自由講場

跳至

首頁
34567...10

尾頁

珍珠宮

回覆樓主:

非常好,污者自付,加多d

大宅

一定唔會
記得睇新閒話
已經同大陸幾間膠袋廠簽好約
你話政府層面有乜可能會推翻

除非大嘥鬼同綠嶺肯出嚟認錯
承認政策唔公平唔可行
政府再搵中央出面解約
個機會有幾大你話呢

本地市民只可以了解
大嘥鬼概念同實行
消費=浪費
唔好浪費要源頭減廢
切勿消費

打造零垃圾城市
回復本地綠色姿態

大宅

加菲貓3 發表於 23-10-3 22:00
其實我都唔知為咩,用一個膠袋,包住係市場得返哩既袋,本來可以再用來裝,依家變袋中袋。。。如果單講錢, ...

同意,冇啦啦要用$去買徵費垃圾袋,多餘,d垃圾係5會消失架!

girlbear    發表於 23-10-4 14:10
qoo888    發表於 23-10-4 12:35

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

KittyMelody1 發表於 23-10-3 22:18
垃圾徵費都算,政府帶頭搞分化,什麼綜援户,公屋户,三無户就可免費,反而納得最多稅既私家樓及屋苑要俾錢 ...

咪就係囉,永遠都係綜援戶/公屋戶果啲乜都唔駛比,政府不停鼓勵人向下流。
垃圾分類就算分咗,膠樽/紙根本好少地方回收,而家買嘢膠袋都仲可以用嚟裝垃圾,遲啲一定要買佢啲袋去裝,變相其他袋衹可以掉,非常擾民

子爵府

2024年龍年勳章 BK Milk勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

tequiero_ic 發表於 23-10-3 23:32
多鬼餘,佢地唔會製造垃圾ge

佢地多個名目賺錢,[代收垃圾]。
政府收一蚊,佢地收9毫.......

珍珠宮

ilovepizza 發表於 23-10-4 08:39
日本普通垃圾做分類扔,唔洗收錢

大前提係人哋懂自律

水晶宮

咁有冇諗過堆填區,遲早有一日都會爆滿? 係咪繼續要搵新堆填區?

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 美好大世界2017勳章 認識瑞士牛牛第四回 認識瑞士牛牛第一回 DHA勳章 畀面勳章

區區6, 要SUPPORT到先好

公司附近的6 CLOSE咗, 現在只限周一係街度回收。唔係唔想做好,但要放一個星期回收品,都係費時。

屋企個區6, 收7時。過咗時間可以放入筒度,但個窗口係細。

我唸下年4月, 大把人會係晚上, 放D回收物係6門口, 到時又會有阻街的場面

子爵府

2018母親節勳章 瞓得好勳章 開心吸收勳章 認識瑞士牛牛第三回 認識瑞士牛牛第一回

難推翻啦,膠袋印好晒,出晒廣告。如果推翻,政府咪好瘀

珍珠宮

回覆樓主:

如果中央話唔再比香港回收品入境,香港全部回收品自已堆填,或區區建多個焚化爐係迷覺得好啲呢?唔好覺得大陸永遠要為香港埋單先得假。

公爵府

she007 發表於 23-10-3 21:42
好多國家都做回收,我覺得香港人真係要由細就教,而家做宣傳啲人仍然係咁冇公德心。
...

好老實講,做咗好多年教育。成功嘅話其實應該見到功效。 但教育成效喺香港係好唔明顯。
我自己都親身聽過一啲嘅行為,另外有聽我一啲從事環保行業嘅朋友分享。 以幼稚園小朋友為例,學校自細已經教分類,重用,唔好浪費。但係小朋友返到屋企想實踐呢一套行為,係會受到家長嘅阻撓(特別多是來自爸爸),因為會令到成件事麻煩咗。 咁喺學校努力做教育,但係家長又要佢哋行另一套嘅情況之下,環保教育就只能夠變成口說一套,行為又係另一套⋯⋯
至於點樣可以教育到大人環保? 我覺得呢一步更加困難⋯⋯ 叫佢哋用少支飲管都嘈到拆天啦⋯⋯

公爵府

olkan 發表於 23-10-4 07:57
台灣開初都勁多人反對,到依家都接受了,掉垃圾同分類品係不同日子收。雖然都有唔自律嘅人,普遍已習慣了 ...

係呀,台灣同內地人都已經習慣咗,應該仲有其他國家都係。 香港其實已經行得比其他人慢

侯爵府

如果實施時好大問題又解決唔到, 就可能會暫緩跟住停埋

之前好多屋苑模擬試行過呢個垃圾收費, 擾民到不得了。啲垃圾袋咁貴, 大把人掉嘢落街, 攞落街堆在垃圾桶旁。你撤走街上的垃圾桶, 啲人咪堆在原本垃圾桶個位, 除非裝監控, 裝又話冇私隱, 咁點實行

翡翠宮

KittyMelody1 發表於 23-10-3 22:18
垃圾徵費都算,政府帶頭搞分化,什麼綜援户,公屋户,三無户就可免費,反而納得最多稅既私家樓及屋苑要俾錢 ...

就係囉
㸃解要分化呢?
根本可以同時執行
冇必要分批進行

侯爵府

回覆樓主:

又係嗰班人有豁免唔使收
唔合理

伯爵府

naicha 發表於 23-10-4 10:10
如果實施時好大問題又解決唔到, 就可能會暫緩跟住停埋

之前好多屋苑模擬試行過呢個垃圾收費, 擾民到不得了 ...

人地台灣日本韓國行得好成功,可以參考,韓國就有舉報制度,好有效。至緊要市民肯配合,無話唔得

子爵府

其實唔係好明日後點掉垃圾,我家後樓梯掉個垃圾門,其實掉左都唔知有冇用「徵收膠袋」啦!

男爵府

2023年兔年勳章

我覺得宣傳癈物分類回收,循環再用,按每户每月回收所得按數量或重量取獎賞,取購物卷或可扣減電費水費,比較起垃圾徵費更好

qoo888    發表於 23-10-4 12:38

珍珠宮

moma1023 發表於 23-10-4 10:09
係呀,台灣同內地人都已經習慣咗,應該仲有其他國家都係。 香港其實已經行得比其他人慢
...

有啲西方國家,美其名自己環保,其實將啲回收品、垃圾運到東南亞棄置。加拿大試過偷偷運洋垃圾去菲律賓棄置,被菲政府發現,要求加拿大攞返,如果唔係,就將啲垃圾運返加拿大近海域傾倒,加拿大先死死氣收返啲垃圾。

早前大陸唔肯回收無賴美國廢品,反而俾美國鬧 ,大陸好早已經同美國講,n年唔會收,美國自己唔預備回收設施,反而強行要人收,正衰格。

水晶宮

josephinelhw 發表於 23-10-4 07:47
我都係住底層,已經好擔心到時啲人將廚餘個啲倒落廁所就,好驚倒灌..

相信會有人將啲垃圾周圍掟㗎啦,隨時見冇人就掟晒去後巷

首頁
34567...10

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊