自由講場

跳至

首頁

尾頁

子爵府

cherrieloy 發表於 23-10-1 08:26
咁你就錯晒啦,BNOer就係貪用BNO移民仔女可以得到免費教育,所以先一窩蜂去,唔知以為有錢分

如果唔係用B ...

衹是中小學非大學

男爵府

jellyfish1989 發表於 23-10-2 07:43
衹是中小學非大學

有個朋友計過,話Scotland用BNO住滿3年讀U係本地人費用,好似1800磅一年,所以去左Scotland

大宅

mizuho 發表於 23-10-2 02:27
英國確實3年本科1年碩士真係好抵讀,4年就可以master,呢個係優點,但學科選擇唔會比美國、加拿大更多,英 ...

非常認同

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 hashtag影視迷勳章 貓狗褓姆 認識瑞士牛牛第一回 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章

教育制度好、英文好、多 Top U

我鐘意你同我講 I Love U, I Love U Too!
You are the sunshine of my life. That's why I'll always stay around. You are the apple of my eye. Forever you'll stay in my heart.

水晶宮

jellyfish1989 發表於 23-10-2 07:43
衹是中小學非大學

樓主冇話讀小學中學定大學,所以我只係答返我知道嘅野

喺邊度讀大學都要自己比錢架啦,除非好叻有獎學金嘅啫

水晶宮

esmehouse 發表於 23-10-2 08:32

多top U又點?入到先算啦

子爵府

esmehouse 發表於 23-10-2 08:32

相對大部分英語國家,英國既Top U和教育制度比較好,讀書環境亦唔錯

美國頂級學府最多,如果小朋友真係叻應該考呢堆大學,但環境和文化會令人擔心

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 hashtag影視迷勳章 貓狗褓姆 認識瑞士牛牛第一回 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章

cherrieloy 發表於 23-10-2 08:36
多top U又點?入到先算啦
咁又係呀,大把係入野雞大學
我鐘意你同我講 I Love U, I Love U Too!
You are the sunshine of my life. That's why I'll always stay around. You are the apple of my eye. Forever you'll stay in my heart.

寶石宮

Adiezz 發表於 23-10-2 08:39
相對大部分英語國家,英國既Top U和教育制度比較好,讀書環境亦唔錯

美國頂級學府最多,如果小朋友真係叻 ...
所以好睇小朋友本身性格係點,千萬不要人去我去,我身邊有唔少成功例子,當然亦都有失敗例子

子爵府

esmehouse 發表於 23-10-2 08:43
所以好睇小朋友本身性格係點,千萬不要人去我去,我身邊有唔少成功例子,當然亦都有失敗例子
...

大啲過去無咁易學壞
美國頂級大學既壓力大,情緒病、自殺率都好高

翡翠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 牛年勳章

uns 發表於 23-10-2 08:04
有個朋友計過,話Scotland用BNO住滿3年讀U係本地人費用,好似1800磅一年,所以去左Scotland
...

正式嚟講,要係申請時已屬BC資格,已在英住滿3年,才會計為home student

海外居住BC,係咁計,好難相信BNO未取BC資格,就計home student,而且一般BA,BSc 學位,都唔止1800一年

home student 可以再向地區政府攞grant,但已越減越少,以前full grant 就可以補貼9成學費

翡翠宮

Carmen8080 發表於 23-10-1 23:58
係 我識朋友都因為咁移民 好似有金執唔執就死笨 好似慳好多錢咁

其實英國啲公校係咪真係咁好

同香港相約,根本香港開初嘅制度,都係跟英國

公校都有分,有要交學費嘅直資,一樣分區分,都係要考入去,只係冇特別分band,好嘅公校,都要排隊等位去,好難有位

子爵府

uns 發表於 23-10-2 08:04
...

yes, 衹限呢度,其他都是同 國際學生一樣, 不過即使入籍 本地學生都唔平 英格蘭同威爾斯都要九千磅一年

子爵府

cherrieloy 發表於 23-10-2 08:35
樓主冇話讀小學中學定大學,所以我只係答返我知道嘅野

喺邊度讀大學都要自己比錢架啦,除非好叻有獎學金 ...

我都係答自己所知的。 英國本地學生讀大學都唔平

翡翠宮

jellyfish1989 發表於 23-10-2 13:36
yes, 衹限呢度,其他都是同 國際學生一樣, 不過即使入籍 本地學生都唔平 英格蘭同威爾斯都要九千磅一年
...

要qualify SAAS,英格蘭其他地區嘅BC,都唔計

不過都好視乎大學,點去定斷home/international,個別學府學科,有走盞位

公爵府

cherrieloy 發表於 23-10-1 08:26
咁你就錯晒啦,BNOer就係貪用BNO移民仔女可以得到免費教育,所以先一窩蜂去,唔知以為有錢分

如果唔係用B ...

我地唔係講緊boarding schools?

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章

uns 發表於 23-10-2 06:56
如果英國普遍3年完成學位,50萬一年,又係平過澳洲。而家讀的科目多過加拿大。小朋友有興趣physio, 加拿大 ...

唔同科,唔同學校,學費差異好大,英國預50萬一年只係 in general 普通科。

珍珠宮

MM2H 發表於 23-10-1 20:09
美國,我哋而家正正就係呢點憂慮

我朋友,老公美籍,嗰度長大讀大學, 親朋在美國,全家差唔多年年返去,雖然知道邊區大學治安比較好,不過今年最後決定都係送個囡去英國讀

翡翠宮

bbc2018 發表於 23-10-3 09:48
我朋友,老公美籍,嗰度長大讀大學, 親朋在美國,全家差唔多年年返去,雖然知道邊區大學治安比較好,不過 ...
hate crime 亦太random,因為第一年係美國,由香港一個咁安全嘅環境,跳到去美國,作為父母,我真係擔心

如果個course 係第二或第三年先去美國,先有另一地點緩衝,會安心點

其實都有朋友係附近,可以帮到手,但都係事後,點都係已發生了

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊