自由講場

跳至

首頁

尾頁

洋房

請教一下大家,在學S位泊位時入R後退後時請會唔會chok吓chok吓,可能腳制控制唔好,有時會踩停㗎車,不過泊完沒出界。

如果學牌時會唔會因為一時快啲一快啲吓同有時停咗下車,而唔合格㗎?

寶石宮

大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

回覆樓主:

chok chok下係你控制問題喎

侯爵府

牛年勳章

問返你教車師傅

洋房

糯米米糍 發表於 23-10-21 10:10
問返你教車師傅

我有問師傅,佢只係講要車慢軚要快!我以我覺得車慢的速度泊完,完全沒出界,教車師傅都係話覺做唔到車慢軚快,然後又叫我試過就出現太快踩一下腳制搞到我車停咗下又鬆腳制車,一直俾師傅話太快太快,我出聲問點先覺得慢?佢話你要車慢先有時間扭軚唔泊出界,但問題我以我覺得慢的速度泊到S位沒出界,之後佢一直都同我講車慢軚快,俾佢一直話,我依沒信心就出現架車停吓停吓咁退入去

侯爵府

牛年勳章

棍定自?棍就壓低個極力子,吊住控制慢速,對手扭快啲就得。
自嘅更簡單,後車時全程只出現適當地鬆break,而唔係踩break,因為泊緊車正常腳係全時間喺break上面而你要控制鬆多鬆少。至於軚,扭軚時要快唔好慢慢扭,最後回軚時都係,鬆少少break俾架車好慢咁溜

洋房

糯米米糍 發表於 23-10-21 14:34
棍定自?棍就壓低個極力子,吊住控制慢速,對手扭快啲就得。
自嘅更簡單,後車時全程只出現適當地鬆break, ...

看學自動波,我踩腳制入R波鬆手制,再鬆少少腳制㗎車發出咔咔聲唔郁,再鬆又唔郁又咔咔聲,又再鬆就退好快?唔知點解,系唔系我唔好踩盡腳制入R波.

侯爵府

牛年勳章

waltze2014 發表於 23-10-21 14:51
看學自動波,我踩腳制入R波鬆手制,再鬆少少腳制㗎車發出咔咔聲唔郁,再鬆又唔郁又咔咔聲,又再鬆就退好快 ...

咁師傅無講點解?有聲可有唔同原因,架車係舊式手制?make sure手制有冇完全鬆晒,另外brake有聲可能同brake皮或brake碟有關,未必關你事喎,轉波係踩盡brake的

男爵府

waltze2014 發表於 23-10-21 14:51
看學自動波,我踩腳制入R波鬆手制,再鬆少少腳制㗎車發出咔咔聲唔郁,再鬆又唔郁又咔咔聲,又再鬆就退好快 ...

可以叫師傅換過第二部車俾你試吓嗎?

如果換車解決到就係車嘅問題,解決唔到就應該係你技術問題。加油

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

Kate111 發表於 23-10-21 16:14
可以叫師傅換過第二部車俾你試吓嗎?

如果換車解決到就係車嘅問題,解決唔到就應該係你技術問題。加油

好似係車問題多啲喎~
大力理財篇 之 子女理財!

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3868590&extra=page%3D1
買基金真係好傷
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3294843&extra=page%3D1

大宅

waltze2014 發表於 23-10-21 09:40
請教一下大家,在學S位泊位時入R後退後時請會唔會chok吓chok吓,可能腳制控制唔好,有時會踩停㗎車,不過泊 ...

我第一個衰師傅教就係教你鬆一下踏一下,所以會chok chok吓,我練了好多次又上網睇片,自己才知道,原來係踏平一半,慢慢流後,不用chok chok吓,就成功了,你找多個師傅練習吓,比較其他師傅教法。

大宅

回覆樓主:

補鐘用其他車試吓,同埋會唔會著太厚底鞋,感覺會無咁靈敏,我都係駕院學車,1 take pass,我都遇過你chok吓chok吓既問題

洋房

vinteresa 發表於 23-10-21 16:28
我第一個衰師傅教就係教你鬆一下踏一下,所以會chok chok吓,我練了好多次又上網睇片,自己才知道,原來係 ...
我今日試咗你一個方法,同買咗幾對薄襪同薄低鞋,真係真係唔chok,只係有時停咗一停,好咗好多。同埋有同師傅講佢話睇下先(唔知佢睇吓意思係咩)。

珍珠宮

玩具勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章

我都係駕院學車,有啲緊張

洋房

jenniferzhu 發表於 23-10-22 21:47

(元朗駕院)我今日學車時遇到一情況,有㗎掃把佬一直同我平排,因要轉右佢又一直平排唔右速又唔減速,一直令我轉唔到右,最後要停車(因為前面系轉左的),等佢走咗師傅先叫我開車,當然心跳好快。

伯爵府

jenniferzhu 發表於 23-10-22 21:47

唔使驚 啱啱我一把年紀都1 take pass

珍珠宮

玩具勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章

waltze2014 發表於 23-10-22 23:18
(元朗駕院)我今日學車時遇到一情況,有㗎掃把佬一直同我平排,因要轉右佢又一直平排唔右速又唔減速,一 ...

係馬路行車真係要小心,仲要隨機應變

珍珠宮

mamasprits 發表於 23-10-23 06:44
唔使驚 啱啱我一把年紀都1 take pass

多謝你的鼓勵,希望我都可以遇到好師傅教我,一take pass

洋房

回來報告一下,10/31日,小弟1 take pass啦

男爵府

waltze2014 發表於 23-10-21 09:40
請教一下大家,在學S位泊位時入R後退後時請會唔會chok吓chok吓,可能腳制控制唔好,有時會踩停㗎車,不過泊 ...

我考個時,阿sir話無出界就pass

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊