自由講場

跳至

首頁

尾頁

珊瑚宮

naicha 發表於 23-10-3 15:55
係真的, 當然呢啲嘢唔會周圍講, 公司有段時間中伏太多, 直接pass, 後來同做HR的朋友傾開, 佢都識有幾間係 ...

反而聽過2位朋友講過,1位做上市公司, 一位做跨國企業
佢地公司內部講明,黑暴個幾年的香港大學生唔會請,現在有無改就唔知道了。

伯爵府

kolher 發表於 23-10-3 14:59
小囡初中,想部處大學去澳州或英國讀書,想問兩邊學費相差幾遠?和去邊辨讀書比較好!謝謝
...

梗係英國

男爵府

感謝各位,其實明白可能不太適合太早決定,可能要視乎小朋友的所選科目。祇不過做家長見到英磅和澳元都低水,想襯低位入定啲儲備。但我又冇能力兩樣貨幣都入定!

珍珠宮

英國

男爵府

一位在澳洲讀大學並已在澳洲工作二十年的朋友,勸我除非冇選擇,否則盡量唔好比細路去澳洲讀大學,因為一般來講學術水平同師資都冇咁好,同埋太商業化

而咁啱我個細路啲同學,去澳洲讀U嘅都係成績或讀書能力比較差的

不過我sample size細,參考下算,真實可能唔係咁,不能一概而論
我家有BB豬小豬肉,豬爸爸大豬肉和靚靚豬媽媽  :cheeze:  :cheeze:  :cheeze:

男爵府

kolher 發表於 23-10-3 14:59
小囡初中,想部處大學去澳州或英國讀書,想問兩邊學費相差幾遠?和去邊辨讀書比較好!謝謝
...

英國畢業好似條路闊D,但澳洲天氣好好多,治安亦好D

男爵府

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章

要睇下想讀咩科,唔同科選擇會不一樣

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 hashtag影視迷勳章 貓狗褓姆 認識瑞士牛牛第一回 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章

如果諗住讀獸醫或者物理治療首選就係澳洲,否則都係去返英國好啲
我鐘意你同我講 I Love U, I Love U Too!
You are the sunshine of my life. That's why I'll always stay around. You are the apple of my eye. Forever you'll stay in my heart.

大宅

其實你搵幾間agent問吓,問多幾間,你就可以多啲了解,咁你就知道哪個國家比較適合你小朋友,每人case唔同,你係呢度問,根本無人答到你

男爵府

可以揀就揀英文國,我哋公司請普通文職,澳洲返嚟真係爭啲㗎,可能本身個底都唔係好掂啦

公爵府

英國

男爵府

澳洲讀大學可做兼職。

見上市公司直升機上位至超高層的,都是澳洲名大學出身,當然,他們都讀到碩士,而且不止一個碩士㖭。生活環境、氣候澳洲較舒適,不會太凍。

其實將來成功否,很视乎將來工作能力及態度。

男爵府

esmehouse 發表於 23-10-3 18:23
如果諗住讀獸醫或者物理治療首選就係澳洲,否則都係去返英國好啲

點解你會認為獸醫會係澳洲好d? 無論大學學科排名同收生資格英美都高d喎

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 hashtag影視迷勳章 貓狗褓姆 認識瑞士牛牛第一回 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章

97+01 發表於 23-10-4 11:40
點解你會認為獸醫會係澳洲好d? 無論大學學科排名同收生資格英美都高d喎
...
因為澳洲係一個以農牧業為主的國家,另外,亦擁有好多不同品種的動物 (如樹熊、袋鼠、笑翠鳥、鴨嘴獸、袋熊等),依啲動物亦是澳洲特有的。

我本身都有養寵物,睇嘅獸醫大多數都係澳洲畢業
我鐘意你同我講 I Love U, I Love U Too!
You are the sunshine of my life. That's why I'll always stay around. You are the apple of my eye. Forever you'll stay in my heart.

大宅

BB豬Mommy 發表於 23-10-3 17:48
一位在澳洲讀大學並已在澳洲工作二十年的朋友,勸我除非冇選擇,否則盡量唔好比細路去澳洲讀大學,因為一般 ...

講得對,澳洲大學生的數學成績低於平均

珍珠宮

儲住錢先,到時先算,真係睇到時邊間大學,邊科,學科排名,讀書本人嘅意願,唔係父母意願…. 或者香港讀呢

伯爵府

開心吸收勳章

esmehouse 發表於 23-10-3 18:23

咁物理治療呢?

寶石宮

wai4919 發表於 23-10-4 12:23
咁物理治療呢?
https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3345629

都可以做參考

不過多數香港人會選擇去澳洲讀,因為一直都係香港人熱愛的科目之一

男爵府

esmehouse 發表於 23-10-4 11:51
因為澳洲係一個以農牧業為主的國家,另外,亦擁有好多不同品種的動物 (如樹熊、袋鼠、笑翠鳥、鴨嘴獸、袋熊 ...

如果留喺澳洲執業可能係,但如果返港執業都係貓狗爬虫嗰d

講真,如果同價錢兩個醫生比我揀,我會揀英美畢業嘅

伯爵府

洋子 發表於 23-10-3 15:02
各有各好, 只要睇你最後目的, 如果想拿pr或者留外國工作, 那麼澳洲好, 如果讀完書返香港, 英國好 ...

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊