論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

大宅

除咗計晒啲假期人工,買回程機票,仲有咩要做同注意?政府有冇咩表要填?同埋回程機票日子有冇限完約計幾多日內之類?謝謝

大宅

回覆樓主:

咩原因唔續?要睇下使唔使俾遣散費/長期服務金。

伯爵府

2023年兔年勳章 BB防敏心得分享勳章 開心吸收勳章 美好大世界2017勳章 DHA勳章 陪月勳章 BK Milk勳章

happymina 發表於 23-10-15 21:47
除咗計晒啲假期人工,買回程機票,仲有咩要做同注意?政府有冇咩表要填?同埋回程機票日子有冇限完約計幾多 ...

最緊要簽妥離職文件和機票,而她是不肯續約,即是當佢辭職,準備一封辭職信俾她簽署,免得有長期服務金有爭議。

伯爵府

2023年兔年勳章 BB防敏心得分享勳章 開心吸收勳章 美好大世界2017勳章 DHA勳章 陪月勳章 BK Milk勳章

happymina 發表於 23-10-15 21:47
除咗計晒啲假期人工,買回程機票,仲有咩要做同注意?政府有冇咩表要填?同埋回程機票日子有冇限完約計幾多 ...

另外,記得通知入境處她於邊日離職,你可上入境處網有得下載有關表格填妥。

回程機票一般在離職日14日內或之前日子。

大宅

shirley_chiang 發表於 23-10-16 08:16
最緊要簽妥離職文件和機票,而她是不肯續約,即是當佢辭職,準備一封辭職信俾她簽署,免得有長期服務金有 ...

佢一早講咗做埋呢份約唔做,係咪咁都要寫信俾佢簽?要寫咩內容同用咩語文?長期服務金係咪未做滿五年就唔需要俾?駛唔駛寫埋有關無服務金嘅內容入封信?

大宅

shirley_chiang 發表於 23-10-16 08:19
另外,記得通知入境處她於邊日離職,你可上入境處網有得下載有關表格填妥。

回程機票一般在離職日14日內 ...

回程機票係咪問咗佢想邊日走幫佢買會好啲(唔俾現金佢)?一般返印尼單程最平幾錢左右?

伯爵府

happymina 發表於 23-10-16 15:49
佢一早講咗做埋呢份約唔做,係咪咁都要寫信俾佢簽?要寫咩內容同用咩語文?長期服務金係咪未做滿五年就唔 ...

用英文寫,大家都較易明白。如果未滿5年應該冇長期服務金,但如果你不再請人,佢做滿3年,你就要俾遣散費。睇吓你是什麼情況,先再決定是否加入無服務金內容在信中。

伯爵府

happymina 發表於 23-10-16 15:51
回程機票係咪問咗佢想邊日走幫佢買會好啲(唔俾現金佢)?一般返印尼單程最平幾錢左右?
...

回程機票要睇邊日出發才知價錢和去邊個地方。我舊姐姐今年5月返印尼泗水,坐星航包25Kg 行李,需要轉機一次,$26XX。

大宅

佢一早講咗做埋呢份約唔做,係咪咁都要寫信俾佢簽?要寫咩內容同用咩語文?長期服務金係咪未做滿五年就唔 ...

如果係佢自己話唔做,你不用俾遣散費or長期服務金。

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 Poo得好勳章

總之叫佢補返份resign letter比你
放下自在

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊