自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

有沒有向老板/上司講離職原因?抑或是只遞上辭職信?

公爵府

bobo-chan 發表於 23-10-20 14:21

禮貌上搵藉口都要講兩句,好來好去。

瑪瑙宮

試用定長工, 都唔會講真正原因

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 hashtag影視迷勳章 開心吸收勳章

回覆樓主:

尊重人都會簡單提下, 話自己搵到近啲屋企/更適合嘅工作, 人哋都會明嘅。好離好去, 世界好細, 你唔知幾時會撞返

琥珀宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 認識瑞士牛牛第三回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章 15週年勳章

moma1023 發表於 23-10-20 14:31
禮貌上搵藉口都要講兩句,好來好去。
同意, 不過我宜家都處於呢個情況上面.....
想離開份PART TIME轉FULL TIME

公爵府

la_source 發表於 23-10-20 15:28

你呢啲case直接講都得

琥珀宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 認識瑞士牛牛第三回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章 15週年勳章

moma1023 發表於 23-10-20 15:46
你呢啲case直接講都得
係但係都難開口因為始終都做左一段時間同大家有感情!
加上當時佢地都有問過我,會唔會快閃~

子爵府

都唔會既!你話等錢洗,想做份長工揾多點錢,合理吖!
我們的房子愈來愈大  但家庭成員愈來愈少     
生活愈來愈方便  時間卻愈來愈少
更多的學位   但常識更貧乏     更多的知識 判斷力更少
愈多的專家   但愈多的問題     愈多的藥 但健康愈差
我們登陸月球又回到地球  卻難跟鄰居打個招呼
我們的科技愈來愈發達  但溝通卻愈來愈少    我們變得太重視量  而忽略了質    深厚的利益但淺薄的人際關係

寶石宮

大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

回覆樓主:

佢一定問, 不過一定唔會亂講

大宅

佢問咪講囉,唔想講真相咪是但講個理由,試用期過咗未都係咁講,冇關係

男爵府

la_source 發表於 23-10-20 15:28

我反而想 Full Time 轉 Part Time

珍珠宮

Nancy20090615 發表於 23-10-20 14:31

對的,點都要講原因。
應該line manager搵你或者hr都會,因為始終時間太短,佢哋都要了解什麼導致resign決定,但你都唔會講真正原因㗎啦

琥珀宮

小馮 發表於 23-10-20 20:41
我反而想 Full Time 轉 Part Time

加油

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

睇係咩原因
試過冇講
不要從別人的嘴裡去認識我

大宅

問到先講,最簡單一句份工唔適合自己就可以

水晶宮

Nancy20090615 發表於 23-10-20 14:31

我都唔會講真正原因,有些原因 eg 人事上、環境上、待遇上….,根本講嚟都冇用…,講出嚟,又唔知人點諗你。

珊瑚宮

回覆樓主:

咁原因到底係咩?
如果係“你個口好臭” 當然要諗清楚要點包裝至好講

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊