1-3歲

跳至

首頁

尾頁

大宅

吾講都唔知,琴日睇D媽媽群組,講話睇探熱度數,要睇埋歲數,我都吾系好明白,話岩岩初生同三歲既發燒都唔同,有機會大人睇落正常,小朋友已經算低燒

別墅

PolkaOruka 發表於 23-10-3 16:53
吾講都唔知,琴日睇D媽媽群組,講話睇探熱度數,要睇埋歲數,我都吾系好明白,話岩岩初生同三歲既發燒都唔同,有 ...

38就發燒

複式洋房

PolkaOruka 發表於 23-10-3 16:53
吾講都唔知,琴日睇D媽媽群組,講話睇探熱度數,要睇埋歲數,我都吾系好明白,話岩岩初生同三歲既發燒都唔同,有 ...

無睇過原句
不過佢應該係想表達小朋友發燒反應唔同,除左睇幾多度,要睇埋反應係點
大人38度已經頭重腳輕,好辛苦
小朋友可能39度都重係跳脫活潑

複式洋房

tiff1228 發表於 23-10-5 02:28
無睇過原句
不過佢應該係想表達小朋友發燒反應唔同,除左睇幾多度,要睇埋反應係點
大人38度已經頭重腳輕 ...

大宅

小朋友唔同架~37點幾已經係發有燒㗎喇,之後慢慢大個,標準又會唔同左架啦

大宅

發燒唔計年齡 , 耳探 over 38 一律當發燒 . 37.5 以上開始留意
小朋友身體抵抗力冇咁好, 控制溫度能力差, 要睇緊D, 主要concern 退唔退燒, 飲食, 活動能力

大宅

我個仔1歲大
上個月發到38.6 醫生都話佢發高燒了 擔心死我
然後診所個姑娘話 方便啲睇嘅話 建議搵啲可以揀唔同年齡嘅探熱器 佢叫我去買百靈

大宅

ccbb907 發表於 23-10-6 14:51
我個仔1歲大
上個月發到38.6 醫生都話佢發高燒了 擔心死我
然後診所個姑娘話 方便啲睇嘅話 建議搵啲可以揀 ...
係呀~百靈嗰隻係探之前可以揀唔同年齡嘅group,好似係3個月內、3歲內咁樣,3歲後就同大人標準一樣。噤樣一睇就知小朋友發燒發成點囉

大宅

AirLoretta 發表於 23-10-9 01:22
係呀~百靈嗰隻係探之前可以揀唔同年齡嘅group,好似係3個月內、3歲內咁樣,3歲後就同大人標準一樣。噤樣一 ...
yes yes
個仔少少發燒定係好嚴重 都唔使記實啲數字
因為百靈嗰支個mon會有顏色
一見到黃色或者紅色 我就即刻帶個仔睇醫生

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊