自由講場

跳至

首頁

尾頁

公爵府

可唔可以分享下

公爵府

齋許願唔得,要擲埋聖杯先知得唔得。
擲唔到一定唔會實現。

公爵府

小華子 發表於 23-11-8 17:13
擲唔到一定唔會實現。

向觀音娘娘許左願再擲聖杯先知個願望成唔成功? 擲聖杯點為之接受? 係咪一正一反?

公爵府

擲唔到一定唔會實現。

我上星期去咗紅磡觀音廟許願,但沒擲聖杯啊! 同埋問賣寶衣嗰個姨姨,我現在向觀音娘娘許願,咁無論願望成唔成功都好,使唔使年尾還願, 佢話唔使, 如果願望未實現就出年再去拜過,再出年年尾還願

係唔係咁架?

別墅

可以跟你分享一件
大約5 6 年前有一位朋友走了, 我在紅磡觀音廟托觀音娘娘幫我帶一點東西給我朋友, 因他走的時候是用天主教方式, 我說我會燒野俾佢, 但那時太忙就忘了, 有一次他報夢給我嚇我, 我就第二天立即去燒, 之後朋友再有報夢是穿我燒的粉紅色衣服

我認為你可以向觀音娘娘求簽問事或許願, 通常都俾到答案你
當然祈求要誠心, 如果可以的話, 願望成真後再做功德, 例如捐錢給有需要的人/機構/動物機構以作感謝

公爵府

momovvv2 發表於 23-11-9 09:45
可以跟你分享一件
大約5 6 年前有一位朋友走了, 我在紅磡觀音廟托觀音娘娘幫我帶一點東西給我朋友, 因他走 ...

謝謝你的分享, 我非常誠心許願的,賣寶衣姨姨仲比左張紅紙我寫上向觀音娘娘想許既願望,夾埋落去份寶衣度拜完之後化寶。

公爵府

momovvv2 發表於 23-11-9 09:45
可以跟你分享一件
大約5 6 年前有一位朋友走了, 我在紅磡觀音廟托觀音娘娘幫我帶一點東西給我朋友, 因他走 ...

另外請問您點解要觀音娘娘幫您帶野給您朋友呢? 唔係就咁燒比妳朋友就可以咩?

公爵府

zoie_w 發表於 23-11-8 17:19
向觀音娘娘許左願再擲聖杯先知個願望成唔成功? 擲聖杯點為之接受? 係咪一正一反?
...

係呀!
其實要視乎你本身嘅業障、求咩願望、誠唔誠心、有無懺悔、合理、緣份。。。菩薩先會決定幫同唔幫。
觀音菩薩係我最合緣的,我每天會念大悲咒、普門品、心經,雖有感應,但不是每次都會成功。

後來我才發現誠唔誠心、有無大業障是最有影響的,所以平時要盡量多做功德,菩薩見到此人身上不太大業障正常都會幫忙。
上一注香都會實現願望。
如果此菩薩幫不到,可嘗試找另一位菩薩幫忙。

公爵府

小華子 發表於 23-11-9 12:18
係呀!
其實要視乎你本身嘅業障、求咩願望、誠唔誠心、有無懺悔、合理、緣份。。。菩薩先會決定幫同唔幫。 ...

我係有誠心、及有向觀音娘娘懺悔的。但至於夠唔夠緣份,有冇業障呢個我真係唔知道架!

做功德係指平時有幫助人嗎? 定係要做怨親債主嗰啲?

怨親債主我對上唔記得前年定上年, 做了三年了!

彩鑽殿

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 好媽媽勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 wyeth冷知識勳章 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 認識瑞士牛牛第四回 最關心BB問題熱投勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 HiPP勳章(1)

我之前都有去上環觀音廟,有時觀音寶誕都會去上香,後來換左班廟祝,要唔知入會定咩先可以上大塔香,之後冇去喇

彩鑽殿

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 好媽媽勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 wyeth冷知識勳章 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 認識瑞士牛牛第四回 最關心BB問題熱投勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 HiPP勳章(1)

擲唔到一定唔會實現。

以前新年去觀音廟祈福,多數係一次出勝杯,有年換左師傅,出左寶杯先出勝杯,嗰年真係麻麻

彩鑽殿

zoie_w 發表於 23-11-9 12:24
我係有誠心、及有向觀音娘娘懺悔的。但至於夠唔夠緣份,有冇業障呢個我真係唔知道架!

做功德係指平時有 ...

多啲行善積德可能有幫助

子爵府

zoie_w 發表於 23-11-8 17:10
可唔可以分享下

有,誠心誠意,買了供品,化寶,得唔得都有還神。大事就添塔香或燈油。

還有在廟內捐款。

公爵府

pomanlife 發表於 23-11-9 13:37
以前新年去觀音廟祈福,多數係一次出勝杯,有年換左師傅,出左寶杯先出勝杯,嗰年真係麻麻
...

請問你係去上環嗰間觀音廟先有聖杯擲嗎? 我上星期去紅磡觀音廟, 唔察覺有聖杯擲

公爵府

noel2010 發表於 23-11-9 13:47
有,誠心誠意,買了供品,化寶,得唔得都有還神。大事就添塔香或燈油。

還有在廟內捐款。

賣寶衣比我嗰個姨姨話, 今年由於我係年尾岩岩求願(我上個禮拜同觀音娘娘許左願), 我有問賣寶衣個姨姨,黎緊年尾農曆年前使唔使還, 姨姨話如果願望達成就即刻去還, 但如果未得既就唔使還住, 出年年頭再求過, 跟著年尾先還神

公爵府

pomanlife 發表於 23-11-9 13:37
...

請問咩係寶杯? 勝杯啊?

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

回覆樓主:

統計學上、1000人總有人成功的~
大力理財篇 之 子女理財!

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3868590&extra=page%3D1
買基金真係好傷
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3294843&extra=page%3D1

公爵府

pomanlife 發表於 23-11-9 13:38
多啲行善積德可能有幫助

每個月都會做自動捐款比慈善機構,持續左幾年, 平時見到有需要幫既人會幫, 幫有需要嘅人推門、讓座呢啲就一向都會做架喇

另外,最近自己開始注意自己嘅修為,待人處事, 盡量唔比自己心急,一急躁就好容易發脾氣,小說話,唔講無謂野,多說好話,低調

彩鑽殿

zoie_w 發表於 23-11-9 14:04
請問你係去上環嗰間觀音廟先有聖杯擲嗎? 我上星期去紅磡觀音廟, 唔察覺有聖杯擲
...

嗰時新年祈福見有架,不過係師傅擇杯

彩鑽殿

zoie_w 發表於 23-11-9 14:08
請問咩係寶杯? 勝杯啊?

如圖
attach1/tmp/phprrJGO2

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊