下。

子爵府

回覆樓主:

原來貓係唔駛點沖涼架 好有用的資訊,因為娘家最近養了貓貓,我地仲諗駛唔駛帶貓貓去沖涼

伯爵府

Anka 發表於 23-9-23 14:40

請問幾多歲先訓練佢去貓廁所板?

伯爵府

snow.white 發表於 23-9-23 14:06
我一兩個月同佢冲一次涼,因為佢會同我瞓,又通屋走,梗係要香噴噴

想問下你床鋪會不會鋪一啲防水墊?想知道係點樣,我下個禮拜應該會接收一隻貓,想早啲準備

子爵府

bellmai 發表於 23-10-4 21:30
想問下你床鋪會不會鋪一啲防水墊?想知道係點樣,我下個禮拜應該會接收一隻貓,想早啲準備
...

無舖,佢會自己去廁所,我張床係佢玩,同埋瞓覺,踩奶嘅地方,佢分得好清楚。吐毛同去廁所唔會響床

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊