想生BB

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

第一胎時咩都唔識,以爲做左婚前檢查(家計會)正常就以爲自己正常。到想生小朋友,試左8個月未成功開始意識要去婦科檢查。點知自己係多囊卵巢,所以醫生開左排卵藥比我,食左唔記得係第3定第4個cycle先中左,大仔係2022年7月順利出世~
剛好大仔一歲左右,公司保險剛好有體檢,所以我就順道做左個婦科檢查。醫生一照就問我平時月經準唔準,我話唔多準每次到會遲,但我知我有多囊,醫生都話係,一照就睇到。
可能生完肥左好多所以嚴重左,加上第一胎我都試左3~4個cycle先成功,所以我一收到體檢報告就去睇醫生開排卵藥再滿滿試,驚喜係第一個cycle就中左啦~

其實對於第一呢個cycle我抱唔太大期望。因爲剛好撞正打風同假期,到我睇醫生食藥時已經係經期最尾一日,醫生到有叫我下個月先試,最尾一日食作用不大了,正常係要經期第2日開始連續食5日。
其次,我每日用試紙check排卵唔多覺得有加深,我係自己計反排卵期前後Do左一次就算~當然,宜家睇番整月先有見都9月16-18號係有少少深色。
剛好係排卵期内我要去台灣參加婚禮,自己一個去,心情好輕鬆愉快,周圍飲飲食食,以致我反香港後肚脹賬唔舒服左幾日宜家回想,可能心情愉悅加上無抱有期望,所以就中左啦~~

所以好想鼓勵各位姊妹要放鬆心情同及早就醫,對症下藥好過自己吾開心問點解自己吾中,其實吾check過無人會自己子宮情況係點。最後祝大家心想事成

男爵府

回覆 THREESEVENT 的帖子

我試開中醫,加輔助專科是可有效的。當年蘇晶醫師和陳健萍教授。不是每個人夾倒,輔助IVf , 保針至少15至18萬

大宅

回覆 THREESEVENT 的帖子

恭喜你!請問多囊懷孕期間有無咩要特別注意?

複式洋房

回覆 Adrio77 的帖子

當初我吾知自己有多囊,月經不順以為係我夜訓飲食不健康,都有睇過下中醫,但我比較懶吾想煲藥同介口睇左陣就無睇啦~

複式洋房

回覆 一家一 的帖子

無,照飲照食

男爵府

我都想準備有小朋友,我都係多囊
月經都唔規律咁來要食藥先來
有時佢唔識自己來,婦科醫生叫我做多d
順其自然

男爵府

THREESEVENT 發表於 23-10-19 11:53
第一胎時咩都唔識,以爲做左婚前檢查(家計會)正常就以爲自己正常。到想生小朋友,試左8個月未成功開始意 ...

想請問一下你係邊睇醫生?我都有多囊,想睇下醫生,睇下佢可唔可以開排卵藥

複式洋房

回覆 HFGL 的帖子

呂桂英醫生

複式洋房

我都係多囊,不過就無你咁好彩,本身已經睇開中醫,但係加埋年紀大,試過兩次流產都係無胎心,最後係寶德做試管和PGT先成功到

禁止訪問

男爵府

THREESEVENT 發表於 23-10-24 09:06
回覆 HFGL 的帖子

呂桂英醫生

謝謝你

男爵府

THREESEVENT 發表於 23-10-24 09:06
回覆 HFGL 的帖子

呂桂英醫生

但我想問,應該打去預約醫生,係應該講睇咩檢查好?普通婦科?因為我同你一樣都係多囊,我都想試食排卵藥

複式洋房

QAQPP 發表於 23-10-25 13:30
可以自已生,點解做試管?

醫生話多囊和年紀大,胚胎容易異常,如果我唔想再小X就要做,年紀上也要追時間

複式洋房

回覆 Kimmyky0808 的帖子

恭喜你最後成功如願

複式洋房

回覆 HFGL 的帖子

你同姑娘講做普通婦科檢查就得,入去見醫生你就同番醫生講你的情況,會幫你照超聲波睇你子宮的情況,D機好清睇得好清楚,呂醫生好好人你有咩吾明問就得~~

男爵府

THREESEVENT 發表於 23-10-30 09:21
回覆 HFGL 的帖子

你同姑娘講做普通婦科檢查就得,入去見醫生你就同番醫生講你的情況,會幫你照超聲波睇你 ...

想問下咁樣大概幾多錢

複式洋房

回覆 HFGL 的帖子

1000左右,藥另計

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊