自由講場

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

精緻種植勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

MLFF 發表於 23-11-1 20:34
如果可以將日本、韓國、中國提子同一標準做個測試報告,一目了然,顧客會清晰好多。
...

香港根本冇驗過,有一個視頻話24次就上咗新聞,仲傳完又傳,真相已經冇乜人理!

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 畀面勳章

食緊韓國大粒,甜,多汁,好大抽都只係68。

珍珠宮

bk2013 發表於 23-11-1 19:26
每吃一顆葡萄,就等於吃了24次農藥

官方已經闢謠,農藥冇超標,你覺得只係中國會落農藥,日本唔落就算啦!!
attach0/tmp/phpVc2knv

侯爵府

之前有報導話大陸呢d提子農藥嚴重超標,完全唔敢買黎食

我沒有很多朋友, 但有你們就足夠~~~我沒有很多錢,但我所擁有的東西已經比別人多~~~我沒有很多老公, 但有一個把我寵壞就已經足夠

珍珠宮

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 BK Milk勳章

cherry00yau 發表於 23-11-1 17:21
最近見到有國產香印既post,勾起條癮買左盒食,34蚊

自己之前都食過日本香印,有幾隻真係好好 ...

啱啱係珠海山姆買左2pack裝玫瑰香印,79.9,試左甜味啱啱好,大粒,皮薄唔厚,好多港人狂掃幾pack

珍珠宮

lovececing 發表於 23-11-1 22:30
之前有報導話大陸呢d提子農藥嚴重超標,完全唔敢買黎食

大陸官方話冇超標喎。

伯爵府

今日Aeon買左抽韓國既
只係$55
完全唔會食大陸提子

侯爵府

只食波子提,夠爽

水晶宮

BK Milk勳章

街市成日買,
甜,脆,
好好食

貴價生果我食
唔起

珍珠宮

2024年龍年勳章

回覆樓主:

根本所有國家嘅提子都用好多農藥,美國唔落農藥?日本唔落農藥?逢皮薄又甜嘅水果必定用勁多農藥,例如士多啤梨,驚就唔好食

翡翠宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章

bobomia 發表於 23-11-2 08:26
根本所有國家嘅提子都用好多農藥,美國唔落農藥?日本唔落農藥?逢皮薄又甜嘅水果必定用勁多農藥,例如士多 ...

以我所知士多啤梨所含嘅農藥no. 1, 仲要越大粒越鮮色越毒

象牙宮

whitebyKiKi 發表於 23-11-1 22:35
今日Aeon買左抽韓國既
只係$55
完全唔會食大陸提子
尋日買長野香印$80好靚好大抽,
日本買都差唔多價。

珍珠宮

2024年龍年勳章

alicemic 發表於 23-11-2 08:34
以我所知士多啤梨所含嘅農藥no. 1, 仲要越大粒越鮮色越毒

農藥最多蔬果名單2023

https://www.stheadline.com/food-safety/3212230/%E8%BE%B2%E8%97%A5%E6%9C%80%E5%A4%9A%E8%94%AC%E6%9E%9C%E5%90%8D%E5%96%AE202312%E7%A8%AE%E8%94%AC%E6%9E%9C%E6%9C%80%E9%AA%AF%E9%AB%92%E6%9C%80%E5%A4%9A%E8%BE%B2%E8%97%A5-%E5%8F%AF%E8%87%B4%E6%B7%8B%E5%B7%B4%E7%99%8C%E4%B8%8D%E8%82%B2-%E8%8F%A0%E8%8F%9C%E6%A2%A8%E4%B8%8A%E6%A6%9C

別墅

講得中肯,性價比黎講中國香印真係算正
中國香印同日本香印價錢差咁遠,成日拎兩者黎比真係好唔公平

男爵府

回覆樓主:

中國拎咗香印個種,但有唔少人抄黎種,結果市面有好多種唔同的中國香印,質素非常參差,普通人好難揀信得過的中國香印

其實怕農藥的話千祈唔好食士多啤梨,一來邊度種都會落好多農藥,二來士多啤梨特別難洗得乾淨,三來士多啤梨要連皮食

公爵府

2024年龍年勳章

kittylam 發表於 23-11-1 22:23
都要睇輻射要睇產地,日本輻射唔會影響健康,中國輻射一定劇毒即死 ,仲會覺得只係得中 ...
日本產特別高貴
啲水果樣樣都貴到死

水晶宮

2024年龍年勳章 牛年勳章 開心吸收勳章 hashtag影視迷勳章 大廚勳章

凌陵綾 發表於 23-11-2 11:14
日本產特別高貴
啲水果樣樣都貴到死
今年日本晴王平左好多, 之前3佰幾, 而家1佰幾就買到, 但都唔敢買住....

翡翠宮

2018復活節勳章 認識瑞士牛牛第一回 玩具勳章 畀面勳章 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

我去國內玩買過幾次,都係十幾元500克,係唔係同陽光玫瑰一樣,有一陣香味唔錯的。
一杯香茗,一卷書,偷得半日閒散;一抹斜陽,一壺酒,願求半世消遙。

大宅

ddkaka 發表於 23-11-1 21:55
幅射食物都唔驚,仲有咩其他食物好驚呢

大宅

cherry00yau 發表於 23-11-1 18:28
之前個post有jm話foodpanda個pandamart買最抵,34蚊就有一盒,我就係呢度買
我都買左, 質素上同之前Donki特價既日本香印差唔多, 幾抵食.

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊