自由講場

跳至

首頁

尾頁

侯爵府

kmbb519 發表於 23-10-5 16:34
我剩係唔想條街冇哂垃圾筒, 極唔方便

等睇到時成街垃圾

禁止訪問

大宅

yinjaiBB 發表於 23-10-5 09:57
有幾多真是去了環保?
屋苑好多清潔姨姨最終把所有分類的掃落一個大袋,其實最終都是落堆填區。
以前有媒體 ...

認同,我分類,但最後都係去咗堆填,得個樣

大宅

回覆樓主:

為地球,為下一代做多少少都唔得?
香港係環保上已經好薄弱! 勁多自私既人,唔迫係唔會環保! 就算我洗好晒d野去recycle 都唔係1定去左回收!開始一定好唔慣,好似膠袋徵費咁! 習慣左就得啦!

子爵府

raytem 發表於 23-10-5 21:39
為地球,為下一代做多少少都唔得?
香港係環保上已經好薄弱! 勁多自私既人,唔迫係唔會環保! 就算我洗好 ...
唔係唔得,亦不是自私, 係要人買袋這方法更不環保

子爵府

華妹妹 發表於 23-10-5 20:40
等睇到時成街垃圾
香港d公屋一定亂甘掉到乜

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

Jessy 發表於 23-10-5 18:46
你拎到落去先知滿晒,根本無意思

我耐唔時都見有紙皮手推車在樓下,但真係唔知邊日幾點先會見 ...

我上次拎啲樽落去已經滿曬,又要拎返屋企

政府配套根本未做好,成日人地環保佢又環保,膠袋費又硬推全部益商家,如果收咗啲錢放去做好環保配套都話,點知唔係衹係任由商家亂收益商家,做得好差好差囉

侯爵府

miko.c9 發表於 23-10-5 20:46
到時要將所有外賣袋、街市袋扔入為環保大量生產既收費膠袋

侯爵府

aigoma 發表於 23-10-5 21:56

agree.

子爵府

回覆樓主:

我寧願叫我一年比多幾佰蚊垃圾費.唔好叫我用佢D收費袋逐件計.一陣又話大件垃圾要買個收費label 收錢.好鬼擾民.到時我掉大垃圾時實搵封箱膠捆綁式拼埋幾件大垃圾變成一件超大垃圾一次掉. 擾我時我又擾返佢.累鬥累

Jessy    發表於 23-10-7 03:16

子爵府

2024年龍年勳章

cheung2013 發表於 23-10-5 14:15
政府垃圾袋一定係比普通嘅垃圾袋貴,獨市生意嘛,小數怕長計,收吓垃圾徵費政府一年又可以收多4億:money$$ ...

但分分鐘行政費呀;開條team捉人;都唔止用咗4憶呢。好似食環捉老鼠咁,一萬蚊捉一隻

大宅

aigoma 發表於 23-10-5 21:56

只有錢才會有推動力! 買垃圾袋就自然多左回收! 好似牛奶樽咁極少有人掉囉!如果膠樽加到2蚊一個市面一定會冇晒廢膠樽! 而家2毫子1個日日都見到排長龍去入!

子爵府

raytem 發表於 23-10-7 02:09
只有錢才會有推動力! 買垃圾袋就自然多左回收! 好似牛奶樽咁極少有人掉囉!如果膠樽加到2蚊一個市面一定 ...
要買膠袋掉垃圾就已經唔環保,膠袋徵費,叫人用少個膠袋,轉頭叫人買垃圾袋…假環保
公屋就有袋派,又多回收箱、又有廚餘機,公平些.係未其他住屋都應該有這些配套先再推行垃圾徵費?

牛奶樽當然少人掉,咁多地點可回收,又確保順利回收.
你都識講 $0.2個日日排長龍,樓下回收箱冇錢都常爆滿,即不是市民不肯做回收,係未先增加回收站先?

珍珠宮

減齡達人勳章

ilovepizza 發表於 23-10-6 03:04
但分分鐘行政費呀;開條team捉人;都唔止用咗4憶呢。好似食環捉老鼠咁,一萬蚊捉一隻
...

製造就業機會, 降低失業率

大宅

aigoma 發表於 23-10-7 08:07
要買膠袋掉垃圾就已經唔環保,膠袋徵費,叫人用少個膠袋,轉頭叫人買垃圾袋…假環保
公屋就有袋派,又多回收 ...

政府做得差,你講得啱,極之認同! 不過如果樣樣野都等到做得好,做得到先至黎做,咁睇怕世界末日都唔會做到!

而家都要自己買膠袋架啦,遲d公屋戶都要買膠袋係一視同仁,咪重公平!比錢有付出心態一定唔同, 自然肉尺掉少d。

鬧係鬧政府回收做得極差而唔係膠袋徵費, 好似香港人自己研發回收包裝飲品盒都要為難佢地, 佢地可能搬去新加坡去同人地搞環保咪仲嬲! 我都極不滿意架, 不過一樣還一樣,我們做多少少,辛苦少少都為下一代啫。

子爵府

raytem 發表於 23-10-8 11:18
政府做得差,你講得啱,極之認同! 不過如果樣樣野都等到做得好,做得到先至黎做,咁睇怕世界末日都唔會做 ...
內的已處理不好,外的會好嗎?
你覺得有錢人會肉斜個袋嗎?
垃圾徵費唔怕俾,但只叫人買垃圾袋去解決問題,係擾民!
公屋戶不只免費袋,回收箱常有人清理,又有廚餘回收機,配對非常好,未徵費,人已自動自覺拿去樓下廚餘入落部機,係減少咗垃圾,餘下的垃圾入袋放門口,會有清潔工去每戶收。公平?點解唔可以多些地方有這些配套先?
無啦啦硬要人用多個膠袋
有時路過垃圾站見啱用都拿去,到時全部包住晒貼晒紙掉真係變垃圾
(講為下一代,夠日本核廢水毒)

男爵府

crazypaper 發表於 23-10-4 08:00
最多垃圾屋出現在公屋

好恐怖,到時東張大把垃圾屋

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊