自由講場

跳至

首頁
23456...9

尾頁

珍珠宮

牛年勳章 玩具勳章 畀面勳章 大廚勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

pauline_c 發表於 23-11-11 19:55
有配套就唔麻煩,而家香港未有配套,只係得每星期自己攞去流動回收站,得星期六上午,唔係 anytime 放低, ...

講得好啱,我星期六仲要返長短週,每兩個星期先可以搭車拎去附近街站回收,如果去綠在仲要搭完車再行一段路先到,太唔方便喇

水晶宮

2024年龍年勳章 2018母親節勳章

Skytree1000 發表於 23-11-11 21:57
我會開始斷捨離,
不消費不買野,
就唔會制造垃圾

剛搬屋已斷捨離了50%,還有部份唔捨得掉(例如書本,小朋友幼稚園的勞作,有紀念價值的東西)

Skytree1000    發表於 23-11-12 10:29

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

celiacc 發表於 23-11-11 18:49
其實而家重有冇四色回收箱,以前附近有兩處有,現在唔知做咩唔見哂

好少有了
廣告話鼓勵d人拎去綠在區區
不要從別人的嘴裡去認識我

大宅

諗定垃圾放係邊最安全

水晶宮

大力大力 發表於 23-11-11 21:55
要自己搬去廢物回收處~

睇內容,要買標籤貼

2. 「按標籤」收費 若大型垃圾(如傢俬)未能放進指定垃圾袋,市民亦須為每件垃圾貼上指定標籤方可棄置,每個劃一收費11港元。

文章版權為新傳媒集團所擁有,原文請按: https://www.gotrip.hk/854760/?utm_campaign=GOtrip_ContentCopy&utm_source=Web-inventory&utm_medium=Content-Copy_GOtrip

如果沒有貼,當你亂棄置,罰款@$1500

水晶宮

小mama 發表於 23-11-11 19:45
如果較大型既垃圾又點處理?例如中型膠箱,大紙皮,壞電影又點呢?

要買標籤貼

2. 「按標籤」收費 若大型垃圾(如傢俬)未能放進指定垃圾袋,市民亦須為每件垃圾貼上指定標籤方可棄置,每個劃一收費11港元。

文章版權為新傳媒集團所擁有,原文請按: https://www.gotrip.hk/854760/?utm_campaign=GOtrip_ContentCopy&utm_source=Web-inventory&utm_medium=Content-Copy_GOtrip

如果沒有貼,當你亂棄置,罰款@$1500

伯爵府

虎到金來勳章

已經分類緊, 但存成個星期既在家, 真的很佔地方

子爵府

其實而家重有冇四色回收箱,以前附近有兩處有,現在唔知做咩唔見哂

呢啲回收箱你都唔好用了
根本都係送去堆填區
拿去綠在區區吧

珍珠宮

happy66 發表於 23-11-11 22:03
回收廚餘,多咗甲甴老鼠出來揾食

唔會,個廚餘回收機係密封設計,昆蟲動物入唔到去,連味道都唔會飄到出來。
attach0/tmp/phpDplCMt

子爵府

回覆樓主:

綠在區區有得回收嘅我已經全部回收,其他有用東西一是賣一是送,若非屋苑沒廚餘回收,我家根本沒多少垃圾
事在人為,希望大家為地球多行一步,功德無量!

子爵府

薯圈 發表於 23-11-11 23:03
唔會,個廚餘回收機係密封設計,昆蟲動物入唔到去,連味道都唔會飄到出來。

...

我希望屋苑快啲有呢部機!

水晶宮

薯圈 發表於 23-11-11 23:03

...

原本仲考慮緊買廚餘機,但唔知啲廢料(肥料)可點用,植物又用唔到咁多,如果屋苑有呢啲大型廚餘回收機又幾好喎!

水晶宮

capricornbb 發表於 23-11-11 13:53
垃圾徵費2023

香港政府料於2024年4月1日實行垃圾徵費,市民需要透過指定垃圾袋及標籤拋棄垃圾,最平每公斤 ...

其實我唔明,佢話掉去屋苑公眾垃圾房如冇用指定嘅袋或貼標籤就會罰錢,咁點辨應袋垃圾係由邊個單位掉出黎?

水晶宮

cherrieloy 發表於 23-11-11 23:13
其實我唔明,佢話掉去屋苑公眾垃圾房如冇用指定嘅袋或貼標籤就會罰錢,咁點辨應袋垃圾係由邊個單位掉出黎 ...

垃圾房應該會裝cam,而每天嘅家居垃圾,如有住戶無用指定垃圾袋,呢啲靠自律,就容易有爭拗

昨日睇新聞,就話管理處考慮自行「重新包裝」才掉

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章

cherrieloy 發表於 23-11-11 23:13
其實我唔明,佢話掉去屋苑公眾垃圾房如冇用指定嘅袋或貼標籤就會罰錢,咁點辨應袋垃圾係由邊個單位掉出黎 ...

垃圾房有鎖,唔係隨便入到去掉垃圾

水晶宮

pauline_c 發表於 23-11-11 23:21
垃圾房有鎖,唔係隨便入到去掉垃圾

唔一定有鎖,依家好多屋苑都係自己放入自己嗰層嘅垃圾房,唔容許放屋企門口架啦

大宅

連登仔:
星期六日自己去深圳
阿媽七日都會去深圳
入喼送垃圾去深圳
尤其係淘寶包裝

我就唔會咁做
太din了
一早已經唔再淘
習慣咗唔再買嘢

大宅

capricornbb 發表於 23-11-11 18:21
好多老人家少購物,只買日常所需和隔天買餸,有時垃圾袋只用一個買菜回來的小背心當垃圾袋用就咁掉,建議 ...

贖罪袋好薄物, 裡面點都要用厚膠袋先可以壓實垃圾...

伯爵府

見人成日淘,啲盒個袋包裝就可怕

大宅

因為之前比人發現最後都係送去堆田區...

首頁
23456...9

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊