自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

請問一下, 開始是應如何登記, 是排政府醫院的門診嗎?

男爵府

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章

好奇問吓有扁平足點解想睇醫生?因為其實扁平足都幾普遍…是否令到你腳痛?

珊瑚宮

回覆樓主:

扁平足有得睇骨科?

男爵府

骨科有咩可以幫手?

禁止訪問

2024勳章 虎到金來勳章

男爵府

魚肉翅 發表於 23-10-1 17:18
好奇問吓有扁平足點解想睇醫生?因為其實扁平足都幾普遍…是否令到你腳痛?
...

可能講得少,其實我一直都有x 腿, 不過一直沒有理會, 只係覺得外觀問題, 但前排有電視節目講呢個問題, 原來到老左會越來越嚴重, 然後話要搵骨科醫生睇, 所以就想問下, 不過, 老實說, 最近一年腿常好酸, 我怕年紀大以後會再嚴重落去, 所以打算問定

大宅

maychan1114 發表於 23-10-2 18:32
可能講得少,其實我一直都有x 腿, 不過一直沒有理會, 只係覺得外觀問題, 但前排有電視節目講呢個問題, ...

睇醫管局專科需要醫生轉介信轉介

可以先睇家庭醫生或普通科門診說明情況
睇下醫生覺得需要轉介咩專科
拎住轉介信及住址證明到居住地區所屬專科門診排期

專科門診骨科輪候時間

https://www.ha.org.hk/visitor/sopc_waiting_time.asp?id=5&lang=CHIB5

男爵府

可能講得少,其實我一直都有x 腿, 不過一直沒有理會, 只係覺得外觀問題, 但前排有電視節目講呢個問題, ...

你可以試吓睇街症睇下佢肯唔肯轉介

男爵府

回覆樓主:

我小朋友幼稚園時學校叫DR Kong
黎檢查小朋友腳部問題
話我小朋友扁平足
跟住唔知點去左政府檢查
每年做一次檢查同鞋墊
係去義肢部及矯形部
可以問吓Dr kong 做個檢查先

男爵府

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章

X腿其實是什麼呢?我自己本身都有扁平足,一路都冇理到佢,直至去到有拇指外翻,我自己喺度諗一路都冇着高踭鞋點解會有,跟住去睇醫生醫生話如果本身有扁平足有腳趾外翻嘅機會就大好多,跟住佢就寫咗我去專科,但係只係寫咗我去醫院裏面嘅矯形外科配鞋墊,因為佢話骨科係唔會睇呢啲…所以如果你睇醫生嗰陣時可以問吓你嘅醫生

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊