自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

下兩星期會去九寨溝、黃龍,看過天氣預測溫度大約係10-18度,會帶 columbxx 抓毛防水兩用外套。 因我怕凍會帶定羽絨背心做不時之需。已經叫醫生開了一般的平安藥和預防高山症, 要在到達3000m前兩天開始食。 自己會帶d 得力素能量糖。

想請教還要注意什麽? 多謝分享, 謝謝!

男爵府

回覆樓主:

到時去到買定罐氧氣,覺得頭痛想嘔就吸下,充足睡眠......其實唔係個個都有高山反應,放鬆

公爵府

Happy8861 發表於 23-10-8 21:40
下兩星期會去九寨溝、黃龍,看過天氣預測溫度大約係10-18度,會帶 columbxx 抓毛防水兩用外套。 因我怕凍會 ...

2000至3000m吾算好高,我上次去沒有高山反應,食定藥打底應冇事

男爵府

有𣑲葉看未?

瑪瑙宮

下兩星期會去九寨溝、黃龍,看過天氣預測溫度大約係10-18度,會帶 columbxx 抓毛防水兩用外套。 因我怕凍會 ...

跟团吗?通常会落雨

男爵府

cew 發表於 23-10-8 22:34
2000至3000m吾算好高,我上次去沒有高山反應,食定藥打底應冇事
其實有血壓高和心律不正是否適宜去?

侯爵府

去到食紅景天,覺得呼吸唔暢順,就唔好再上,量力而為,好安全

翡翠宮

減齡達人勳章

回覆樓主:

九寨溝冇乜高山反應的,黃龍就有少少,到時去到買個充氣氧氣包囉,唔洗太緊張嘅。呢兩個地方喺四川嚟講算小兒科了

侯爵府

想打好個底, 預防高山反應, 可考慮食紅景天 (藥丸裝), 最好出發前兩星期開始食。我去九寨溝同年頭去西藏都有食, 西藏團開茶會果陣, 全部團友都交流咗要食定紅景天, 結果除咗一個後生仔有少少頭痛, 個個都冇咩唔舒服。

我地食北京同仁堂的, 夠時間可以淘, 淘寶有同仁堂正品。想快亦可以去 iHerb 買其他品牌的, 香港藥房買比較貴。

水晶宮

10度係一早一晚, 日間如果冇風唔會好凍, 唔洗擔心

黃龍唔係好高海拔, 只要慢動作, 慢慢適應, 未必有高反

琥珀宮

唔好一路行,一路講嘢,平均步伐行上去,唔好快,避免高山症。

我係朋友推薦下,買高拔適食,貴但幾好,完全冇不適。

行山上會熱,唔好著咁多衫。

水晶宮

回覆樓主:

其實唔係好高的

瑪瑙宮

irisf 發表於 23-10-8 22:35
有𣑲葉看未?

什么144498

伯爵府

回覆樓主:

我係出發前一星期飲定红景天,黄龍有少少頭疼但唔使食止痛藥,同行嘅頭疼較强烈,食咗止痛藥已無事,反而對脚好攰去咗按脚,九寨溝毫無感覺喎。

伯爵府

記得10 +年前去,
好辛苦,
要買氣樽吸,
酒店飲食麻麻,
唔係好enjoy,
希望多年後有改善

大宅

回覆樓主:

跟團?我覺得唔需要食定,總之唔好跑,慢慢慢動作,係初初直飛黃龍時有啲唔適應,會有啲氣喘,過兩日就習慣晒,都視乎體質,中年女士差啲,細路同男人冇咩點

珍珠宮

我去九寨溝無高山症。無去黃龍。

但係去四川其他山區(估計海拔有3000米)露營,有出現高山反應,放慢動作就無事。當時係騎馬出行,所以無大影響。當時唔知道要為高山症準備。

後來去西藏旅行前就做足準備功夫,提早服用紅景天(我係直接搭飛機去拉薩)。

公爵府

好媽媽勳章

回覆樓主:

我9月底去完,我係跟團車去,但無跟個圍的行程,只係跟車,導遊話正常嚟講,九寨溝係唔會高反,因為海拔未算好高,而且九寨溝係好多樹木同植物,會有足夠的氧氣,所以高反機會好低

黃龍海拔再高過九寨溝大約1000米,差不多海拔4000米,而且要全程行落山,官方話要行5公里,但我覺得唔只行咗5公里,所以會比九寨溝容易有高反,我去九寨黃龍嗰幾日病咗,中咗covid都唔知,有少少燒同手軟腳軟,去黃龍嗰日因為好早起身,本身又感冒,真係驚自己會高反,所以有人上車推銷防高反口服液我有買,飲咗先上山,一路上都行得趕,仲見到有救援隊上山救人,不過最後我無事

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 開心吸收勳章

咁啱嘅,我都係下兩個禮拜自由行去成都九齋溝同黃龍

Happy8861    發表於 23-10-13 18:12

大宅

記得帶定多啲panadol , 以備不時之需

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊