自由講場

跳至

首頁
12345...9

尾頁

男爵府

反正都重男輕女,你做咩都係錯,即管答阿媽,咁屋企嘢搵返你個仔攪。原本佢哋嘅嘢咩都係你攪,你咪睇下佢忍到幾耐唔搵你。

別墅

LoveCorgi2 發表於 23-10-1 00:34
車位租金為何唔直接叫租客過錢去你細佬銀行戶口?咁你可以做少樣嘢。簽咗約上咗軌道就交比細佬跟同埋學嘢 ...

因為我細佬前排轉數快用唔到,跟住個租客就轉俾我,咁我咪直接轉俾我細佬。諗住又方便個租客,同埋諗住都係順手轉俾我細佬姐,簡單野。

但係唔等於幾個簡單嘢加埋係簡單

侯爵府

2024年龍年勳章

唔使理你阿媽
佢只會利用你
佢咁鍾意幫個仔自己幫到夠
應佢一句以後屋企有咩事搵男丁處理
外嫁女名不正言不順,收佢皮

大宅

回覆樓主:

第時生個仔叫你順便養大佢

別墅

yauchuchu 發表於 23-10-1 00:39
唔使理你阿媽
佢只會利用你
佢咁鍾意幫個仔自己幫到夠

你講開外嫁女

今日勁嬲嘅時候同阿媽嘈左兩句
主要就係關於佢重男輕女
佢話佢唔係
咁我就話:你連我坐月你都唔幫手,爺爺過身,個爺我都有份㗎,點會怕咩唔去得人屋企啊!

跟住我阿媽就話:你嫁左,唔係跟我姓

我真係咁點解做嘢嗰陣時就搵我?

但係需要佢幫手嘅時候就話我已經唔係跟佢姓。

珍珠宮

畀面勳章

回覆樓主:

我覺得你冇錯喎,得一想二就係咁嚟。有冇睇新紮師兄 南紅錫晒個細女,到頭嚟都係大女最孝順,唔係做戲至有,其實現實都大把,所以唔好覺得自己做得唔好,而係你呀媽唔識欣賞你既好,盲目錫晒另一個啫

別墅

花生油子 發表於 23-10-1 00:44
我覺得你冇錯喎,得一想二就係咁嚟。有冇睇新紮師兄 南紅錫晒個細女,到頭嚟都係大女最孝順,唔係 ...

有時就算兩母女都要講緣份
我覺得我同佢冇乜緣份

你問我人生直至到呢一刻
我最唔開心就係童年
我個腦不斷浮現嘅就係細個點樣俾佢家暴,家暴到比同學發現,跟住要見社工,家訪,我覺得自己好冇面

由細到大我係佢強權控制下生活

佢嗰種控制慾喺控制到連我結婚嘅姊妹係邊個都要控制埋

當我返工開緊會,佢可以打十幾20次電話嚟就係為咗要處理佢一樣嘢

真係好恐怖

侯爵府

2024年龍年勳章

tabby1126 發表於 23-10-1 00:42
你講開外嫁女

今日勁嬲嘅時候同阿媽嘈左兩句

聽到真係好想叫你阿媽食S
佢自己都係女人
重男輕女到出晒面都仲唔認
有事搵你就係女
連自己個女都唔幫佢坐月仲推三推四
自己屋企人白事都唔可以上個女屋企
同佢講你都唔係跟佢姓
叫佢慳啲有咩去搵個仔
第時擔番買水都係個仔做

翡翠宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章

tabby1126 發表於 23-10-1 00:18
佢重男輕女到我以為佢係封建時代的人。
佢用我兩胎都係女+我爺過左身為由,唔駛再煲薑醋,唔駛幫我坐月, ...

我好明白你嘅感受!
我自己亞媽都係咁,我自問對佢已經仁至義盡,但都俾佢日鬧夜鬧。
佢而家反而係驚我哋將佢交返俾我細佬照顧,因為一直對我細佬隱瞞自己身體唔好,佢知道佢個仔會嫌棄佢又老又病,一定唔會再理佢同見佢!
我阿媽早幾日都講到一啲好傷我自尊嘅說話,好彩我內心強大,亦都唔會覺得傷心,反而佢講咗我仲安樂,因為唔需要再覺得自己做得唔夠好!
樓主你都放鬆啲自己,全部交返晒俾佢自己做,佢一日唔捉蟲一日都唔會覺得你原來有幾好!

伯爵府

Xmas吸收勳章

tabby1126 發表於 23-10-1 00:16
我父母無乜讀書,所以屋企好多野都係我負責
細佬本身有個車位(我媽買俾佢)係由我負責管理同收租,收到租 ...

你一d都唔自私,自私嗰個係你媽咪!買埋車位同樓俾個仔,仲要個女去幫手做咁多嘢,佢仲好意思罵你

珍珠宮

2024年龍年勳章 玩具勳章 冬日勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章

你媽偏心,比我借呢個機會咩都唔理,爽。

伯爵府

tabby1126 發表於 23-10-1 00:38
因為我細佬前排轉數快用唔到,跟住個租客就轉俾我,咁我咪直接轉俾我細佬。諗住又方便個租客,同埋諗住都 ...

無轉數快就比細佬個戶口number租客過户。呢啲嘢佢哋自己諗掂佢。有替家人打理出租屋,老人家無先進設備,都係租客每月入票,銀行過數,錢唔駛經多我一浸最好。但都經過不少辣手嘢,勞心勞力又擔憂。

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 畀面勳章

回覆樓主:

你亞媽自私D

珍珠宮

tabby1126 發表於 23-10-1 00:16
我父母無乜讀書,所以屋企好多野都係我負責
細佬本身有個車位(我媽買俾佢)係由我負責管理同收租,收到租 ...

你阿媽重男輕女,只係為個仔諗,你忙到顛,搞唔掂自己仔女啲功課,都要幫佢處理一切就係因為佢錫個仔…仔當寶,女當草….你要識Say no,如果唔係越嚟越過分,你阿媽自私啲

別墅

回覆樓主:

若果有日我媽有錢到買物業畀佢個仔收租!我認為我媽反而唔想我『幫手』立租約/做代表之類!我媽會好驚我侵吞佢寶貝仔利益!咁講希望你好過啲!起碼你媽唔係當你係外人咁睇你!

侯爵府

tabby1126 發表於 23-10-1 00:18
佢重男輕女到我以為佢係封建時代的人。
佢用我兩胎都係女+我爺過左身為由,唔駛再煲薑醋,唔駛幫我坐月, ...

咁就咩都比返你細佬攪,縱壞曬,你自己有頭家,以後少見少聯絡,最緊要自己頭家開心最重要

珍珠宮

減齡達人勳章

你和我-樣,我父母都係有仔萬事足,仲要個仔係賭徒-名,佢哋還到冇錢還,眯要我還。我媽最叻-哭二鬧三上吊,我爸就最鐘意話你做家姐,點可以睇住個細佬死。

近呢2年,我學識-樣叫‘道德綁架’,我媽就係咁。所以而家我對佢態度已經唔同往日,大家保持距離好啲,我會對我媽say no, 佢黑面我時運高睇唔到,佢奪命追魂call,我就將佢個電話來電教到震音,特登唔聽佢嘅。到佢再問點解唔聽,我咪話我電話冇電聽唔到囉。佢話我態度唔好,我咪同佢講話係呀,晤會好似以前咁有求必應㗎啦,有乜嘢就搵你仔自己做啦。

大宅

回覆樓主:

叫你阿媽自己幫個乖仔收租啦,同佢講真係無能為力,又係佢口中嘅外嫁女,呢啲錢銀嘢都唔係好方便插手,伯母車位同樓都識買比個仔,咁無理由收租咁簡單會唔識

伯爵府

買車位買樓俾個仔收租,仲有家姐處理租務。你弟弟太幸福了

子爵府

回覆樓主:

block 佢 or 開新號碼。以後舊號碼有心情先聽。佢夠膽走上門咪叫你老公應付。你直頭話你細個佢家暴你,老實講我覺得你無嘢欠佢。心情好先幫下囉,否則避免聯絡。

首頁
12345...9

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊