自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

可愛教主2 發表於 23-10-19 23:02
咁要什麼成績才有dean list? 攞到嘅人幾多percent%? 咁樣同1st hon, 2nd upper有咩分別 ?會唔會有獎學金? ...

Dean List 冇獎學金㗎

大宅

rose-mag 發表於 23-10-20 07:11
Dean list只要GPA到某個分就有,但1st Hons係要計晒咁多年分數,畢業時最top果幾個至有,難好多好多。我自 ...

小女就係1st hon 畢業,見工時成績表拎出來,都有人讚下,印象加分

我女話:
1st hon係最top嘅一批學生
2nd就次一等
3rd再次一等
佢話佢D同學少數人會冇hon,競爭都大

子爵府

Top 10%

attach1/tmp/phpTW4QWt

伯爵府

Kittymummy 發表於 23-10-20 11:42
多謝ee 佢唔係好叻既人,不過勝在勤力補救。
你女讀邊科?

水晶宮

RoseRose1980 發表於 23-10-20 12:13
你女讀邊科?

Maths & stat

水晶宮

天貓 發表於 23-10-20 11:44
你個女咁叻嘅

唔叻唔叻,只係勤力搭救,多謝ee

子爵府

rose-mag 發表於 23-10-20 07:11
Dean list只要GPA到某個分就有,但1st Hons係要計晒咁多年分數,畢業時最top果幾個至有,難好多好多。我自 ...

請教1st hon 2nd hon master系唔係同degree一樣計法?

珍珠宮

牛年勳章

回覆樓主:

HKU Dean's List 其實唔難攞,一般學科CGPA 有3.6就有dean's list, 如果畢業時仍keep到3.6就有 1st class honour。

王國長老

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 有「營」勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 王國長老 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

ychan^ 發表於 23-10-19 21:07
請教1st hon 2nd hon master系唔係同degree一樣計法?

我冇讀到Master,身邊識人有,但冇問過佢地有冇類似,因為覺得讀到Master畢業已經係好叻。
花旗太太生活在花旗國,留意時差,你問我未必即時答到。

男爵府

granja 發表於 23-10-20 08:12
你果邊駛唔駛幾年內唔可以有科目低過某一分數至可以有first hon?

基本上一科低都應該拉到冇左first hon

男爵府

Kittymummy 發表於 23-10-20 11:42
多謝ee 佢唔係好叻既人,不過勝在勤力補救。

我個仔又唔叻又唔勤力,我只希望他攞到Second Hon up 就算了

大宅

2024年龍年勳章 2024勳章

我覺得First hon 好難。當年有人「經過」畢業,有人first hon ,未畢業已有公司recruit咗,到而家 「經過」係自顧自人士,first hon 家庭主婦。

大宅

ychan^ 發表於 23-10-20 13:07
Master有無分hon、點分hon,估計唔同大學唔同學系都有唔同?

印象中我讀書個學系當年taught master只係分有無distinction、合格同唔合格,係無分hon的。Research master (MPhil)就更加淨係得係咪satisfactory。

子爵府

CathyLss 發表於 23-10-20 17:25
Master有無分hon、點分hon,估計唔同大學唔同學系都有唔同?

印象中我讀書個學系當年taught master只係分 ...

哦 master系無 hon.
如果master 有Distinction 已經系勁!
謝謝解答

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

咁要什麼成績才有dean list? 攞到嘅人幾多percent%? 咁樣同1st hon, 2nd upper有咩分別 ?會唔會有獎學金? ...

我9x年代都有dean list wor

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

入到dean’s list嘅人,基本上一早已得過唔同嘅獎學金

大宅

ychan^ 發表於 23-10-20 17:32
哦 master系無 hon.
如果master 有Distinction 已經系勁!
謝謝解答
應該有學系都有分distinction、2nd up/low之類,不過我無太留意,我估distinction應該同1st hon差唔多掛。又見過有外國PhD同MPhil pass/fail以外都有分distinction,所以都真係要睇學校睇學系。

伯爵府

Dean list 易過first hon
Dean list 約頭10%,First Hon差唔多考第一先有

珍珠宮

CathyLss 發表於 23-10-20 17:25

印象中我讀書個學系當年taught master只係分 ...

我當年讀master係冇分hon㗎, 不過唔知而家仲係唔係咁

珍珠宮

Charlotte_mom 發表於 23-10-20 17:50
我9x年代都有dean list wor

咁我都係 不過真係冇發覺有呢樣嘢喎

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊