自由講場

跳至

首頁
12345...19

尾頁

子爵府

每個人洗費唔同,我知好多jm10萬8萬都唔夠家庭開支,但我想問一問真心有慳住用既jm每月開支幾多呢?
唔計子女開支同埋長老家用
只計住屋,水電煤,食野,搭車,買屋企野,間中買下護膚品同衫比自己咁
純粹想檢討下自己仲有無地方可以慳到

我自己租樓 12000,2個大人洗費16到18k per month
即係total around 3萬

子爵府

Robinrobinrobin 發表於 23-9-29 21:25
每個人洗費唔同,我知好多jm10萬8萬都唔夠家庭開支,但我想問一問真心有慳住用既jm每月開支幾多呢?
唔計子 ...

二人計宜家租樓普通都過萬,不過洗費9000蚊一個人即係一日三百,聽落有啲多。
平均二百到二百五正常啲?

侯爵府

Robinrobinrobin 發表於 23-9-29 21:25
唔計子 ...

其實水電媒都有學問架
例如我煲湯一般用電煲,快炒才用gas
冲涼gas一般夏天較37C,冬天38C
原因系gas好貴一度
而冷氣基本上我只開26C,只要吾熱就得
搭車吾趕時間我一般揀最平車資交通工具
食物我會留意超市折扣價食物或者有優惠先買

子爵府

werty 發表於 23-9-29 21:34
二人計宜家租樓普通都過萬,不過洗費9000蚊一個人即係一日三百,聽落有啲多。
平均二百到二百五正常啲?
...

係呀
睇番8月用左14k,剛剛9月用左17k,睇番係因為買左衫同 supplement 同場屋企張枱爛左要買
平時煮飯帶飯既,但我地返工返好早,早餐我地都一定係出去食

睇黎都係要斬手指唔準買衫

侯爵府

Robinrobinrobin 發表於 23-9-29 21:42
係呀
睇番8月用左14k,剛剛9月用左17k,睇番係因為買左衫同 supplement 同場屋企張枱爛左要買
...

而家出去食早餐都吾平,可以考慮下早小小起自己整,又平又够飽D

禁止訪問

2024勳章 虎到金來勳章

子爵府

babytszkin 發表於 23-9-29 21:42
其實水電媒都有學問架
例如我煲湯一般用電煲,快炒才用gas
冲涼gas一般夏天較37C,冬天38C

我得煮飯用煤,日日都煮咁濟架喇
冷氣都訓覺先開,不過可能d電器舊用電勁d,租樓呢點就無辦法同佢換左d舊冷氣
我地有時收工超市果d都收左,所以都係平時一次過買多d凍肉之類,要研究下煮咩平平地又可以帶飯先得

子爵府

opclk99 發表於 23-9-29 21:45
一家六口通常用二萬幾。

高手

opclk99    發表於 23-9-29 21:48

子爵府

babytszkin 發表於 23-9-29 21:45
而家出去食早餐都吾平,可以考慮下早小小起自己整,又平又够飽D

本身已經要5點起身返工 ,如果早少少自己整,要4點
所以有時買包食或者食三文治多,一食麵加野飲都40幾

侯爵府

好媽媽勳章

回覆樓主:

慳錢煑
一隻雞
雞身用來煲湯(加粟米芯)
雞脾雞翼蒸
粟米(原條起出)蒸/炒蛋
加碟菜
三餸一湯
一家四口夠食

yeung_ma    發表於 23-9-30 10:18

大宅

Robinrobinrobin 發表於 23-9-29 21:48
所以有時買包食或者食三文治多,一食麵加 ...

5點起身,收工時超市收咗,好長工作時間

琥珀宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章

Robinrobinrobin 發表於 23-9-29 21:42
係呀
...

首先買衫係咪必須?唔買冇衫著?

Supplements 係咪一定要食?有冇平啲嘅代替品?會唔會學下集運,喺外國訂返嚟?

張檯爛成點?非換不可?

出面食早餐好貴,如果唔可以做到餐餐自己整早餐,試試每星期一至兩日自己整開始,習慣咗再日日自煮?

如果真係想慳,有好多方法嘅

琥珀宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章

Robinrobinrobin 發表於 23-9-29 21:48

自己早一晚烚定隻蛋,整定三文治得唔得?

大宅

我都要6點起身準備返工,7點要返到,所以每日都係食個包咋

子爵府

stillalivewor 發表於 23-9-29 21:52
5點起身,收工時超市收咗,好長工作時間

返shift呀
返早好早
收夜好夜

水晶宮

唔計子 ...

住屋 $1000
水 $80
電 $400 (一年平均計)
煤 $400
差餉 $500 (一期約$1500)
電話費 $128
家居寬頻 $138
管理費$1200
車費 $700 (隔月有$300交通津貼)
無特別計買屋企野幾錢,視乎忍唔忍到手;衫我好少買, tee一件可以著左10年;護膚品我估1個月幾百蚊呱;餸老公買,無問佢買左幾錢!
其實少d出街食,返工帶飯,買少d無謂野、零食,應洗則洗,每月都儲到好多錢!

子爵府

vivibabyvivi 發表於 23-9-29 21:52
首先買衫係咪必須?唔買冇衫著?

Supplements 係咪一定要食?有冇平啲嘅代替品?會唔會學下集運,喺外國 ...

其實返晏既話早餐同lunch都係自己煮架喇
我自己一個買15蚊3個包食其實都飽,不過另一半咁食完好快餓,所以佢點都係要食麵或者飯

supplement 其實主要係for訓覺同埋 collagen,因為我返shift返到成日都訓唔到,最慘係試左好多人推薦既都無咩用

睇黎唯一可以cut既都係買衫同埋食平d囉

子爵府

cyyiu 發表於 23-9-29 21:59
住屋 $1000
水 $80
電 $400 (一年平均計)

夏天水電煤呢d我其實3樣加埋一個月都係500左右,咁睇其實唔算貴

無謂野其實隨著年紀增長真係買少左,以前真係嘥唔少錢

睇黎真係可以cut既睇黎係買衫同食 ,當減下肥

水晶宮

好媽媽勳章

唔計子 ...

2002-2003 係最慳嘅2年,當年前夫被裁員,月入由20k跌至7k
屋租4k, 天熱日頭 大住肚都唔敢開冷氣,沙士年除產檢日日喺屋企,每月買餸唔過1k.

Adrio77    發表於 23-10-1 23:44
「知足者,常樂也;不知足者,富亦憂。」

水晶宮

熱血金章

Robinrobinrobin 發表於 23-9-29 22:05
夏天水電煤呢d我其實3樣加埋一個月都係500左右,咁睇其實唔算貴

無謂野其實隨著年紀增長真係買少左,以前 ...

我識嘅輪班工作九成都有制服提供,無乜時間著去街衫就買少件囉。

首頁
12345...19

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊